Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τα 10 φεστιβάλ του σαββατοκύριακου
Τα 10 φεστιβάλ του σαββατοκύριακου

Τα 10 φεστιβάλ του σαββατοκύριακου

Σε πολλά χωριά του νησιού μας, με πρωτοβουλία των Κοινοτικών Συμβουλίων, των πολιτιστικών συλλόγων ή μεμονωμένα, εξακολουθούν να διοργανώνονται πανηγύρια και παραδοσιακές γιορτές με αφορμή κυρίως τον τρύγο, αλλά και την προβολή και προώθηση της παραδοσιακής κουλτούρα του τόπου μας.

Επίσης, αρκετές από τις παραδοσιακές αυτές εκδηλώσεις είναι βασισμένες στα τοπικά προϊόντα.

Ας ρίξουμε μια ματιά σ’ αυτές που θα λάβουν χώρα το σαββατοκύριακο που μας έρχεται (5-7 Οκτωβρίου) και δεν πρέπει να χάσουμε:

Γιορτή Παλουζέ στο Κοιλάνι
Κορυφώνονται, αυτόν το μήνα, οι εκδηλώσεις για την προώθηση της κυπριακής μας παράδοσης και συγκεκριμένα της αμπελοκαλλιέργειας και των προϊόντων που παράγονται από το σταφύλι, με το γενικό τίτλο ‘Αμπέλου Εορτή’. Στα Αφάμια-Γιορτή Σταφυλιού και Κρασιού (που πήρε το όνομά της από το βουνό Αφάμης που δεσπόζει του χωριού και είναι κατάφυτο με αμπέλια) που φέτος θα είναι διήμερη και θα λάβει χώρα το Σάββατο 6, από τις 17.00-24.00 και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στηναπό τις 11.00-19.00, στην Πλατεία Κοιλανίου, θα φας παραδοσιακά εδέσματα και θα απολαύσεις πλούσιο πρόγραμμα.

Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης
Η Green Dot Κύπρου διοργανώνει και φέτος για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης Λεμεσού» σε συνεργασία με τους Δήμους της Μείζονος Λεμεσού. Το Φεστιβάλ θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, από τις 10:00 π.μ. μέχρι και τις 6:00 μ.μ. στο Μόλο Λεμεσού. Ο Οργανισμός έχει ως στόχο να προβάλει το πώς η ανακύκλωση συμβάλλει θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση του ΕΥ ΖΗΝ, της ποιότητας της ζωής και της υγείας μας. Θα υπάρχουν περίπτερα από διάφορους Οργανισμούς όπου θα ενημερώνουν το κοινό για κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Στο Φεστιβάλ θα τοποθετηθούν εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία θα προσφέρουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για το περιβάλλον και την ανακύκλωση με διάφορους και ξεχωριστούς τρόπους. Παράλληλα θα υπάρχει παιδική ψυχαγωγία για τους μικρούς μας φίλους.

Bike Festival
Το γνωστό και αγαπημένο Bike Festival, μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μοτοσικλετιστών στην Κύπρο, διοργανώνεται και φέτος από τη Λέσχη Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας “ΛΗΔΡΑ” για έκτη χρονιά στη Λευκωσία. Συγκεκριμένα το Bike Festival θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 από τις 11 π.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. στην πλατεία πίσω από την εκκλησία της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία. Στο φεστιβάλ θα υπάρχει ζωντανή μουσική από τους Ruby..Who?, Windcraft Band και τους Anything Goes, ποτό και φαγητό, περίπτερα αναμνηστικών της Λέσχης, παζαράκι μεταχειρισμένων μοτοσικλετιστικών ειδών και μοτο-παιχνίδια!
Ακόμη, για τρίτη χρονιά διοργανώνουμε την Έκθεση Κλασικής Μοτοσικλέτας και διαγωνισμό με τρεις διαφορετικές κατηγορίες: Αυθεντικές κλασικές πάνω από 35 χρονών, μοντέρνες κλασικές or customs or caferacer πάνω από 250cc οποιασδήποτε ηλικίας και μοντέρνες κλασικές or customs or caferacer κάτω από 250cc οποιασδήποτε ηλικίας, με βταβεία να απονέμονται στους νικητές!
>> Σάββατο 6 Οκτωβρίου, εκκλησία της Φανερωμένης στην παλιά Λευκωσία, 11.00-23.00. H είσοδος στο φεστιβάλ είναι δωρεάν!

