Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνάντηση ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων
Συνάντηση ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Συνάντηση ΕΤΑΠ Λάρνακας με τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΑΠ Λάρνακας και της Διευθύντριας του Τμήματος Αρχαιοτήτων κας Μαρίνας Σολομίδου-Ιερωνυμίδου για συζήτηση θεμάτων που αφορούν τα μνημεία και μουσεία της Λάρνακας και τα οποία έχουν αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού.

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας επανέλαβε ένα εκ των πάγιων αιτημάτων της, ζητώντας όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιτρέψει τη χρήση του Μεσαιωνικού Κάστρου για τέλεση πολιτικών γάμων. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εξέφρασε επιφυλάξεις τόσο για θέματα που αφορούν υφιστάμενες νομοθεσίες, όσο και για ζητήματα προστασίας των ίδιων των μνημείων. Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ και ο Δήμαρχος Λάρνακας επεξήγησαν ότι μια τέτοια ενέργεια, η οποία ασφαλώς θα διασφαλίζει την τήρηση όλων των νενομισμένων κανονισμών για προστασία του μνημείου, θα προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συμβάλλοντας στην αύξηση των πολιτικών γάμων από το εξωτερικό. Το Δ.Σ. της ΕΤΑΠ κάλεσε το Τμ. Αρχαιοτήτων όπως επανεξετάσει το θέμα θέτοντας παράλληλα αυστηρές προϋποθέσεις για προστασία του χώρου.

Επί τάπητος τέθηκαν δύο σημαντικά θέματα όπου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση και που αφορούν την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας και το ψηφιδωτό που αναπαριστά τους Άθλους του Ηρακλή. Όσον αφορά  τις ανακαινίσεις του Επαρχιακού Αρχαιολογικού Μουσείου Λάρνακας, το οποίο παραμένει κλειστό από τον Μάιο του 2017, το Τμήμα Αρχαιοτήτων ενημέρωσε ότι γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστερούν περαιτέρω την ολοκλήρωση των ανακαινίσεων και το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του έχει μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Η ΕΤΑΠ Λάρνακας θεωρεί αδιανόητο το κρατικό μουσείο της επαρχίας να είναι κλειστό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και κάλεσε το Τμήμα όπως, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην ανακαίνιση, καταβάλουν εντατικές προσπάθειες για επίσπευση των εργασιών τους.

Κωλυσιεργία παρατηρείται επίσης και για το θέμα του ψηφιδωτού στην οδό Αγ. Νεοφύτου το οποίο αναπαριστά τους άθλους του Ηρακλή. Το εν λόγω ψηφιδωτό είναι μοναδικό στο είδος του και εικάζεται ότι πρόκειται για λουτρό της Ρωμαϊκής περιόδου. Σύμφωνα με το Τμ. Αρχαιοτήτων, εδώ και ενάμιση χρόνο εκκρεμεί ενώπιον του Κτηματολογίου η πρόταση για απαλλοτρίωση της εγκαταλελειμμένης γειτνιάζουσας κατοικίας, η κατεδάφιση της οποίας θα επιτρέψει τη συνέχιση των ανασκαφών ώστε να εμφανιστεί και το υπόλοιπο μέρος του ψηφιδωτού.

Η ΕΤΑΠ Λάρνακας ενημέρωσε το Τμ. Αρχαιοτήτων για τα πολύ θετικά αποτελέσματα του πιλοτικού Προγράμματος Αισθητικής Αναβάθμισης στην πλατεία Αγ. Λαζάρου τα οποία βοήθησαν όχι μόνο στη δημιουργία μιας πιο κόσμιας εικόνας της περιοχής αλλά και την ανάδειξη του ιστορικού αυτού ναού. Η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων επικρότησε τη δράση και ανέφερε ότι το Τμήμα της είναι στη διάθεση της ΕΤΑΠ Λ/κας για την εφαρμογή της β΄ φάσης του προγράμματος στην οδό Παύλου Βαλσαμάκη καθώς και σε μεταγενέστερες φάσεις.

Στα πλαίσια της συνάντησης αναφορά έγινε και για τη δημιουργία των νέων γηπέδων αντισφαίρισης ώστε να μετακινηθούν τα υφιστάμενα και να μπορέσει ν’ αναδειχθεί το αρχαίο φοινικικό λιμάνι, θέμα το οποίο  σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας προχωρά παρά το γεγονός ότι παρατηρούνται κάποιες καθυστερήσεις λόγω τεχνικών θεμάτων.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας κ. Ντίνος Λευκαρίτης ευχαρίστησε την κα. Ιερωνυμίδου για τη συνεργασία, τονίζοντας παράλληλα ότι επιβάλλεται «όπως η ανάδειξη και προβολή του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας μας αξιοποιηθεί και προς όφελος του τουρισμού και της τοπικής μας οικονομίας».

Send this to a friend