Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έργα €14 εκατ. στη Λάρνακα
Έργα €14 εκατ. στη Λάρνακα

Έργα €14 εκατ. στη Λάρνακα

Παράλληλα, με το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών του, ο Δήμος Λάρνακας θα συνεχίσει και το 2019 να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για τους δημότες.

Μιλώντας στον «Φ», ο δήμαρχος Αντρέας Βύρας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός ανάπτυξης του δήμου για το νέο έτος ανέρχεται σε €14.470.909, τα οποία θα κατανεμηθούν στα ακόλουθα έργα: Ασφαλτόστρωση δρόμων, €2 εκατ. Καταβολή της τελευταίας δόσης για την αγορά του κτηρίου του Θεάτρου Σκάλα, €228.754. Διάφορες μελέτες για την ωρίμανση νέων έργων, περίπου €240.000. Επέκταση του υφιστάμενου χώρου στάθμευσης στην ακτή Μακένζι, περίπου €190.000.

Ακόμη, €150.000 περίπου για επέκταση του κοιμητηρίου Λάρνακας και κάποια μικρότερα έργα.

Τα υπόλοιπα €11,4 εκατ. του προϋπολογισμού του 2019, σύμφωνα με τον κ. Βύρα, θα αντληθούν από κονδύλια που θα απορροφήσει ο δήμος από τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων στις Βρυξέλλες και αφορούν: €4 εκατ. για τη συνέχιση της ανέγερσης της νέας Δημοτικής Αγοράς Λάρνακας. €1,6 εκατ. για τη διεξαγωγή έργων σε σειρά δρόμων της πόλης ώστε να καταστούν φιλικοί και προσβάσιμοι σε ΑμεΑ.

Ακόμη, σχεδόν €3 εκατ. θα δοθούν για την αναβάθμιση του Κοινοτικού Κέντρου Λάρνακας.

Ποσό €900.000 περίπου για την αναβάθμιση της Λέσχης Κίτιον. Ποσό €450.000 για τη συνέχιση των έργων αναβάθμισης του Δημοτικού Κήπου και €70.000 που αφορούν στην πλατεία Ζουχούρι.

Ακόμη, όπως ανέφερε ο κ. Βύρας, κατά το νέο έτος με δαπάνη του ΚΟΑ θα αναβαθμιστούν σημαντικά τα γήπεδα αντισφαίρισης στη Λάρνακα, έναντι ποσού €955.000. Θα γίνουν παράλληλα διάφορα μικρότερα έργα.

Θετικό ισοζύγιο 

Αναφερόμενος στο θέμα του νοικοκυρέματος των οικονομικών του Δήμου Λάρνακας, το οποίο όπως τόνισε θεωρεί πολύ σημαντικό, ο κ. Βύρας υπογράμμισε ότι τα έσοδα υπολογίζεται ότι κατά το 2018 θα αυξηθούν γύρω στο 4,87% σε σχέση με το 2017, χωρίς την επιβολή νέων φορολογιών. Το μόνο νέο τέλος, διευκρίνισε, είναι η φορολογία που επιβάλλεται για το νέο κοιμητήριο.

Ωστόσο, η κύρια πηγή αύξησης των εσόδων ήταν η σημαντική άνοδος του ποσοστού εισπραξιμότητας απλήρωτων προστίμων προς τον δήμο από τα προηγούμενα έτη. Και η οποία έφτασε περίπου στο 37% αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2016.

Επιτυγχάνοντας να έχει θετικό ισοζύγιο στον προϋπολογισμό του περίπου €745.000, συνέχισε ο δήμαρχος Λάρνακας, ο δήμος κατόρθωσε παράλληλα να αρχίσει να εμβάζει δόση στο χρέος που οφείλει στο Ταμείο Προνοίας του προσωπικού του. Και παράλληλα αύξησε την εισφορά του και στο Ταμείο Συντάξεων του προσωπικού, με στόχο να μειώσει το έλλειμμά του και σε αυτό το Ταμείο.

Νέα μηχανήματα και αντικατάσταση λαμπτήρων

Αξιοσημείωτο νέο στοιχείο για τον προϋπολογισμό του Δήμου Λάρνακας για το 2018, ήταν ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν στις οικονομικές του καταστάσεις τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει κατόπιν δωρεάς στην Αθήνα. Κάτι ασφαλώς που πλέον θεωρείται αυτονόητο ότι θα ισχύει από τώρα και στο εξής.

Επίσης, έναντι δαπάνης €400.000 περίπου, κατά το νέο έτος θα ενισχυθεί με νέα μηχανήματα (τα οποία θεωρείται αναγκαίο να αγοραστούν) το Τμήμα Καθαριότητας του δήμου.

Παράλληλα, έναντι δαπάνης €2,3 εκατ., ποσό που θα εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μεσολάβηση του υπουργείου Οικονομικών, οι υφιστάμενοι λαμπτήρες οδικού φωτισμού στην πόλη θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED. Το δάνειο αυτό, διευκρίνισε ο κ. Βύρας, πρόκειται να αποπληρωθεί από το ποσό της εξοικονόμησης που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο δήμος, από το υφιστάμενο κονδύλι για τον οδικό φωτισμό της πόλης. Και το οποίο με τους νέους λαμπτήρες που θα εφαρμοσθούν, αναμένεται να μειωθεί, τουλάχιστον κατά 50%.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναμένεται να ωριμάσει κατά το 2019, είναι η ολοκλήρωση της υπό διεξαγωγή μελέτης βιωσιμότητας του Δημοτικού Μελάθρου Λάρνακας. Ίδρυμα, το οποίο ο Δήμος Λάρνακας επιθυμεί όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει, όπως τόνισε ο δήμαρχος, αλλά και να ενδυναμωθεί. Ήδη, το Μέλαθρο είναι μόνιμα υπερπλήρες και η μελέτη βιωσιμότητας θα εξετάσει και το ενδεχόμενο αύξησης της δυναμικότητάς του, πέραν και του θέματος των βελτιώσεων που χρειάζεται γενικά το κτήριο.

  Πηγή: Philenews/Πάμπος Βάσιλας    

Send this to a friend