Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνεργατισμός: Και πτωχεύσαντες έπαιρναν δάνεια
Συνεργατισμός: Και πτωχεύσαντες έπαιρναν δάνεια

Συνεργατισμός: Και πτωχεύσαντες έπαιρναν δάνεια

Συνεχίζουν να αυξάνονται οι υποθέσεις από τον Συνεργατισμό που παίρνουν τον δρόμο προς την Αστυνομία. Οι έρευνες έγιναν από τη Μονάδα Εσωτερικής Επιθεώρησης που είχε δημιουργήσει η ΣΚΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έχει γίνει βαθύ ξεσκόνισμα των δανείων που δόθηκαν πριν το 2013 και σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακολουθηθεί οι βέλτιστες τραπεζικές πρακτικές. Φάνηκε ότι υπήρχαν συνεργατικά που δάνειζαν και επιχειρηματίες οι οποίοι ήταν καταχωρημένοι στο Μητρώο Πτωχευσάντων και το ακίνητά τους ήταν υποθηκευμένα οκτώ φορές.

Ο φάκελος της υπόθεσης που ετοιμάζεται για την Αστυνομία αφορά δάνειο σε ντιβέλοπερ πελάτη της πρώην ΣΠΕ Μακράσυκας που δόθηκε χωρίς να υπάρχει φάκελος του πελάτη ή να έχει γίνει αξιολόγησή του από αξιωματούχο του συγκεκριμένου συνεργατικού. Επίσης αγνοήθηκαν σημαντικά κριτήρια όπως η καταχώρηση του πελάτη στο Μητρώο Πτωχευσάντων, ενώ έγιναν και αναδιαρθρώσεις για κάλυψη καθυστερήσεων με παραχώρηση επιπρόσθετου ποσού. Το δάνειο και οι συνολικές διευκολύνσεις ήταν €1,86 εκατ. και η ζημιά που άφησε πίσω στον Συνεργατισμό η συγκεκριμένη υπόθεση ανέρχεται στο €1,57 εκατ.

Από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της υπόθεσης είναι ότι μέχρι και το τέλος του 2013 οι παράτυπες τραπεζικές πρακτικές συνεχίζονταν, παρά το ότι η χώρα είχε μπει για τα καλά στην κρίση. Τον Αύγουστο του 2013 έγινε αίτηση από τους πρωτοφειλέτες για το ποσό των €470.000. Το δάνειο εγκρίθηκε ενώ υπήρχαν αγωγές εναντίον των πρωτοφειλετών από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας. Επιπρόσθετα ο πρωτοφειλέτης ήταν εγγεγραμμένος στο Αρχείο Πτωχευσάντων.

Η εξασφάλιση που τέθηκε ήταν μη επαρκής, με ακάλυπτο ποσό ίσο με €470.000. Από την εσωτερική έρευνα που έγινε, προκύπτει πως με βάση τον φάκελο της υπόθεσης, παραχωρήθηκε επιπρόσθετο ποσό €541 χιλ. προς τους πελάτες στο σύνολο του δανεισμού χωρίς την υπογραφή οποιωνδήποτε εγγράφων και μόνο με προφορική οδηγία εκ των άνω. Επίσης κατά την έρευνα φάνηκε ότι η υποθήκη που δόθηκε προς εξασφάλιση για έγκριση του δανείου ήταν υποθηκευμένη σε άλλες τράπεζες.

Το ενυπόθηκο ακίνητο ήταν υποθηκευμένο σε άλλες οκτώ πιστωτικές διευκολύνσεις σε δάνεια των πελατών τα οποία ήταν μη εξυπηρετούμενα. Το δάνειο εκδόθηκε το 2013 και διαγράφηκε το 2018 μετά την πάροδο πέντε χρόνων. Κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων στον λογαριασμό κατατέθηκαν μόνο περίπου €37.000 για την αποπληρωμή του δανείου χωρίς να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Από την εσωτερική έρευνα που έγινε, διαφάνηκε επίσης ότι το δάνειο χρησιμοποιείτο για εκκαθάριση σημαντικών επιταγών προς όφελος του συγκεκριμένου ομίλου, δηλαδή λειτουργούσε ως τρεχούμενος λογαριασμός. Η εταιρεία που πήρε το δάνειο ήταν καταχωρημένη στο ΚΑΠ από τον Αύγουστο του 2014.

Πηγή : Φιλελεύθερος

Send this to a friend