Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μπάτε σκύλοι αλέστε…
Μπάτε σκύλοι αλέστε…

Μπάτε σκύλοι αλέστε…

Με ξέφραγο αμπέλι μοιάζει η αλυκή Λάρνακας, όσον αφορά τα μέτρα, που λαμβάνονται, για προστασία του σημαντικού αυτού υδροβιότοπου.

Με κοινή τους ανακοίνωση, τόσο ο Δήμος Λάρνακας, όσο και η τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης εκφράζουν την απογοήτευση και αγανάκτησή τους για την έλλειψη μέτρων προστασίας των αλυκών και τη συνεχή όχληση των μεταναστευτικών πουλιών.

Όπως τονίζεται, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, τις συναντήσεις με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος και με το αρμόδιο υπουργείο, εντούτοις κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία του μοναδικού αυτού υδροβιότοπου. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες, είναι σχεδόν καθημερινό το φαινόμενο πολίτες και κυρίως ξένοι τουρίστες να εισέρχονται ανενόχλητοι εντός της λίμνης της αλυκής για να πλησιάσουν τα φλαμίγκο, παρά την ύπαρξη προειδοποιητικών πινακίδων. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη όχληση των πτηνών μπορεί να προκαλέσει, μεταξύ άλλων, την μαζική μετακίνηση των ειδών καθώς και την πληθυσμιακή τους μείωση. Μάλιστα, έχουν δημοσιευτεί και φωτογραφίες που λήφθηκαν πρόσφατα, οι οποίες δείχνουν ότι οποιοσδήποτε μπορεί ανενόχλητος να εισέλθει στη λίμνη και να ενοχλήσει τα αποδημητικά πουλιά. «Οι αλυκές, πέραν από την τεράστια οικολογική τους αξία, αποτελούν ένα από τα κυριότερα σημεία ενδιαφέροντος της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα και ως εκ τούτου θα πρέπει να διαφυλαχθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Διαπιστώνεται ότι οι συνεχείς εκκλήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς προς το κοινό από διάφορους φορείς και υπηρεσίες δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο Δήμος Λάρνακας και η ΕΤΑΠ καλούν δημόσια την Υπηρεσία Περιβάλλοντος ν’ αναλάβει επιτέλους ουσιαστική δράση στις αλυκές, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τους τοπικούς φορείς. Η ανακοίνωσή τους σημειώνει, τέλος, ότι η εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου Αλυκών καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη καθώς και η λήψη διαφόρων άμεσων μέτρων, τα οποία έχουν προταθεί.

Του Βάσου Βάσου

Send this to a friend