Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αποχή από τα μαθήματα κατήλθαν οι μαθητές Τεχνικής Σχολής Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα
Αποχή από τα μαθήματα κατήλθαν οι μαθητές Τεχνικής Σχολής Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα

Αποχή από τα μαθήματα κατήλθαν οι μαθητές Τεχνικής Σχολής Αγ. Λαζάρου στη Λάρνακα

Σε αποχή από τα μαθήματα τους κατήλθαν σήμερα, από την τρίτη διδακτική περίοδο, οι μαθητές της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου στη Λάρνακα, διαμαρτυρόμενοι επειδή η Διεύθυνση του σχολείου δεν τους επιτρέπει να φοράνε φόρμες τον χειμώνα.

Ο Παναγιώτης Λυσάνδρου, Πρόεδρος της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΚ) και καθηγητής στο Σχολείο παραδέχθηκε στο ΚΥΠΕ ότι «οι μαθητές βγήκαν σήμερα από τις τάξεις τους επειδή η Διεύθυνση δεν τους επιτρέπει να φοράνε φόρμες. Το συγκεκριμένο μέτρο είναι μεταξύ των εσωτερικών κανονισμών του Σχολείου που έχουν αποφασιστεί από τη Διεύθυνση του σχολείου, τον Σύνδεσμο Γονέων και το Μαθητικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι «οι κανονισμοί πρέπει να εφαρμόζονται και οι καθηγητές δεν βρίσκουν δίκαιο στο αίτημα των μαθητών. Η θέση των καθηγητών είναι ότι οι κανονισμοί πρέπει να τηρούνται και σε περίπτωση που το Υπουργείο Παιδείας θέλει να τους αλλάξει και να επιτρέπει στα παιδιά να φοράνε φόρμες, τότε μπορεί να το κάνει».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λυσάνδρου είπε πως «μπορεί να υπάρχουν σχολεία στην Κύπρο που να έχουν συμφωνήσει στους εσωτερικούς τους κανονισμούς να επιτρέπει στους μαθητές να φορούν και φόρμες. Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας αναφέρουν πως τα τρία μέρη, δηλαδή Διεύθυνση, Σύνδεσμος Γονέων και Μαθητικό Συμβούλιο μπορούν να συμφωνήσουν στους εσωτερικούς κανονισμούς τη στολή που θα φορούν οι μαθητές» είπε και επανέλαβε ότι «το Σχολείο απλά εφαρμόζει τους κανονισμούς που έχουν συμφωνηθεί».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων της Τεχνικής Σχολής Χριστιάνα Εγγλέζου είπε ότι «η Διεύθυνση του Σχολείου δεν επιτρέπει στους μαθητές να φορούν φόρμες τουλάχιστον αυτές τις κρύες μέρες του χειμώνα. Καταβάλλουμε προσπάθειες να επιλυθεί το θέμα, αφού σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας, η ενδυμασία των μαθητών μπορεί να συμφωνηθεί μεταξύ της Διεύθυνσης του Σχολείου, του Συνδέσμου Γονέων και του Μαθητικού Συμβουλίου».

Πρόσθεσε πως «δεν θέλουμε να εκτραπούμε από τους κανονισμούς του σχολείου ή του Υπουργείου, ωστόσο ζητούμε από την Διεύθυνση της Σχολής να γίνει πιο ελαστική και να επιτρέψει στους μαθητές να φορούν τους χειμερινούς μήνες να φορούν φόρμες, οι οποίες θα πρέπει να είναι μαύρες, μπλε ή γκρίζες».

Όπως εξήγησε η κα. Εγγλέζου, «αυτό είναι ένα αίτημα των μαθητών που το ζήτησαν και πέρσι χωρίς ωστόσο να γίνει αποδεκτό από τη Διεύθυνση της Σχολής. Ο Σύνδεσμος Γονέων έχει ζητήσει συνάντηση με την Διεύθυνση του Σχολείου για να συζητήσουμε και να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα» είπε και πρόσθεσε πως «αρκετά άλλα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης της Λάρνακας επιτρέπουν στους μαθητές να φοράνε φόρμες, λόγω των εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών και του ψύχους, που επικρατούν αυτό το διάστημα στη Κύπρο».

Εξάλλου με γραπτή ανακοίνωση της η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών – ΠΣΕΜ αναφέρει ότι στηρίζει «τους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου στην Λάρνακα που κατήλθαν σε αποχή από τα μαθήματα επειδή η διεύθυνση του σχολείου τους απαγορεύει να φορούν φόρμες κατά τους χειμερινούς μήνες».

Με κοινοποίηση στις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης, η ΠΣΕΜ σημειώνει ότι στις 30 Νοεμβρίου απέστειλε «εγκύκλιο σε όλα τα Λύκεια και Τεχνικές Σχολές, στις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης με την οποία ζητείτο να επιτραπεί στους μαθητές να φορούν φόρμες κατά τους χειμερινούς μήνες. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και δικαίως οι συμμαθητές μας αντιδρούν».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «αντιδράσεις και σκέψεις για αποχή από τα μαθήματα υπάρχουν και σε άλλα σχολεία της Κύπρου που οι διευθύνσεις δεν τους επιτρέπουν να φορούν φόρμες» προσθέτοντας ότι για τους «μαθητές είναι ξεκάθαρο πως η στολή και η εμφάνιση δεν επηρεάζουν τη μόρφωση και την εκπαίδευση» τους.

Η ΠΣΕΜ καλεί «το Υπουργείο και τις Διευθύνσεις των σχολείων να επικεντρωθούν στα πραγματικά προβλήματα των σχολείων και της παιδείας και να σταματήσουν να ασχολούνται με ζητήματα που δεν έχουν τόση σημασία για τη μόρφωση» των μαθητών, προσθέτει πως θα σταθεί «δίπλα στους μαθητές της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου» και σημειώνει ότι είναι «στη διάθεση τους για ό,τι χρειαστούν και κυρίως για να νικήσει ο αγώνας τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Send this to a friend