Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Υπέρ του ΓΕΣΥ οι πρώην Πρόεδροι του ΠΙΣ
Υπέρ του ΓΕΣΥ οι πρώην Πρόεδροι του ΠΙΣ

Υπέρ του ΓΕΣΥ οι πρώην Πρόεδροι του ΠΙΣ

Υπέρ της εφαρμογής του ΓΕΣΥ τάσσονται μέσα από τα μικρόφωνα του ΑΣΤΡΑ, πρώην πρόεδροι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου ενώ σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα ότι οι γιατροί δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Δημητρίου: Υπάρχουν γιατροί που φοβούνται κάτι το νέο
Ο τέως πρόεδρος του ΠΙΣ Ανδρέας Δημητρίου κάλεσε τους γιατρούς να ενταχθούν στο ΓΕΣΥ. Σημείωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος πρέπει να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις τονίζοντας ότι η αποχή του ΠΙΣ θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα, δηλαδή να μη δημιουργηθεί ένα σωστό πλαίσιο στο ΓΕΣΥ. Ο κ. Δημητρίου είπε ότι δεν υπάρχει τέλειο σχέδιο υγείας σε καμία χώρα στον κόσμο, αλλά με την εφαρμογή του θα μπορούν να γίνουν οι όποιες αλλαγές ενδεχομένως χρειάζεται να γίνουν.
Επίσης ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την άποψη ότι μια μερίδα του ιατρικού κόσμου δεν ενημερώθηκε επαρκώς ενώ υπάρχουν και γιατροί, όπως είπε, που φοβούνται κάτι το νέο (αν θα είναι σωστό, αν θα πετύχει, αν θα ισχύουν οι ίδιες αμοιβές). Ο κ. Δημητρίου σημείωσε επίσης ότι υπάρχει και μια μερίδα γιατρών που δε θέλει το συγκεκριμένο σχέδιο υγείας και επιμένει σε πολυασφαλιστικό.

Ποταμίτης: Να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους οι γιατροί
Τη θέση ότι οι γιατροί πρέπει να σταθούν μπροστάρηδες σε αυτή τη μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας εξέφρασε στον ΑΣΤΡΑ ο πρώην πρόεδρος του ΠΙΣ και πρόεδρος της Γαστρεντερολογικής Εταιρείας Κύπρου Γιώργος Ποταμίτης.
Τόνισε ότι ο ΠΙΣ πρέπει να δώσει την ευκαιρία σε όλους τους γιατρούς να ενημερωθούν, είτε μέσα από τις επιστημονικές τους εταιρείες, είτε ο καθένας προσωπικά. Όπως είπε, αν σε περίπτωση που η ηγεσία του ΠΙΣ ταχθεί ενάντια στο ΓΕΣΥ, θα πρέπει ο κάθε γιατρός να κάνει ελεύθερα τις επιλογές του. Ο κ. Ποταμίτης ανέφερε επίσης ότι οι επιστημονικές εταιρείες δεν αφέθηκαν ελεύθερες από τον ΠΙΣ να ενημερωθούν σωστά από τον ΟΑΥ για τις λεπτομέρειες του συστήματος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η αντιμετώπιση του τύπου «δε συζητάμε», «το απορρίπτουμε» και «δεν αφήνουμε τους γιατρούς να συμμετέχουν», δεν περιποιεί θάρρος σε ότι αφορά στην προσπάθεια που γίνεται για εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε ότι οι γιατροί με τη θέση της ηγεσίας του ΠΙΣ έχουν απαξιωθεί ενώ υπέδειξε ότι θα είναι μεγάλο κακό για τους γιατρούς να είναι απόντες από το Γενικό Σύστημα Υγείας.

Βασιλείου: «Δε γίνεται ομελέτα… χωρίς σπασμένα αυγά»
Εκείνο που προέχει είναι το κοινό συμφέρον και πως θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασθενείς ανέφερε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος του ΠΙΣ Αντώνης Βασιλείου, προσθέτοντας το παρόν σύστημα έχει τελειώσει τον κύκλο της ζωής του. Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑέστειλε το μήνυμα ότι με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι ασθενείς αλλά και οι γιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι θα δουλεύουν σε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επίσης ο κ. Βασιλείου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ομελέτα δεν μπορούμε να φτιάξουμε αν δε σπάσουμε τα αυγά» σημειώνοντας ότι από τη στιγμή που υπήρξαν σημαιοφόροι για την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, δεν μπορούν τώρα να κάνουν πίσω.
Την ίδια ώρα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν ξέρει σε ποιους να καταλογίσει ευθύνη αναφορικά με την ενημέρωση των γιατρών για το ΓΕΣΥ. Όπως είπε, ούτε ο κόσμος αλλά ούτε και οι γιατροί είναι επαρκώς ενημερωμένοι για το Γενικό Σύστημα Υγείας ενώ έκανε λόγο και για παραπληροφόρηση. Επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΙΣ ανέφερε ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έπρεπε στο παρά πέντε να προβεί σε διορθώσεις ενώ την ίδια ώρα είπε ότι ενδεχομένως και ο ιατρικός σύλλογος να έδειξε απροθυμία για την κατάλληλη ενημέρωση.

Από τις 21 Ιανουαρίου η υποβολή αιτήσεων στο ΓΕΣΥ
Από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση εγγραφής στο ΓεΣΥ, όσοι επιλέξουν να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας οι ενδιαφερόμενοι ιατροί θα πρέπει να προχωρήσουν σε αίτηση εγγραφής ως προσωπικοί ιατροί ανεξάρτητα με τον αν θα συμβληθούν με τον Οργανισμό ως φυσικά πρόσωπα ή αν θα παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας υγείας εκ μέρους νομικών προσώπων ιδιωτικού ή δημοσίου δίκαιου.
Η αίτηση για εγγραφή θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της πύλης παροχέων στην οποία οι ιατροί θα έχουν πρόσβαση από την ιστοσελίδα του ΟΑΥ (www.gesy.org.cy).

Περίπου 200 γιατροί στα βοηθητικά σεμινάρια
Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ έχει προγραμματίσει τη διοργάνωση τεσσάρων δωρεάν σεμιναρίων, διάρκειας δύο ωρών το καθένα, όπου θα επεξηγηθεί η διαδικασία υποβολής αίτησης εγγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΣΤΡΑ, μέχρι στιγμής περίπου 200 γιατροί έχουν εγγραφεί στα βοηθητικά σεμινάρια ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και από γιατρούς που δε θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια αλλά προτίθενται να εγγραφούν ως προσωπικοί ιατροί στο ΓΕΣΥ.
Το πρώτο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00 με 19:00, στα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, στην οδό Κλήμεντος 17-19 στη Λευκωσία, ενώ το δεύτερο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 με 12:00, στον ίδιο χώρο.
Το τρίτο σεμινάριο θα διεξαχθεί στις 24 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Πέμπτη και ώρα 17:00 με 19:00, στο Curium Palace Hotel στη Λεμεσό, ενώ το Τέταρτο θα γίνει στη Λάρνακα στις 26 Ιανουαρίου 2019, ημέρα Σάββατο και ώρα 10:00 με 12:00, στο Golden Bay Beach Hotel.

Πηγή : Dialogos

Send this to a friend