Home ΛΑΡΝΑΚΑ Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τους Επαγγελματίες ψαράδες στο Ζύγι
Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τους Επαγγελματίες ψαράδες στο Ζύγι

Συνάντηση του Υπουργού Γεωργίας με τους Επαγγελματίες ψαράδες στο Ζύγι

Ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, πραγματοποίησε σήμερα επίσκεψη στο Ζύγι, όπου είχε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επαγγελματιών Ψαράδων. Συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός μετέβη με βάρκα στα σημεία, όπου οι αναπτύξεις των υποδομών του Ενεργειακού Κέντρου, δημιουργούν προβλήματα στην αλιεία.  Στη συνέχεια, συσκέφθηκε με εκπροσώπους του κλάδου στην παρουσία Αγροτικών Οργανώσεων και Υπηρεσιακών Λειτουργών.

Διαφάνηκε ότι τεκμηριώνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, υπάρχουν δυσκολίες, όπως είναι η ανάγκη για περισσότερα καύσιμα, που χρειάζονται για την παράκαμψη των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί, από την ανάπτυξη των υποδομών του Ενεργειακού Κέντρου, η απώλεια αλιευτικού πεδίου, και άλλες παρεμφερείς επιπτώσεις.

Σε δηλώσεις του ο κ. Καδής, είπε ότι «συμφωνήσαμε να τεκμηριώσουμε με επιστημονικό τρόπο και να καταγράψουμε αυτές τις επιπτώσεις και θα τεθεί το θέμα στη Διϋπουργική Επιτροπή, για μια λύση που θα ικανοποιεί τους αλιείς της περιοχής». Επίσης έκανε λόγο και για άλλα μέτρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν εντός του 2018.

Καταλήγοντας είπε ότι «Εμάς ως Πολιτεία και ως Κυβέρνηση μας ενδιαφέρει ως κλάδος η παράκτια αλιεία και θέλουμε πραγματικά να τη στηρίξουμε».

Από την πλευρά τους οι Επαγγελματίες Ψαράδες Ζυγίου, εξέφρασαν ικανοποίηση για την κατανόηση που όπως είπαν βρήκαν από τον Υπουργό.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Ζυγίου, Γιάννος Στυλιανού, σε δηλώσεις του ανέφερε  ότι επιτέλους για πρώτη φορά βρήκαν κατανόηση από τον Υπουργό και ότι έχει μπει το νερό στ’ αυλάκι. Επίσης ότι έχει τροχοδρομηθεί εξέλιξη για τα χρόνια προβλήματα, λόγω του βεβαρυμμένου της περιοχής και ότι στην περιοχή υπάρχουν ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιέργειας.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο κ. Καδής επέδειξε κατανόηση τονίζοντας τους, ότι οι ψαράδες πρέπει να τύχουν της οικονομικής αρωγής από την Κυβέρνηση, η οποία θα θεωρηθεί ως αντισταθμιστικό μέτρο, για την απώλεια εισοδήματος, λόγω του βεβαρυμμένου της περιοχής».

Ακολούθως ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, μετέβηκε στην παραλία δίπλα από τον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού, όπου στην παρουσία του έγινε η απελευθέρωση της Θαλάσσιας Χελώνας «Ελευθερίας», η οποία είχε βρεθεί τραυματισμένη και είχε περιθαλφθεί τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα η πράσινη χελώνα, το είδος της οποίας προστατεύεται και αναπαράγεται μόνο στα παράλια της Κύπρου και της Τουρκίας είχε βρεθεί τραυματισμένη πριν 3 μήνες περίπου. Της δόθηκε συμβολικά το όνομα «Ελευθερία» και λίγο πριν το μεσημέρι, η χελώνα επέστρεψε στο φυσικό της περιβάλλον.

Ο κ. Υπουργός μεταξύ άλλων είπε «Είναι στις προτεραιότητες μας η διατήρηση της βιοποικιλότητας και της θαλάσσιας ποικιλότητας γενικότερα. Στην Κύπρο όπως γνωρίζεται, φιλοξενούμε δυο εμβληματικά είδη χελώνας. Την πράσινη και την καρέτα – καρέτα, που προστατεύονται με Διεθνείς Συμβάσεις και Ευρωπαϊκές οδηγίες, δυο είδη που αντικατοπτρίζουν την ποιότητα των θαλασσών μας. Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια αύξηση της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών στην Κύπρο και συμμετοχή της Κύπρου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που χαρακτηρίζονται ως πετυχημένες περιπτώσεις, λόγω ακριβώς της επιτυχίας των προγραμμάτων που εφαρμόζουμε».

Επίσης ζήτησε τη συμμετοχή του κοινού, όταν εντοπίζονται τραυματισμένες χελώνες.

Κάθε χρόνο 10 περίπου θαλάσσιες χελώνες που εντοπίζονται τραυματισμένες, περιθάλπονται στον Ερευνητικό Σταθμό Υδατοκαλλιέργειας του Τμήματος Αλιείας στο Μενεού και στη συνέχεια επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τέλος αποκάλυψε ότι αύριο θα ανακοινωθεί η μελέτη που έχει γίνει για την προστασία της θαλάσσιας φώκιας στην περιοχή των θαλασσινών Σπηλιών στην Πάφο.

 

Της Ειρήνης Αντωνίου

Send this to a friend