Ο Ανδρέας Βασίλειου είναι 24 χρόνων και γεννήθηκε με κινητικά προβλήματα. Όμως κατάφερε να σπουδάσει Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Κύπρο, στο οποίο και γνωριστήκαμε μέσω κοινών γνωστών.
Με το τέλος των σπουδών μας μαθαίνω ότι τελείωσε και το MSc του στον ίδιο κλάδο και πανεπιστήμιο, και άρχισε να δουλεύει πάνω σε ένα προσωπικό του project, το AbleBook. Στόχος του να συνδέσει καλύτερα τα άτομα με κινητικά προβλήματα και την κοινωνία στην οποία ζούμε. Μέσα μπορεί κάποιος να βρει χρήσιμα έντυπα και πληροφορίες, εκδηλώσεις και πολλά άλλα!
Βρίσκοντας αυτή την ιδέα πρωτότυπη, ήθελα να μάθω περισσότερα, γι’ αυτό και επικοινώνησα μαζί του!
Έχεις δημιουργήσει μια ιστοσελίδα. Πες μας μερικά πράγματα για αυτό το project.
Μετά από αρκετά χρόνια προσοχής στα διαφορά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας παρατήρησα πως υπάρχουν αρκετά κενά ανάμεσα στα άτομα με κάποιες ιδιαιτερότητες και της πολιτείας. Έτσι αποφάσισα να δημιουργήσω το AbleBook, το οποίο είναι μια πλατφόρμα που στην ουσία θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο αυτόν το δυο.
Η ιστοσελίδα περιέχει διαφορά άρθρα που αφορούν κυρίως άτομα με αναπηρία αλλά και άλλες ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Επίσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα διοργανώνονται φιλανθρωπικές εκδήλωσεις με απώτερο σκοπό να έρθει ο κόσμος κοντά σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων και μέρος τον εσόδων θα πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Η βασική όμως καινοτόμια αυτής της ιστοσελίδας είναι το CyprusAbleMapόπου θα υπάρχουν όλοι οι χώροι στάθμευσης για Α.Μ.Ε.Α αλλά και όχι μόνο, καφέ , εστιατόρια που έχουν της κατάλληλες προδιαγραφές για αυτά τα άτομα, εστιατόρια που έχουν ειδικά μενού για άτομα με διατροφικές διαταραχές, και οποία επιχείρηση απευθύνεται σε αυτά τα άτομα.
Στην πραγματικότητα η όλη φιλοσοφία του AbleBook είναι λειτουργήσει σαν μια ομπρέλα που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρία αλλά και ταυτόχρονα να αφύπνισει τον Κύπριο πολίτη.
Πως είναι η ζωή ενός ατόμου με αναπηρίες στην Κύπρο;
Ομολογώ πως είναι αρκετά δύσκολη η ζωή ενός ατόμου με αναπηρίες στην Κύπρο καθώς τα προβλήματα αρχίζουν από την παιδική ηλικία. Πολλά παιδιά δεν έχουν φίλους με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους. Ένα άλλο ζήτημα που δυσκολεύει κατά πολύ την ζωή αυτών των ατόμων είναι οι υποδομές που (δεν) υπάρχουν στην Κύπρο καθώς πολλά κτίρια, δρόμοι, μέσα μαζικής μεταφοράς δεν έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Με αποτέλεσμα να καταστεί δύσκολη η μεταφορά αυτών των ατόμων, αν και έχουν γίνει βήματα βελτίωσης! Ακόμη, όμως είμαστε πολύ πίσω για να φτάσουμε το μοντέλο μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Όμως πήρες την απόφαση να δημιουργήσεις κάτι δικό σου! Ποιά υπήρξε η αφορμή;
Η αλήθεια δεν πίστευα ποτέ πως θα προσπαθούσα ποτέ να αρχίσω κάτι δικό μου. Όταν πήρα το πτυχίο μου έστειλα εκατοντάδες βιογραφικά με καμία απάντηση, και τότε ήταν που μπήκα στην διαδικασία να φτιάξω κάτι δικό μου, γιατί είμαι ένα άτομο που δεν συμβιβάζεται! Με αφορμή λοιπόν ένα περιστατικό, αποφάσισα να δημιουργήσω μια ιστοσελίδα που θα βοηθά αυτά τα άτομα να γίνουν ενεργοί πολίτες σε αυτήν την κοινωνία, έτσι βγήκε και το όνομα AbleBook ή αλλιώς ενεργό βιβλίο. Άρχισαν να ψάχνω αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, και όταν διαπίστωσα πως όχι, έβαλα προς την ιδέα μου για να γίνει πραγματικότητα.
Ποια ήταν η αντιμετώπιση όταν είπες ότι ήθελες να δημιουργήσεις κάτι δικό σου και να μπεις στον επιχειρηματικό κόσμο;
Υπήρξαν διάφορες απόψεις για αυτό το νέο βήμα στην επαγγελματική μου καριέρα. Πολλοί μου έλεγαν πως θα είναι πολύ δύσκολο και ίσως αποτύχω. Άλλοι όμως βρήκαν ενδιαφέρουσα την ιδέα μου και με παρότρυναν να ξεκινήσω! Αφού φίλτραρα και τις δυο απόψεις αποφάσισα να προχώρησω στην υλοποίηση του AbleBook γιατί στην ζωή μας πρέπει να περνούμε ρίσκα!
Και μετά την απόφαση σου να ξεκινήσεις, υπήρξαν δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσεις;
Οι μόνες δυσκολίες ήταν στην απόκτηση των απαραίτητων αδειών καθώς είναι μια διαφορετική κοινωνική επιχείρηση, και στην Κύπρο δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές.
Ποιο είναι το όραμα σου;
Έχω βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου πως αυτή η ιστοσελίδα θα αποτελέσει το έναυσμα για να αρχίσει μια κινητοποίηση σε όλους τους τομείς που έχουν να κάνουν με τις ευάλωτες ομάδες. Ευελπιστώ πως το AbleBook θα γίνει πόλος έλξης από διάφορους χρήστες του διαδικτύου έτσι ώστε να αποτελέσει μια μικρογραφία της πραγματικής κοινωνίας.
Υπάρχουν συνεργασίες που πρέπει να αναφέρουμε;
Αναμφίβολα για να υλοποιήσεις ένα τόσο μεγάλο project χρειάζεται να βρεις και τους κατάλληλους συνεργάτες. Ο πρώτος μας συνεργάτης ήταν το φροντιστήριο πληροφορικής Μαρία Λιπερη που μας παραχώρησε το πρώτο γραφείο του AbleBook. Έπειτα το ΚΕΣΕΑ έχει αναλάβει το επιχειρηματικό πλάνο και συμβουλευτικό ρόλο έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχείρηση μας. Βασικός και πολύτιμος συνεργάτης μας είναι η NETinfo που ανέλαβε το κτίσιμο της ιστοσελίδας. Σίγουρα δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο Ανδρέα Παναγιώτου που έχει επιτελέσει σημαντικό έργο για να υποδομηθεί σωστά η όλη ιδέα του AbleBook.
Και τέλος ποια τα μελλοντικά σου σχέδια;
Τα μελλοντικά σχέδια μας είναι να προσφέρουμε όσο περισσότερες διευκολύνσεις σε αυτά τα άτομα όσο στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες. Καθιστώντας το νησί μας ως ένα επίγειο παράδεισο που μπορεί να προσφερθεί, σαν ένα μεγάλο κέντρο αποκατάστασης. Με αυτό το τρόπο προσελκύουμε και άλλες ομάδες τουριστών που θα αποφέρει σημαντικά κέρδη στην οικονομία του τόπου μας!
Πηγή: impossible.works