Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στον Γενικό Εισαγγελέα οι ματσαράγκες στο Μακένζι
Στον Γενικό Εισαγγελέα οι ματσαράγκες στο Μακένζι

Στον Γενικό Εισαγγελέα οι ματσαράγκες στο Μακένζι

Στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για τις δικές του ενέργειες διαβίβασε ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης την έρευνα που διενεργήθηκε σε σχέση με τη διαχείριση των κέντρων αναψυχής στην παραλία Μακένζι, στη Λάρνακα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών και της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας και ετοιμάστηκε σχετική έκθεση όσον αφορά το ιστορικό διαχείρισης των υποστατικών, το πολεοδομικό καθεστώς, τις οφειλές των κατόχων (παρόντων και προγενέστερων) προς το Ταμείο Δημοσίων Δανείων και τις οφειλές του Δήμου Λάρνακας προς το Ταμείο Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.
Σύμφωνα με την εμπιστευτική ενημέρωση που έτυχε η Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, από τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρο Κυπριανού, η έρευνα βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο της Νομικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντας παράλληλα στους βουλευτές «πως πρόκειται για ένα σοβαρό και πολύπλοκο ζήτημα για το οποίο απαιτούνται ορθές και μεθοδικές κινήσεις για οριστική επίλυσή του». Την ενημέρωση της Βουλής ζήτησε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού ο Γιώργος Περδίκης.
Τα κέντρα αναψυχής στην περιοχή Μακένζι ανηγέρθησαν σε τουρκοκυπριακό τεμάχιο, ιδιοκτησίας του ΕΒΚΑΦ. Με δαπάνες του Κράτους, το τεμάχιο διαχωρίστηκε σε 17 οικόπεδα. Τα 14 οικόπεδα παραχωρήθηκαν από τον Δήμο Λάρνακας σε δικαιούχους εκτοπισθέντες, οι οποίοι κατά το 1987 ανήγειραν κέντρα αναψυχής με δικά τους έξοδα καθώς και από δάνεια που τους παραχωρήθηκαν από το Ταμείο Δημοσίων Δανείων. Τα υπόλοιπα κενά οικόπεδα παραχωρήθηκαν το 2012 σε τρεις εστιάτορες, τα υποστατικά των οποίων επηρεάστηκαν από την ανάπλαση/βελτίωση της οδού Πιαλέ Πασιά στη Λάρνακα. Σύμφωνα, πάντως, με τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι δύο εστιάτορες προέβησαν σε πώληση του δικαιώματος χρήσης των οικοπέδων. Η έρευνα του Γενικού Ελεγκτή αποκάλυψε, επίσης, τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που αφορούν, μεταξύ άλλων, παράνομες υπενοικιάσεις σε μη δικαιούχα πρόσωπα καθώς και φοροδιαφυγή.
Ειδικότερα, μετά από καταγγελίες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης προέβη σε  διερεύνηση του θέματος της διαχείρισης των κέντρων αναψυχής στην περιοχή Μακένζυ, όπου διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
  • Τα κέντρα αναψυχής υπενοικιάστηκαν ή και πωλήθηκαν από τους αρχικούς πρόσφυγες μισθωτές σε άλλα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά), σε ορισμένες περιπτώσεις σε μη πρόσφυγες σε αντίθεση με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας.
  • Στη σύμβαση μίσθωσης που υπέγραψε ο Κηδεμόνας (Εκμισθωτής) με τον Δήμο Λάρνακας (Μισθωτής), εντοπίστηκαν αδυναμίες και παραλείψεις. Για παράδειγμα, δεν περιλήφθηκε πρόνοια που να διασφαλίζει την αποπληρωμή των οφειλών στο Ταμείο Δημοσίων Δανείων, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν να οφείλονται τεράστια ποσά από τους αρχικούς μισθωτές των κέντρων αναψυχής για πέραν των 19 ετών, με ορισμένους από αυτούς να μην έχουν προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή από την ημερομηνία λήψης του δανείου.
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με όλα τα εισοδήματα που προέρχονται από την υπενοικίαση ή πώληση του δικαιώματος χρήσης των κέντρων αναψυχής από τους αρχικούς πρόσφυγες μισθωτές σε άλλα πρόσωπα.
  • Δεν φαίνεται να δηλώνονται όλα τα εισοδήματα (κύκλος εργασιών) που σχετίζονται με τα κέντρα αναψυχής στο Τμήμα Φορολογίας.
  Πηγή: Φιλελεύθερος /Μιχάλης Χατζηστυλιανού     

Send this to a friend