Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναξιοποίητο το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή
Αναξιοποίητο το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή

Αναξιοποίητο το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή

Αναξιοποίητο παραμένει εδώ και δύο χρόνια το μοναδικό στο είδος του ψηφιδωτό στην οδό Αγ. Νεοφύτου, που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή και είχε ανακαλυφθεί κατά τις εκσκαφές για το αποχετευτικό. Το εύρημα εικάζεται ότι ήταν το δάπεδο πολυτελούς λουτρού της Ρωμαϊκής περιόδου και εκτείνεται σε ιδιωτική περιουσία, η οποία πρέπει να απαλλοτριωθεί, προκειμένου να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να συνεχίσουν την ανασκαφή. Μετά από τον εντοπισμό του εντυπωσιακού ψηφιδωτού, αποφασίστηκε αυτό να μη μετακινηθεί και   να παραμείνει στο χώρο όπου βρέθηκε, ως ζωντανό οργανικό μουσειακό εύρημα. Στην απόφαση αυτή έχει συντελέσει και ο βαθμός δυσκολίας που παρουσιάζει η μετακίνηση, καθώς το υπέδαφος κάτω από το ψηφιδωτό είναι κενό και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής του.

Σύμφωνα με το Τμ. Αρχαιοτήτων, εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί στο Κτηματολόγιο η πρόταση για απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, η κατεδάφιση της οποίας θα επιτρέψει τη συνέχιση των ανασκαφών ώστε να εμφανιστεί και το υπόλοιπο μέρος του ψηφιδωτού. Εδώ και δύο χρόνια έχει κατασκευαστεί στέγαστρο για προστασία του ψηφιδωτού, εφόσον δεν μπορούν να εκτελεστούν εργασίες.

Το θέμα έχει εγγράψει προς συζήτηση στη Βουλή, ο Βουλευτής Χρήστος Ορφανίδης, ο οποίος έχει επισημάνει ότι το μήκους 20 μέτρων ψηφιδωτό, βρίσκεται πολύ κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο αρχαίο Λιμάνι της Λάρνακας. Στο σημείο όπου εντοπίστηκε το ψηφιδωτό, υπάρχουν δύο σπίτια που δεν κατοικούνται. Ο δρόμος ωστόσο είναι εντελώς αποκομμένος, και οι κάτοικοι χρησιμοποιούν μόνο μια μικρή δίοδο δίπλα από την ανασκαφή για να διακινηθούν.

Για τους καταστηματάρχες τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, διότι όπως οι ίδιοι ανέφεραν έχουν χάσει μεγάλο μέρος της πελατείας τους. Οι κάτοικοι έχουν πληροφορίες, ότι οι εργασίες των αρχαιολόγων θα επαναρχίσουν τον Μάρτιο, κάτι όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Send this to a friend