Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ-ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ-ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΕΝΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟ-ΠΡΕΣΒΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Ο Δήμαρχος Αθηένου κ. Κυριάκος Καρεκλάς είχε στις 14/11/2018, λόγω φόρτου εργασίας της πρέσβειρας, συνάντηση στα γραφεία της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο με τον Υπο-πρέσβη κ. Nathanael P. Dean, σε σχέση με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου. Στη συνάντηση παρευρίσκονταν Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, άλλοι παράγοντες του Δήμου, καθώς και ο Πρέσβης κ. Σώτος Ζακχαίος, επικεφαλής της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας για τα σημεία διέλευσης.
Ο κ. Καρεκλάς εξήγησε στον κ. Πρέσβη ότι συνεπεία της Τουρκικής εισβολής του 1974, η Αθηένου υπέστη συντριπτικό πλήγμα και ότι είναι ο μοναδικός ‘’ελεύθερος’’ Δήμος της Κύπρου που έχασε το 80% της γης του, που βρίσκεται ολόκληρος μέσα στη νεκρή ζώνη και με τα Τουρκικά στρατεύματα κατοχής να βρίσκονται στις τρεις πλευρές του Δήμου, πολύ κοντά στην κατοικημένη περιοχή.
Επίσης του ανέφερε και του υπόδειξε σε χάρτη ότι ο Δήμος έχει απομονωθεί συγκοινωνιακά, ενώ με τη διάνοιξη του δρόμου Αθηένου – Λευκωσίας μέσω Πυροΐου η απόσταση Αθηένου – Λευκωσίας καλύπτεται σε 10 λεπτά, αντί 45 – 60 λεπτά που χρειάζονται σήμερα. Αυτό συνεπάγεται πιο πολλά καύσιμα, πιο πολλές φθορές των οχημάτων και πιο πολύ χρόνο από και προς Λευκωσία. Επίσης οι σπουδαστές αναγκάζονται να πληρώνουν ενοίκια και να διαμένουν στη Λευκωσία, ενώ θα μπορούσαν σε ελάχιστο χρόνο να πηγαινοέρχονται από το σπίτι τους στα πανεπιστήμια και οι οικογένειές τους να μην αναγκάζονταν να πληρώνουν δυσβάστακτα ενοίκια. Ταυτόχρονα, με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, η είσοδος της Λευκωσίας θα αποσυμφορηθεί, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής της νότιας και ανατολικής Κύπρου θα χρησιμοποιούν αυτόν τον δρόμο προς τη Λευκωσία, αποσυμφορώντας από την πυκνή κίνηση την υπάρχουσα είσοδο, συμπεριλαμβάνοντας και Τουρκοκύπριους που επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές και επιστρέφουν μέσω Λευκωσίας στα κατεχόμενα.
Γνωρίζουμε, ανέφερε ο Δήμαρχος, ότι για να επιτευχθεί το άνοιγμα της διόδου χρειάζεται μεγάλη πίεση και κατάλληλοι χειρισμοί προς την Τουρκοκυπριακή πλευρά. Κάλεσε τον κ. Nathanael P. Dean και την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους ως Πρεσβεία μιας μεγάλης δύναμης στην Κύπρο, να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου να ανοίξει η δίοδος, πιέζοντας την Τουρκοκυπριακή πλευρά και υποδεικνύοντας την ανθρωπιστική πλευρά του θέματος και την αδικία που συντελείται για την περιοχή εδώ και 44 χρόνια. Επίσης να ξεκαθαρισθεί ότι η διάνοιξη της διόδου θα εξυπηρετήσει τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Ο κ. Nathanael P. Dean, αφού ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο, αντιλήφθηκε το πρόβλημα, αναφέρθηκε στην αδικία που συντελείται στην περιοχή που έχει αποκλεισθεί μόνον λόγω 2 χιλιομέτρων κατεχόμενου δρόμου και υποσχέθηκε ότι ως Πρεσβεία θα εγείρουν το θέμα στην Τουρκοκυπριακή πλευρά και θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να βοηθήσουν.
Ο Δήμαρχος Αθηένου τον κάλεσε να επισκεφθεί την περιοχή μαζί με την πρέσβειρα κ. Kathleen A. Doherty, ώστε να αντιληφθούν καλύτερα το πρόβλημα.

Send this to a friend