Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Διαμαρτύρονται για διαφορετικούς λόγους, ενώνουν φωνές μαθητές και φοιτητές
Διαμαρτύρονται για διαφορετικούς λόγους, ενώνουν φωνές μαθητές και φοιτητές

Διαμαρτύρονται για διαφορετικούς λόγους, ενώνουν φωνές μαθητές και φοιτητές

Ραντεβού έξω από το Υπουργείο Παιδείας στις 10 και 30 το πρωί δίνουν σήμερα μαθητές και φοιτητές και παρόλο που η κινητοποίηση γίνεται από κοινού, διαφορετικοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τις δύο κοινότητες σ΄αυτή την απόφαση.

Οι μαθητές, αψηφώντας την προειδοποίηση του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης για απουσίες, θα εκφράσουν την διαφωνία τους στην εφαρμογή του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνα ζήτημα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς και το Υπουργείο.
Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ), με αφορμή τις τοποθετήσεις  του υπουργού Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψη της Επαρχιακής Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών στη Λάρνακα,-στην οποία ενημέρωσε τους παρευρισκομένους για τις εξετάσεις τετραμήνων-, δια ανακοίνωσης της την περασμένη Δευτέρα ανακοίνωσε την κινητοποίηση.
Σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στον REPORTER, o πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Παναγιώτης Γεωργίου, «ο υπουργός Παιδείας παρευρέθηκε στη συνδιάσκεψη της ΕΣΕΜ Λάρνακας και απευθυνόμενος στους μαθητές μίλησε για τις εξετάσεις τετραμήνων φέρνοντάς τες προτετελεσμένων, μειώνοντας μ΄αυτό τον τρόπο τον διάλογο στον οποίο συμμετέχουμε. Εκτός αυτού έγιναν αναφορές εκ μέρους του για εμάς για γεγονότα που δεν ισχύουν. Από τη στιγμή που βρισκόμαστε ακόμη σε διάλογο θεωρούμε ότι το μόνο που μένει να κάνουμε είναι να αντιδράσουμε».
Οι δε φοιτητές, παρά τις διαβεβαιώσεις που πήραν στη χθεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Παιδείας αλλά και την κοινή απόφαση για τη σύσταση τεχνικής επιτροπής με τη συμμετοχή λειτουργού του Υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπων των φοιτητών με σκοπό, τη συζήτηση των κριτηρίων που διέπουν τη φοιτητική μέριμνα, ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση.
Και τούτο διότι, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Παγκύπρια Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), δεν ικανοποιήθηκαν τα βασικά τους αιτήματα, όπως η αύξηση του κονδυλιού της φοιτητικής μέριμνας, τα μέτρα που αφορούν τη στέγαση των φοιτητών, καθώς και τη μείωση των διδάκτρων των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Η μαζική παρουσία του φοιτητικού κινήματος έξω από το Υπουργείο Παιδείας θα αποδείξει για ακόμα μια φορά πόσο καίριο είναι τα σημερινά μας αιτήματα. Θα αποδείξει ότι οι φοιτητές απαιτούν επαρκή φοιτητική μέριμνα για να καταφέρουν να αρχίσουν και να τελειώσουν τις σπουδές τους με αξιοπρέπεια», σημειώνουν στην χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του χθες, εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση των μαθητών και σημείωσε πως «είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να ενημερώσει και τους μαθητές, και τους γονείς-κηδεμόνες και τους εκπαιδευτικούς για την πολιτική του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το Υπουργείο δεν είναι ανοικτό στον διάλογο και στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, να βρει συγκλίσεις για το καλό των παιδιών».
Υπενθυμίζεται πως, τη δυσαρέσκεια τους για την απόφαση των μαθητών εξέφρασαν και οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι καλούσαν τους μαθητές να σκεφτούν ώριμα και να αποσύρουν τα μέτρα άμεσα ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης.
Πηγή: Reporter

Send this to a friend