Home ΛΑΡΝΑΚΑ Με επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων και συνάντηση με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Υπουργός Γεωργίας
Με επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων και συνάντηση με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Υπουργός Γεωργίας

Με επίσκεψη σε καταφύγιο ζώων και συνάντηση με φιλοζωικές οργανώσεις και εθελοντές τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων ο Υπουργός Γεωργίας

Το καταφύγιο ζώων «ΑΡΓΟΣ» επισκέφτηκε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου.  Κατά την επίσκεψη δόθηκε επίσης η ευκαιρία να συζητηθούν με εκπροσώπους των Φιλοζωικών Οργανώσεων και εθελοντών οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να προσφέρουν προστασία στα ζώα, καθώς και τα προβλήματα που παρατηρούν σε σχέση με την αποτελεσματική εφαρμογή των νομοθεσιών. Στην επίσκεψη παρευρέθη κε και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Ιωάννα Παναγιώτου.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής τόνισε ότι η επίσκεψη στο καταφύγιο ζώων είναι συμβολική και στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη και την υποχρέωση να εργαστούμε όλοι μας για την ευημερία των ζώων.  Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου του για το κοινωφελές έργο του εθελοντικού κινήματος στα θέματα προστασίας ζώων. «Θεωρούμε τους εθελοντές απαραίτητους συνεργάτες και θα εργαστούμε μαζί προκειμένου να υλοποιήσουμε όσα εξαγγείλαμε και να ενδυναμώσουμε την προστασία των ζώων στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Καδής.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Περιβάλλοντος τόνισε: «Η πολιτεία έχει επιτέλους μια συγκεκριμένη στρατηγική για να λύσει τα θέματα της προστασίας των ζώων, την οποία άρχισε να υλοποιεί, και αυτό από μόνο του δείχνει ότι είμαστε στο σωστό δρόμο». Η αλλαγή της νοοτροπίας και η ευθύνη του ιδιοκτήτη, είπε, είναι τα πιο σημαντικά. «Εμείς ως γραφείο έχουμε στη διάθεση του κοινού και των τοπικών αρχών ενημερωτικό υλικό για να κτίσουμε ακριβώς αυτή τη φιλοζωική συνείδηση στους πολίτες», τόνισε η κ. Παναγιώτου.

Αναφερόμενος στις πολιτικές του Υπουργείου του, ο κ. Καδής δήλωσε τα ακόλουθα: «Η ευημερία των ζώων έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Για τον σκοπό αυτό εξαγγείλαμε πρόσφατα το Νέο Πλαίσιο Προστασίας και ευημερίας Ζώων, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από αλληλένδετες νομοθεσίες, προγράμματα και δράσεις σε θέματα προστασίας και ευημερίας των ζώων.  Για την υλοποίησή του Νέου αυτού πλαισίου διατηρούμε στενή συνεργασία με τους Επιτρόπους Εθελοντισμού και Περιβάλλοντος. Μέσα από το Πλαίσιο αυτό, εκτιμώ ότι σημαντικά προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται θα τύχουν αντιμετώπισης.

Κάποιες από τις δράσεις του Ολοκληρωμένου Πλαισίου πέρασαν από τον σχεδιασμό και την εξαγγελία στην υλοποίηση, όπως η αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τις φιλοζωικές οργανώσεις, για να επιτελέσουν συγκεκριμένο έργο, και η θεσμοθέτηση του Παγκύπριου Σχεδίου Στειρώσεων Γάτων. Έχουμε ήδη εξαγγείλει την έναρξη της 2ης φάσης του σχεδίου, ενώ υπολογίζεται ότι κατά την 1η φάση του στειρώθηκαν σε παγκύπριο επίπεδο περίπου 800 γάτες.

Την προηγούμενη εβδομάδα γνωστοποιήθηκε και η νέα υποχρεωτική διαδικασία για τη Σήμανση και Εγγραφή των Σκύλων στο Παγκύπριο Μητρώο Σκύλων, με στόχο τη μείωση των αδέσποτων σκύλων. Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Κτηνιατρικό Σύλλογο θα ανακοινωθούν σύντομα συγκεκριμένα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες σκύλων ώστε να προχωρήσουν στη σήμανση και την εγγραφή των ζώων τους.

Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται, επίσης, στην προώθηση σημαντικών νομοθεσιών για ρύθμιση θεμάτων όπως είναι η πώληση και κατοχή ζώων συντροφιάς, η λειτουργία χώρων που επιδεικνύουν άγρια ζώα, η ενδυνάμωση της λειτουργίας των Επαρχιακών Επιτροπών Ευημερίας Ζώων, η απαγόρευση της μόνιμης πρόσδεσης των σκύλων και γάτων, η αύξηση των χρηματικών ποινών σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώου, η προστασία των σκύλων και γατών σε εκτροφεία, ξενοδοχεία, καταφύγια και χώρους κράτησης αδέσποτων ζώων.

Αναμφίβολα, η αγάπη και η φροντίδα για τα ζώα πρέπει να είναι συνεχής ενώ η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να είναι συλλογική. Έτσι, προχωρούμε και στη θεσμοθέτηση ειδικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης  του κοινού και των μαθητών σε θέματα υπεύθυνης κατοχής ζώων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Τα θέματα της ευημερίας των ζώων αντιμετωπίζονται καλύτερα αν έχουμε πολίτες συνειδητοποιημένους, πολίτες που νοιάζονται πραγματικά για την ευημερία των ζώων.  Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από όλες αυτές τις ενέργειες θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα θέματα της προστασίας και της ευημερίας των ζώων στον τόπο μας».

Send this to a friend