Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ «Κολλά» στην Αναθεωρητική
«Κολλά» στην Αναθεωρητική

«Κολλά» στην Αναθεωρητική

Στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών καθυστερεί η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων και η λειτουργία του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωρίων…

Σε επιστολή της, ημερομηνίας 29 Ιανουαρίου 2019, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας ενημερώνει τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Σκεύη Κουκουμά ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για τα δίκτυα συλλογής λυμάτων έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις κοινότητες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, ωστόσο η κατασκευή του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, που προγραμματίζεται σε περιοχή του Δάσους Άχνας, δεν έχει ακόμα ξεκινήσει εξαιτίας των αλλεπάλληλων ιεραρχικών προσφυγών, που έχουν καταχωρισθεί από αποτυχόντες προσφοροδότες στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, οι αποφάσεις των οποίων εκκρεμούν εδώ και μια πενταετία. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σημαντικό, για την επαρχία Αμμοχώστου, έργο, το οποίο όμως κινδυνεύει να καταστραφεί προτού καν λειτουργήσει… Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές για κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων, προκηρύχθηκαν στις 16 Ιουλίου του 2013! Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014, κι έκτοτε άρχισε ένας “πόλεμος” ιεραρχικών προσφυγών, των τριών εταιρειών που διεκδίκησαν  το έργο.

Στο σύμπλεγμα του Αποχετευτικού Συστήματος Κοκκινοχωρίων συμμετέχουν οι κοινότητες Αυγόρου, Άχνας, Αχερίτου, Λιοπετρίου, Ξυλοφάγου, Ξυλοτύμπου, Ορμήδειας, Φρενάρους και οι Δήμοι Δερύνειας και Σωτήρας. Η Αγ. Νάπα και το Παραλίμνι έχουν κοινό αποχετευτικό σύστημα, το οποίο λειτουργεί κανονικά εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως επισημαίνει στην απάντησή της η Ελεγκτική Υπηρεσία, έχει ζητηθεί από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ως το καθ’ ύλην αρμόδιο τμήμα, να διαβιβάσει τις θέσεις και απόψεις του αναφορικά μ’ ενδεχόμενο κίνδυνο να καταστραφούν τα δίκτυα συλλογής λυμάτων από την πολυετή αχρηστία και αδράνεια και να ενημερώσει σχετικά, κατόπιν συνεννόησης με το οικείο συμβούλιο αποχετεύσεων, για συμβάντα παράνομης διοχέτευσης λυμάτων στο δίκτυο συλλογής, που δυνατό να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία καθώς και για την έκταση τέτοιων φαινομένων.

Η βουλευτής Σκεύη Κουκουμά είχε ζητήσει από την Ελεγκτική Υπηρεσία, να εξεταστούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες, σχετικά με το θέμα της καθυστέρησης στη λειτουργία του αποχετευτικού συστήματος της περιοχής.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend