Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Για τις τεράστιες χρηματικές αποζημιώσεις ύψους 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, που απαιτεί εργολάβος του Συμβολαίου C12, που αφορά τη δημιουργία αποχετευτικού συστήματος στις περιοχές της Μητρόπολης και του Αη Γιάννη, μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΑΛ, Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας σε δημοσιογραφική διάσκεψη. Λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων εξ αιτίας του εντοπισμού αρχαιοτήτων και των απαιτήσεων του εργολάβου, το ΣΑΛ αναγκάστηκε να τερματίσει το Συμβόλαιο C12, εξήγησε ο Δήμαρχος Λάρνακας. Διευκρίνισε ότι οι αρχαιότητες που εντοπίζονται κατά τη διάρκεια των εργασιών του Αποχετευτικού Συστήματος είναι πλούτος, αλλά είπε, δεν αφορούν μόνο τη Λάρνακα αλλά ολόκληρη τη Κύπρο. Ωστόσο είπε, ότι οι δημότες της Λάρνακας δεν μπορούν να πληρώσουν το δυσβάσταχτο κόστος των απαιτήσεων του εργολάβου. Για το λόγο αυτό ανέφερε, το ΣΑΛ θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση μέρος ή και ολόκληρο το ποσό των 7,7 εκατομμυρίων ευρώ, τονίζοντας ότι το κεντρικό κράτος πρέπει να έρθει αρωγός και να βοηθήσει τη πόλη. Χαρακτηριστικά είπε πως είναι αδικία αυτό που γίνεται με τη Λάρνακα και ότι αν το κράτος αρνηθεί να καλύψει το συγκεκριμένο κόστος τότε το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, μη αποκλείοντας οτιδήποτε. Το 70% των νοικοκυριών, δηλαδή οι περιοχές Φανερωμένης και νέου Νοσοκομείου Λάρνακας, έχουν ήδη ενωθεί με τη Β΄ Φάση του Αποχετευτικού Συστήματος. Το90% της πόλης θα μπορεί να συνδεθεί με το ΣΑΛ, ενώ το 10% που δεν μπορεί να ενωθεί, είναι οι περιοχές Μητροπόλεως και Αη Γιάννη που καλύπτει το Συμβόλαιο C12 και αυτό λόγω του εντοπισμού μεγάλου αριθμού αρχαιοτήτων.
Συνέδριο για κυπριακές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του τομέα φιλοξενίας αρχίζει σήμερα, στο ξενοδοχείο Radisson Blu. Το Συνέδριο διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης κι έχει τίτλο “Reshaping the hospitality industry– Challenges and opportunities for CypriotSMEs”. Το συνέδριο απευθύνεται σε μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), που δραστηριοποιούνται στον τομέα φιλοξενίας στην Κύπρο και στόχος είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για τις παγκόσμιες τάσεις στον κλάδο και τις διάφορες παραμέτρουςπου επηρεάζουν τις επιχειρήσεις τους. Επιπλέον, το συνέδριο στοχεύει στην ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με ευκαιρίες αξιοποίησης επιχειρηματικών συμβουλών και χρηματοδοτικών λύσεων που η EBRD μπορεί να τους προτείνει ως εργαλεία για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Το θεματολόγιο του συνεδρίου θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από ειδικευμένους στον κλάδο ομιλητές, συζητήσεις και εργαστήρια. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι οι κ. Anna Filipova, κ. Brian Ballingall και Γιώργος Μαλτέζος, εξειδικευμένα στελέχη της EBRD από την Κύπρο και το Λονδίνο, ο Άγγελος Λοΐζου, Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φίλιππος Σώσειλος, Συνέταιρος, Υπεύθυνος τομέα Φιλοξενίας & Αναψυχής της PwC Κύπρου Γιώργος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ειδικών Ενδιαφερόντων & Πολιτιστικού Τουρισμού, καθώς και ακαδημαϊκοί και εξειδικευμένοι επαγγελματίες του τομέα φιλοξενίας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Alexander Paine, Associate Director της EBRD, ο Κωνσταντίνος Καραγιώργης, Ανώτερος Λειτουργός Εμπορίου και Εκπρόσωπος Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Κύπρου του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ο Γιώργος Λεπτός, Αντιπρόεδρος Τουρισμού του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Η εκδήλωση εμπίπτει στο πρόγραμμα «Συμβουλευτικές Υπηρεσίες για Μικρές Επιχειρήσεις» ένα τριετές πρόγραμμα που υλοποιείται, από τον Μάιο του 2017, από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και την EBRD. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας,την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης. Το συνέδριο υλοποιείται με την υποστήριξη του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στα Αγγλικά και τα Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση και στις δύο γλώσσες.
Η είδηση ενδιαφέρει κυρίως τους σιτηροπαραγωγούς της Αθηένου, διότι ξεκίνησε η υποβολή Δηλώσεων Καλλιέργειας σιτηρών και ξηρικών κτηνοτροφικών φυτών. Με ανακοίνωση του ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης πληροφορεί όλους τους σιτηροπαραγωγούς πως για τα τεμάχια που έσπειραν ή θα σπείρουν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2018-2019 με σιτηρά ή ξηρικά κτηνοτροφικά φυτά, για τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν θα αιτηθούν εκταρική επιδότηση από τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), οφείλουν να υποβάλουν στον ΟΓΑ Δήλωση Καλλιέργειας, προκειμένου, αφού γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι, να χρεωθούν με τα ανάλογα ασφάλιστρα και σε περίπτωση ζημιάς από ανομβρία ή χαλάζι να έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Τα σχετικά έντυπα Δήλωσης Καλλιέργειας, μπορούν οι παραγωγοί να τα προμηθευτούν από τα Επαρχιακά Γραφεία του Οργανισμού, όπου, αφού τα συμπληρώσουν, να τα υποβάλουν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2018, το αργότερο. Τονίζεται στην ανακοίνωση, πως σε περίπτωση ζημιάς από ανομβρία ή χαλάζι σε τεμάχια για τα οποία δεν θα υποβληθούν Δηλώσεις Καλλιέργειας ή θα υποβληθούν εκπρόθεσμα, ο Οργανισμός δεν θα καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση
Το επιτυχημένο Πρόγραμμα Δωρεάν Χειμερινών Εμπειριών που προσφέρεται σε ξένους και ντόπιους επισκέπτες οι οποίοι διαμένουν σε ξενοδοχειακά καταλύματα της επαρχίας Λάρνακας, επαναρχίζει και φέτος από την 1η Νοεμβρίου 2018 και διαρκεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2019.
Παραδοσιακή Ημέρα στην Αθηένου με επίσκεψη στο Καλλινίκειο Μουσείο και στον παλιό Αλευρόμυλο και παρουσίαση της παρασκευής χαλουμιού στην αναπαλαιωμένη οικία του Πατρός Καλλίνικου Σταυροβουνιώτη περιλαμβάνει το θεσμοθετημένο πλέον Πρόγραμμα της ΕΤΑΠ που απευθύνεται σε τουρίστες και ντόπιους που έχουν κράτηση σε ξενοδοχεία της Λάρνακας. Το Πρόγραμμα πραγματοποιείται για έβδομη συνεχή χρονιά, και στόχο έχει τον εμπλουτισμό του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας καθώς και την ενίσχυση της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω της γνωριμίας με τον πολιτισμό και την τοπική παράδοση.
Με θετική ανταπόκριση πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ενημέρωσης του έργου καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό τομέα της Κύπρου, AGROINNOECO. Το πρόγραμμα AGROINNOECO στοχεύει στην δημιουργία ενός διακρατικού ‘οικοσυστήματος’ καινοτομίας για την ωρίμαση και στήριξη της νεοφυής επιχειρηματικότητας στον Αγροδιατροφικό τομέα. Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η βελτίωση της ικανότητας του επιχειρηματικού γεωργικού τομέα των συμμετεχουσών χωρών να προάγουν καινοτόμες δράσεις όπου πιθανοί νεοφυείς επιχειρηματίες με βιώσιμες επιχειρηματικές ιδέες να αποκτούν τα ποικίλα εργαλεία και δεξιότητες που χρειάζονται για να τις υλοποιήσουν και να τις μετουσιώσουν σε μια βιώσιμή νεοφυή επιχείρηση. Υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής είναι η εταιρία AgrotechInnovations Ltd, αμιγής εταιρία συμβουλευτικών υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού τομέα, που μαζί με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα προσπαθήσουν να εφαρμόσουν μια, εύκολη στη χρήση, μεθοδολογία μεταφοράς καινοτομίας στον αγροδιατροφικότομέα, ενισχύοντας την ικανότητα και τις προοπτικές των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ταυτόχρονης εφαρμογής τεχνολογίας πληροφοριών/επικοινωνίας και εκπαίδευσης.
35 χρόνια συμπληρώνει από την ίδρυση της η Λέσχη LionsΑμμοχώστου «ΕΥΑΓΟΡΑΣ», και με την ευκαιρία διοργανώνει εκδήλωση στις 8.30μ.μ. στο Κτήμα Μακένζι