Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Ο Λιθουανός που ζει άστεγος δίπλα από τη θάλασσα
Λάρνακα: Ο Λιθουανός που ζει άστεγος δίπλα από τη θάλασσα

Λάρνακα: Ο Λιθουανός που ζει άστεγος δίπλα από τη θάλασσα

Οι κάτοικοι της περιοχής τον βλέπουν εδώ και καιρό να κοιμάται και να ξυπνά δίπλα από τη θάλασσα σε ένα μικρό αντίσκηνο που έχει στήσει.
Δεν έχω ενημερώσει τις αρχές διότι δεν ξέρω περί τίνος πρόκειται” μας είπε ένας κάτοικος της περιοχής, ενώ ένας άλλος συμπλήρωσε πως “το άσχημο είναι πως τον βλέπουμε να κυκλοφορεί σχεδόν γυμνός, να χρησιμοποιεί την θάλασσα ως τουαλέτα και μας ρωτούν τα παιδιά μας τι συμβαίνει με αυτόν τον ηλικιωμένο κύριο και δεν ξέρουμε τι να απαντήσουμε” συμπλήρωσε ένας άλλος κάτοικος που διαμένει στην περιοχή.

Ο λόγος για τον Λιθουανό κύριο εν ονόματι Νίκητας (όπως μας είπε), γύρω στα 64, ο οποίος έχει “εγκατασταθεί” σε ένα μικρό αντίσκηνο δίπλα από τη θάλασσα επειδή όπως λέει “δεν έχει λεφτά για να ενοικιάσει σπίτι”.

Όπως δήλωσε στην “24”:Ήρθα στην Κύπρο για να έχω καλύτερες συνθήκες ζωής. Στην αρχή έκανα αυτό που ξέρω καλύτερα: Φωτογράφιζα. Γυρνούσα όλη την Κύπρο (Σταυροβούνι, Αγία Νάπα, Λεμεσό, κτλ) με το ποδήλατο μου, από την Λάρνακα και φωτογράφιζα τοπία, κόσμο. Στη συνέχεια όμως, δυστυχώς, αυτό δεν έφερνε λεφτά. Ξεκίνησα να βάφω σπίτια, να κάνω τον κηπουρό και γενικά οτιδήποτε θα μπορούσε να μου δώσει χρήματα. Ζητιάνος δεν ήμουν ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνω. Έχω φίλους στην Κύπρο αλλά δεν θα τους ζητήσω λεφτά, δεν είμαι ζητιάνος. Ζητώ μόνο μία δουλειά, έστω κουτσοδούλεια, για να μπορέσω να ζήσω”, μας λέει με τα λίγα ελληνικά του και τα λίγα αγγλικά του.

Το καλοκαίρι ζει δίπλα από την θάλασσα, το χειμώνα όμως; Σε λίγες μέρες που θα αρχίσει
να βρέχει;
Όταν αλλάξει ο καιρός έχω κάποιους φίλους σε μοναστήρι και πιστεύω πως θα με φιλοξενήσουν εκεί….Κάποτε, κάποιες μέρες που δεν ήταν καλός ο καιρός, είχα πάει σε μια εκκλησία λίγο πιο κάτω και έμεινα εκεί στην αυλή της εκκλησία που είχε καλυμμένο χώρο, έτσι ώστε να προστατευτώ από τη βροχή”.

Ο Νικήτας, όπως μας συστήθηκε, ζητά δουλειά για τους επόμενους μήνες ενώ το καλοκαίρι που γίνεται 65 ετών θα προσπαθήσει να πάει στην Λιθουανία και να διευθετήσει την σύνταξη του. “Πιστεύω πως τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερα για μένα όταν πάρω τη σύνταξη μου” λέει.

Ο 64χρονος κύριος που έχει κατασκηνώσει σε παραλία κοντά στο Ναυτικό Όμιλο Λάρνακας ζητά από οποιοδήποτε μπορεί να του δώσει δουλειά. Τονίζει όμως πως δεν θέλει ελεημοσύνη και πως δεν είναι ζητιάνος! Από την άλλη μας εξηγεί πως αντιμετωπίζει
κάποιο πρόβλημα υγείας με τα κόκαλα του και πως του είναι επώδυνο να κουράζεται πολλές ώρες “ίσως αν μπορούσατε επίσης να γράψετε ότι θα το εκτιμούσα αν γινόταν να
με δει δωρεάν κάποιος γιατρός;

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η εφημερίδα “24” επικοινωνεί ήδη με τον Δήμο
Λάρνακας για να επιληφθεί του προβλήματος. Το θέμα όμως είναι πως τέτοια περιστατικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε μια χώρα που δηλώνει “Ευρωπαϊκή”, σε ένα τόπο που “φημίζεται για την φιλοξενία και την ανθρωπιά του” (κάποτε;).

Δεν είναι χρέος μόνο του δημοσιογράφου να δημοσιοποιεί και να ασχολείται με προβλήματα της κοινωνίας και των συνανθρώπων μας, είναι και υποχρέωση του κάθε πολίτη όταν παρατηρεί τέτοιες εικόνες ντροπής για την κοινωνία, (ντροπή που αφήνουμε έναν άνθρωπο να ζει, δίπλα μας, σε τέτοιες άθλιες συνθήκες) να προσπαθεί να βοηθήσει
και όχι να γυρίζει το βλέμμα αλλού.

Πηγή: 24h.com.cy

Send this to a friend