Διεθνής Έκθεση Σπουδών
Κάνε την επιλογή σου από νωρίς, για να μη μείνεις εκτός. Πώς; Με μια επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Σπουδών που θα πραγματοποιηθεί στις 6 με 7 Οκτωβρίου 2018 στο Hilton Cyprus στη Λευκωσία. Σύμβουλοι σπουδών και επαγγελματικής κατάρτισης από διάφορες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, σας περιμένουν για να σας ενημερώσουν και να σας βοηθήσουν για το τι, που και πως θα σπουδάσετε για πτυχίο ή μεταπτυχιακό. Μάθετε τι χρειάζεστε για εισδοχή σε Πανεπιστήμια από Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Τσεχία, Ελβετία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Φιλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία, Σλοβακία, Αμερική, Γερμανία, Ελλάδα, Κύπρο και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Παρακολουθήστε ενδιαφέρουσες διαλέξεις για καινούργιους κλάδους σπουδών και προορισμούς. Ελάτε στην έκθεση, κάντε like, share και tag δύο φίλους σας και μπείτε στην κλήρωση για δώρο 2 smart band.
>> Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στις 6 & 7 Οκτωβρίου, στο Hilton Cyprus Nicosiα, από τις 14:00 μέχρι τις 19:30.

Μέρα Ελιάς ‘Ολέαστρο’
Το μοναδικό θεματικό πάρκο ελιάς στον κόσμο, το Ολέαστρο, όπου πραγματοποιούνται γεωργικές και μεταποιητικές εργασίες και παράγεται εξαιρετικής ποιότητας βιολογικό ελαιόλαδο, ετοιμάζεται να ανοίξει και φέτος τις πόρτες του για να μας υποδεχθεί στην καθιερωμένη πλέον γιορτή του! Η Μέρα Ελιάς, που από το 2009 λαμβάνει χώρα στο Πάρκο της Ελιάς ‘Ολέαστρο’ στην Ανώγυρα, θα διεξαχθεί φέτος την Κυριακή 7 Οκτωβρίου από τις 12.00 μέχρι τις 16.00. Στο πρόγραμμα της ολοήμερης γιορτής περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Επίδειξη μαγειρικής, παρασκευής παστελιού, χαλουμιού, φουρνίσματος ελιόπιτας, που θα προσφερθούν δωρεάν στο κοινό, Έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και καλλιτεχνών Ανώγυρας, Φαγητό, μουσική, χορός και παιχνίδια. Την εκδήλωση υποστηρίζει το περιοδικό Time Out και η Τηλεόραση Σίγμα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πληρ. 99565768, 99525093.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.

Ταξιδεύοντας στα Μονοπάτια της Παράδοσης
Το Φεστιβάλ Παράδοσης στο Φικάρδου έγινε πλέον θεσμός μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Εξ ου λοιπόν και επιστρέφει και φέτος με σκοπό να μας Ταξιδέψει στα Μονοπάτια της Παράδοσης! Την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, θα πάμε στο χωριό Φικάρδου όπου θα ταξιδέψουμε μαζί 100 χρόνια πίσω. Για τρίτη χρονιά η κοινότητα Φικάρδου σας προσκαλεί να ταξιδέψετε πίσω στο χρόνο και να περιηγηθείτε στα μονοπάτια της παράδοσης μέσα από αυτή τη φιλανθρωπική εκδήλωση. Περπατώντας στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια του χωρίου όπου εκεί θα μπορείτε να δοκιμάσετε και να παρακολουθήσετε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής ντόπιων εδεσμάτων , κρασιού, ζιβανίας καθώς και διαφόρων χειροτεχνημάτων και υφαντών. Στον Ληνό θα μπορείτε να δείτε πως έφτιαχναν το κρασί, πως πατούσαν τα σταφύλια και θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μέρος στη διαδικασία σηκώνοντας πάνω τα «ποϊνάρκα σας». Σε άλλα σπίτια του χωριού, θα γίνεται το «Χάρτζιασμα» των σταφυλιών και θα γίνεται απόσταξη Ζιβανίας , θα κατασκευάζεται Ππαλουζές , σουτζούκος , τραχανάς , χαλούμι και θα ζυμώνονται και θα φουρνίζονται ψωμιά. Πιο κάτω θα μπορείτε να δείτε πως φτιάχνονται τα υφαντά στον αργαλειό και διάφορα κεντήματα. Επίσης, στα στενά του χωρίου ο επισκέπτης θα μπορεί να ξεκουραστεί στο παραδοσιακό καφενείο όπου θα σερβίρεται καφές της χόβολης και σε κάποια σημεία θα πωλούνται σουβλάκια και λουκουμάδες. Στο κτίριο του παλιού σχολείου θα γίνεται προβολή ταινίας με την ιστορία του χωρίου για τους επισκέπτες. Θα υπάρχει Παντοπωλείο όπου θα διατίθενται παραδοσιακά προϊόντα προς πώληση για ενίσχυση του σκοπού της εκδήλωσης. Όλες οι δραστηριότητες θα γίνονται από έμπειρους στο κάθε είδος εθελοντές στους οποίους η κοινότητα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της. Όλα τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό. Πληροφορίες τηλ. 96894696.

