Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση από τη Σκαλιώτισσα

Σε έξωση των μισθωτών του Κτήματος Μακένζι, στη Λάρνακα, προχώρησε χθες η Αστυνομία, έπειτα από οδηγίες του Υπουργείου Εσωτερικών. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν από νωρίς το πρωί στο μέρος κι εκτέλεσαν το δικαστικό διάταγμα ανάκτησης περιουσίας που εκκρεμεί τα τελευταία τρία χρόνια και πιο συγκεκριμένα του μισού μεριδίου της γης όπου είναι κτισμένη η γνωστή αίθουσα δεξιώσεων στον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Απομακρύνθηκαν όλα τα μέλη του προσωπικού, ενώ η Αστυνομία επιτηρούσε τον χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μετά την εξέλιξη αυτή, τερματίζεται η λειτουργία του Κτήματος Μακένζι, ενώ στον αέρα βρίσκονται γαμήλιες δεξιώσεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν εκεί τις προσεχείς μέρες και μήνες. Ο εκ των δικηγόρων της εταιρείας «Κτήμα Μακένζι» Πάρης Λοίζου δήλωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, ώστε οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις να γίνουν κανονικά. 

Το διάταγμα ανάκτησης περιουσίας είχε εκδοθεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον Ιανουάριο του 2016. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το συγκεκριμένο ακίνητο παράνομα περιήλθε στον έλεγχο του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών και παράνομα ανεγέρθηκε σ’ αυτό και λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια η αίθουσα δεξιώσεων. Πλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία καλείται να παραδώσει την κατοχή του μισού μεριδίου της γης στον νόμιμο ιδιοκτήτη της. Ιδιοκτήτης της γης είναι ένας Τουρκοκύπριος και νόμιμος κληρονόμος ο γιος του , ο οποίος στράφηκε νομικά κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κηδεμόνα Τουρκοκυπριακών Περιουσιών, ζητώντας αποζημιώσεις και ανάκτηση της περιουσίας του. Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το τεμάχιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τουρκοκυπριακή γη με βάση τον περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμο του 1991, επειδή  πατέρας και υιός θεωρούνται Βρετανοί υπήκοοι και όχι Κύπριοι πολίτες. Μετά το διάταγμα του δικαστηρίου Λάρνακας, ημερομηνίας 21ης Ιανουαρίου 2016, η εταιρεία Μ.Α. Κτήμα Μακένζι Λτδ, που έκτισε και διαχειριζόταν την αίθουσα δεξιώσεων, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ωστόσο, η αίτησή της για άσκηση έφεσης απορρίφθηκε με το αιτιολογικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης, οπότε η απόφαση του επαρχιακού δικαστηρίου κατέστη τελεσίδικη.    

 

Αργεί ακόμα η υλοποίηση βασικών έργων υποδομής που  επηρεάζουν τον τομέα του τουρισμού στην περιφέρεια Λάρνακας. Από την προχθεσινή συνάντηση αντιπροσωπείας της τοπικής εταιρείας τουρισμού με την Βασιλική Αναστασιάδου δεν εξήχθη κάποιο αισιόδοξο μήνυμα όσον αφορά τα θέματα που έθεσαν ενώπιον της υπουργού οι παράγοντες της Λάρνακας. Ούτε η Τρίτη φάση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας αναμένεται να ξεκινήσει το 2019 όπως ήταν οι δεσμεύσεις, ούτε οι κυματοθραύστες στην ακτή Πύλας – Ορόκλινης προβλέπεται να κατασκευαστούν σύντομα. Για το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα της διάβρωσης της ακτής Ορόκλινης – Πύλας, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες τουριστικές περιοχές της ευρύτερης Λάρνακας, τονίστηκε η ανάγκη κατασκευής άλλων εννέα κυματοθραυστών. Η υπουργός υποσχέθηκε να καταβάλει προσπάθεια ώστε το έργο να προχωρήσει το 2020. Εξάλλου, καμία προοπτική δεν διαφαίνεται για ανάπτυξη του παλιού αερολιμένα. Η κ. Αναστασιάδου είπε ότι οι δύο προσπάθειες για εξεύρεση επενδυτή δεν έχουν τελεσφορήσει, γι’ αυτό η διαχειρίστρια εταιρεία επεξεργάζεται άλλες λύσεις για να αξιοποιηθούν οι χώροι.

Send this to a friend