Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών
Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών

Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών

Στο Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Παιδιών που είχε δρομολογηθεί να δημιουργηθεί στο Ζύγι, αναφέρθηκε εκτενώς η  Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανιδου, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση του Βουλευτή Λάρνακας Χρίστου Ορφανίδη, ο οποίος ζητούσε να μάθει για τις συνθήκες και το χρόνο φιλοξενίας των ανηλίκων αιτητών Διεθνούς Προστασίας.

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που καταφθάνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, είναι συνήθως άνω των 15 ετών και φιλοξενούνται κυρίως σε κρατικά ή μη κυβερνητικά ιδρύματα εφηβικής προστασίας ή σε ανάδοχες οικογένειες, αναφέρει στην απάντηση της η Υπουργός.

Το Κέντρο, που με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προγραμματίζεται να δημιουργηθεί, θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 100 ανηλίκους και θα έχει ξεκάθαρο διαχωρισμό για τη φιλοξενία αγοριών και κοριτσιών μεταξύ 13-18 χρόνων.

Στο Κέντρο θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχής φροντίδας, ψυχολογικής στήριξης, και κοινωνικής αποκατάστασης, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός προς όφελος των ανηλίκων. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα παραμένουν στο χώρο 9 με 12 μήνες περίπου, μέχρι την διεκπεραίωση των διαδικασιών του αιτήματος διεθνούς προστασίας.

Για το σχεδιασμό του κτηρίου θα ληφθεί υπόψη η  διαφορετική κουλτούρα και  θρησκεία των παιδιών, όπως αυτά τα στοιχεία έχουν ληφθεί υπόψη και στο σχεδιασμό των υφιστάμενων χώρων φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων  που είναι 3 κρατικοί και 2 χώροι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Η κα Αιμιλιανίδου επισημαίνει ότι, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, εδώ και 4 χρόνια έχουν αναπτύξει συνεργασία, με διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς που εξειδικεύονται σε θέματα μετανάστευσης και Λειτουργοί συμμετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Send this to a friend