Φεστιβάλ στα Πέρα Ορεινής
Ένα φεστιβάλ γεμάτο καμώματα και αρώματα στα Πέρα Ορεινής σας περιμένει να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία που θα αναμειγνύει πρόσωπα και εικόνες, μυρωδιές και μουσικές. Πρωταγωνιστές σε αυτό το φεστιβάλ θα είναι χαρακτήρες της ομώνυμης σειράς. Πάμε λοιπόν να ζήσουμε για λίγο ανάμεσα στους κατοίκους αυτού του χωριού, να δούμε το χωριό, τότε δίνουμε ραντεβού στην πλατεία στα Πέρα Ορεινής την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στις 4.00μ.μ. Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να συμμετάσχετε σε παράλληλες δραστηριότητες (4.00μ.μ. – 7.30μ.μ.) που θα διεξαχθούν στον παραδοσιακό πυρήνα του χωριού. Εργαστήρια από καλλιτέχνες και από ανθρώπους της κοινότητας θα διεξαχθούν σε αυλές παραδοσιακών σπιτιών, όπου θα μπορείτε να λάβετε μέρος ή να παρακολουθήσετε δραστηριότητες όπως ξυλοκατασκευές, πήλινες δημιουργίες, ραπτική, εκπαιδευτικό θέατρο, τυπώματα, ντεκουπάζ, σμιλί, τραγούδια με τη συνοδεία ακορντεόν, χειροτεχνίες, κατασκευή καλλυντικών. Μην χάσετε τις ξεναγήσεις από τους «μουχταραίους» του χωριού στους χώρους που γίνονται τα γυρίσματα. Θα έχετε την ευκαιρία να ψηφίσετε τον πιο πετυχημένο αρχηγό του χωριού. Λίγο πριν το παραδοσιακό γλέντι που θα στηθεί στην πλατεία της κοινότητας, θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Στη συνέχεια το μουσικό σχήμα «Αντάμα» θα μας ταξιδέψει με παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από Κύπρο, Σμύρνη και Αιγαίο.
Μάθε περισσότερα, ΕΔΩ.

2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων
Η Αθηένου, η κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας, ετοιμάζεται να βάλει στο πιάτο μας τα πιο νόστιμα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, σε ένα απόλυτα γευστικό φεστιβάλ! Ο λόγος για το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων, που θα πραγματοποιηθεί στις 07 Οκτωβρίου, στο Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου. Το φεστιβάλ θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί και θα διαρκέσει όλη την ημέρα. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ ο Δήμος θα μας μάθειτην παρασκευή ψωμιού και χαλουμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Θα δοκιμάσουμε το αυθεντικό παραδοσιακό αθηενίτικο ψωμί, αθηενίτικα λουκούμια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, σπιτικές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, ξηροί καρποί, αβγά, μακαρόνια φτιαγμένα στο χέρι και άλλες αθηενίτικες παραγωγές. Θα γνωρίσουμε τους αθηενίτες εκθέτες και αγοράστε τα προϊόντα τους. Το πρωινό, οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προγευματίσουν με αθηενίτικα προϊόντα και να εμπλακούν σε παιδικά εργαστήρια και δραστηριότητες. Στο φεστιβάλ θα τραγουδήσει ο Σταύρος Κωνσταντίνου και θα παρουσιάζει η Χριστιάνα Αρτεμίου. Το 2ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
>> Κυριακή 7 Οκτωβρίου, Κωνσταντίνειο Δημοτικό Πάρκο Αθηένου, 11.00. Είσοδος ελεύθερη.

8ο Φεστιβάλ Κόρνου “Ημέρες Κόκκινου Πηλού”
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Κόρνου σε συνεργασία με όλα τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας διοργανώνει το 8ο Φεστιβάλ Κόρνου “Ημέρες Κόκκινου Πηλού”. Πρόκειται για ημέρες γεμάτες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις με εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. Επίκεντρο των ημερών αυτών η παράδοση του Κόρνου στην επεξεργασία του Κόκκινου χώματος και κατασκευή πήλινων αγγείων! Μια παράδοση που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των χρόνων και η πορεία της συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου στο αγγειοπλαστείο Κόρνου και στα στενά δρομάκια στο κέντρο της κοινότητας. Για πληροφορίες και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, δες ΕΔΩ.

Κοπιάστε στη Μηχανή του Γρόνου ΙΙΙ
Για ακόμη μία χρονιά η γραφική παλιά πλατεία της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία θα μεταμορφωθεί σε ένα μεγάλο πανηγύρι όπου θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε παλιά επαγγέλματα και τέχνες της Κύπρου. Συγκεκριμένα το Κέντρο Νεότητας «Προμηθέας” Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας και ο Δήμος Αγλαντζιάς μας προσκαλούν στην εκδήλωση του: “Κοπιάστε στη Μηχανή του Γρόνου ΙΙΙ” και μας προσκαλούν να πάμε να θκιανευτούμε εις τα παλιά! Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου στην πλατεία Αγλαντζιάς στις 16.00. Εκεί, θα απολαύσουμε κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς και θα γευτούμε νόστιμα κυπριακά εδέσματα, όπως οι πίττες της σάτζιης και τα τερτζιελλούθκια, που θα έχουν τον κύριο λόγο μαζί με άλλα πολλά.
>> Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018, η ώρα 16:00, στην Πλατεία της Αγλαντζιάς. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend