Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ‘Μόνο όταν μαζεύεις μπορείς να καταλάβεις πόσα σκουπίδια υπάρχουν γύρω μας’.
‘Μόνο όταν μαζεύεις μπορείς να καταλάβεις πόσα σκουπίδια υπάρχουν γύρω μας’.

‘Μόνο όταν μαζεύεις μπορείς να καταλάβεις πόσα σκουπίδια υπάρχουν γύρω μας’.

Ο Περιβαλλοντικός Οργανισμός «Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη», πραγματοποίησε στην παραλία Spyros Beach στo Μενεού, εκστρατεία καθαριότητας, με σκοπό, να σταματήσει τα απόβλητα από το να εισέρχονται στην θάλασσα. Αυτές οι εκδηλώσεις ευαισθητοποιούν τις κοινότητες για την ρύπανση και τα θαλάσσια απόβλητα. Οι εκστρατείες καθαριότητας είναι ανοικτές στο κοινό και το  ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’ ενθαρρύνει όλους να γίνουν μέρος της λύσης του προβλήματος με την συμμετοχή τους. Κατά την διάρκεια των εκστρατειών, μαζεύονται τα σκουπίδια, καταγράφονται και ανακυκλώνονται. Γύρω στο 80% των σκουπιδιών είναι πλαστικό. Η ρύπανση είναι 100% ανθρώπινο πρόβλημα; Άρα μπορεί να αποφευχθεί. Με την καταγραφή και την ανάλυση των δεδομένων των σκουπιδιών που μαζεύονται, το κοινό, οι επιχειρήσεις και οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μπορούν να αντιληφθούν το κακό που δημιουργείται και να σκεφθούν μακροχρόνιες λύσεις για την εξάλειψη του προβλήματος.

Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’, είναι ένας περιβαλλοντικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 2017 από ένα ζευγάρι νεαρών περιβαλλοντιστών. Από την ημέρα έναρξης λειτουργίας του έχει μεγαλώσει και σήμερα αριθμεί 25 μέλη. Στόχος του είναι η ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη, ειδικά η ζημιά που γίνεται με την υπερβολική χρήση πλαστικού.

‘Γίνε Πράσινος’ είναι μια φράση, η οποία ουσιαστικά σημαίνει επιλογή για οικολογικό τρόπο ζωής. Όταν γίνει κάποιος ‘Πράσινος’, μαθαίνει και υιοθετεί συνήθειες, οι οποίες οδηγούν σε περιβαλλοντικές και φιλικές προς το περιβάλλον  επιλογές με τρόπο ώστε ο τρόπος ζωής βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος και την στήριξη των φυσικών του πηγών.

Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη ’, έχει στόχο την αντιμετώπιση χρήσης πλαστικού με τους πιο κάτω τρόπους:

Επιμόρφωση –

– Με την δημοσίευση άρθρων που αφορούν το περιβάλλον και ΄Πράσινες συμβουλές’ στο πως να σωθεί ο πλανήτης, κάνοντας τις σωστές επιλογές με την χρήση ενέργειας, νερού, ανακύκλωσης και αποβλήτων, την ποιότητα του αέρα και του φαγητού και ένα υγιεινό τρόπο ζωής, καθώς επίσης και πληροφόρηση, για την κλιματική αλλαγή και βιωσιμότητα.

– Με παρουσιάσεις σε σχολεία, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν καθαρισμούς παραλιών, επιμορφωτικές εκδρομές για όλες τις ηλικίες και την ενθάρρυνση των παιδιών για συμμετοχή και μάθηση για τα οικολογικά θέματα. Η ομάδα του ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’, πιστεύει ότι με την επιμόρφωση της νεολαίας, για την ζημιά του πλαστικού και των αποβλήτων, θα υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση στο μέλλον και θα σκέφτονται σοβαρά τις επιλογές και την συμπεριφορά τους.

– Με την ενημέρωση του κοινού, για την σοβαρή κατάσταση της μόλυνσης από πλαστικό, αυτό δίνει την επιλογή για αλλαγή στον τρόπο της καθημερινότητας, με τρόπο που να είναι ευεργετικός για τον πλανήτη.

Πρόληψη

– το πλαστικό είναι υλικό, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα ( αρχές του 20ου αιώνα), αλλά αυξήθηκε . Τώρα ξαφνικά φάνηκε πόση ζημιά κάνει στο περιβάλλον. Αν ο κόσμος αρνηθεί συστηματικά να χρησιμοποιεί πλαστικό τότε δεν θα υπάρχει ζήτηση γι’ αυτό. Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο , περιβάλλον, από καλαμάκια από ανοξείδωτο ατσάλι, μπαμπού, γυαλί και χαρτί, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, για φρούτα και λαχανικά, μπουκάλια από ανοξείδωτο ατσάλι και οδοντόβουρτσες από μπαμπο,ύ.

Αυτά τα προϊόντα είναι μια οικολογική εναλλακτική επιλογή, για την καθημερινότητα και την αποφυγή του επικίνδυνου πλαστικού. Όλα είναι καμωμένα από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενάντια στην μελλοντική μόλυνση. Είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα με αυστηρές προδιαγραφές από το  ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’ , το κάθε προϊόν πρέπει να τηρεί τουλάχιστον 2 από τα 3 πιο κάτω κριτήρια:

– Να είναι λιπασματοποιήσιμο ή βιοαποικοδομήσιμο, έτσι ώστε να μη μένει για πολύ στην αρχική του μορφή στο περιβάλλον

– Να μη περιέχει τοξικά ή επικίνδυνα υλικά

-Να είναι καμωμένο από ανακυκλώσιμα υλικά

Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’, δεσμεύεται να εξάλειψη τα απόβλητα πλαστικού στο νησί και θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη επιλογή ψηλών προδιαγραφών οικολογικών προϊόντων. Επικοινωνεί με επιχειρήσεις και προωθεί την μείωση χρήσης πλαστικού στα γραφεία τους προωθώντας οικολογικά προϊόντα. Με την συμμετοχή ντόπιων επιχειρήσεων, λιγότερα τοξικά πλαστικά θα χρησιμοποιούνται, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο μια πιο ‘Πράσινη Κύπρο’. Οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν την εικόνα τους, ακολουθώντας οικολογικές αξίες, μπορούν να κανονίσουν συνάντηση για συζήτηση των αναγκών τους.

Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’ είναι μια χρονοβόρα και επίμονη διαδικασία.

Για να γίνει η μεγάλη αλλαγή, χρειάζεται ένας στρατός από παθιασμένους και με ίδιες ιδέες άτομα, για να υπάρξει μεγάλο αντίκτυπο και επιρροή.

Μπορείτε να μας στηρίξετε με τους πιο κάτω τρόπους:

– Να γίνεται μέλος

– Να κάνετε εισφορά, για να μπορέσουν να συνεχίσουν οι εκστρατείες καθαριότητας παραλιών.

– Να κάνετε εισφορά. έτσι ώστε να συνεχιστεί η ενημέρωση του κόσμου και η ενημέρωση στα σχολεία.

– Να αλλάξετε την χρήση των προϊόντων. για να συνεισφέρετε στην δημιουργία μιας  πιο φιλικής προς το περιβάλλον ατμόσφαιρας.

Το ‘Ας κάνουμε την Κύπρο Πράσινη’ είναι πολύ παθιασμένο. για να κάνει την Κύπρο ‘Πράσινη’. για την σημερινή και επόμενες γενιές. Για να ενημερωθείτε περισσότερο. για το πως μπορείτε να γίνεται μέλος στον οργανισμό, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.letsmakecyprusgreen.com ή  στο Facebook.

 

Της Ειρήνης Αντωνίου

 

 

Send this to a friend