Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η φιλανθρωπία σπρώχνει έναν Κύπριο στις κορυφές του Νεπάλ
Η φιλανθρωπία σπρώχνει έναν Κύπριο στις κορυφές του Νεπάλ

Η φιλανθρωπία σπρώχνει έναν Κύπριο στις κορυφές του Νεπάλ

Ο Κλείτος Νεοκλή από τη Λάρνακα μιλά στον «Π» για τη νέα του ορειβατική αποστολή που θα ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου στο βουνό Άμα Νταμπλά της οροσειράς των Ιμαλαΐων, για να πατήσει στην κορυφή των 6.812 μέτρων. Αυτήν την περίοδο προετοιμάζεται σωματικά και ψυχολογικά, αναδεύοντας στο μυαλό του τη δύσκολη και γεμάτη εμπόδια διαδρομή στους γκρεμούς και τους πάγους του ανατολικού Νεπάλ. «Υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης βράχων, ακόμη και χιονοστιβάδας… η αλλαγή καιρού είναι πολύ ασταθής παράγοντας και ίσως μας φέρει σε δύσκολη θέση, θέτοντας ακόμη και τη ζωή μας σε κίνδυνο», τονίζει μεταξύ άλλων. Ωστόσο, θα προσπαθήσει να πετύχει τον στόχο του, που δεν είναι άλλος από την οικονομική ενίσχυση του ιδρύματος «Περπατώντας για την Έλενα», ένα ίδρυμα που έχει ιδρυθεί στη μνήμη της Έλενας Μυτίδη που «έφυγε» τον Σεπτέμβριο του 2014 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ο Κλείτος Νεοκλή ανάγει το χόμπι του σε τρόπο συνεισφοράς και αποδεικνύει ότι υπάρχουν εναλλακτικοί οδοί να βοηθήσει κανείς στη μάχη των καρκινοπαθών.

 

Πώς πάει αυτήν την περίοδο η προετοιμασία σου για το συγκεκριμένο εγχείρημα στο Νεπάλ;

Το εγχείρημά μου να ανεβώ στο βουνό Άμα Νταμπλά της οροσειράς των Ιμαλαΐων απαιτεί καλή προετοιμασία, τόσο φυσικής κατάστασης όσο και ψυχολογικής. Σε καθημερινή βάση προσπαθώ με διάφορα προγράμματα στο γυμναστήριο να είμαι έτοιμος σωματικά. Επίσης μία-δύο φορές την εβδομάδα ανεβαίνω στο Τρόοδος για ορειβασία όσο γίνεται σε πιο κοντινές συνθήκες με αυτές των Ιμαλαΐων, αν και δεν είναι καθόλου το ίδιο. Είμαι και σε πρόγραμμα διατροφής, κάτι το όποιο με βοήθησε αρκετά. Εξάλλου ο εξοπλισμός είναι το πιο σημαντικό μέρος της προετοιμασίας, γι’ αυτό και η επιλογή του είναι επίσης μέρος της. Στο Νεπάλ θα έχουμε ενημέρωση για την αποστολή από τον οδηγό βουνού που θα έχουμε μαζί μας και το αρμόδιο υπουργικό τμήμα της χώρας.

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την αναρρίχηση;

Με την αναρρίχηση ασχολούμαι τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν είχα καμία σχέση με αυτό το είδος αθλητισμού και δεν πίστευα ότι θα το έκανα ποτέ, αλλά με την πρώτη επαφή μού άρεσε και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι.

 

 

Είναι η πρώτη σου εμπειρία σε τέτοιου επιπέδου βουνό;

Ναι και είναι κάτι που ήθελα πολύ. Μου δόθηκε η ευκαιρία πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν μπορούσα και ούτε έτοιμος ένιωθα. Αυτήν τη φορά είμαι πιο έτοιμος και έτσι θα ανέβω με συνορειβάτη έναν πολύ καλό μου φίλο που διαθέτει εμπειρία στα Ιμαλάια και γενικά στην ορειβασία. Πρόκειται για τον Θοδωρή Φάτση από τη Φλώρινα της Ελλάδας. Ένας έμπειρος αναρριχητής με αρκετές αποστολές, μάλιστα είναι ο άνθρωπος που με ώθησε στην αναρρίχηση.

Πόσο δύσκολο αναμένεται να είναι το εγχείρημά σας;

Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες αρκετά. Λόγω υψομέτρου το οξυγόνο θα είναι πιο αραιό, με αποτέλεσμα ακόμη και η πιο μικρή κίνηση να είναι αρκετά επίπονη. Η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και τους -28°C. Θα έχουμε αρκετό περπάτημα μέχρι την πρώτη βάση κατασκήνωσης. Κατά την αναρρίχησή μας υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης βράχων, ακόμη και χιονοστιβάδας. Επίσης, θα πρέπει να είμαστε αρκετά προσεκτικοί στην επιλογή μας για το αν θα προχωρούμε, γιατί η αλλαγή του καιρού είναι ασταθής παράγοντας και ίσως μας φέρει σε δύσκολη θέση, θέτοντας ακόμη σε κίνδυνο και τη ζωή μας.

Το βουνό Άμα Νταμπλά (6.812 μέτρα) της οροσειράς των Ιμαλαΐων (ανατολικό Νεπάλ). Στα ελληνικά σημαίνει «Κολιέ της μητέρας».

 

Τι προσφέρει η αναρρίχηση σε αυτόν που ασχολείται με αυτήν τη δραστηριότητα;

Προσωπικά πιστεύω ότι η αναρρίχηση προσφέρει πολλά πράγματα μαζί, σωματικά και πνευματικά. Είσαι στη φύση αρκετές ώρες και απολαμβάνεις τις ομορφιές της, γυμνάζεσαι με έναν ευχάριστο τρόπο χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις αγγαρεία. Η αναρρίχηση χρειάζεται δύο άτομα, έτσι είναι σημαντική η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη που αποκτάς με το σχοινοσύντροφό σου. Αποκτάς ακόμη αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα όμως ταπεινότητα γιατί αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες και ποσό μικροί είμαστε, ειδικά σε αποστολές δύσκολων επιπέδων.

 

 

Είναι δύσκολο για έναν Κύπριο να ασχοληθεί με την αναρρίχηση;

Στην Κύπρο δεν είναι διαδεδομένη η αναρρίχηση και ειδικά στη Λάρνακα που μένω. Είναι πολύ δύσκολο, γι’ αυτό χρειάζεσαι χρόνο να το κάνεις. Επίσης, δεν έχουμε αρκετές τοποθεσίες και μεγάλα βουνά για αναρρίχηση. Χρειάζονται ταξίδια στο εξωτερικό για κάποιον που θέλει να προχωρήσει. Γενικά, χρειάζεται αφοσίωση η αναρρίχηση.

 

Τι προσφέρει η αναρρίχηση σε αυτόν που ασχολείται με αυτήν τη δραστηριότητα;

Προσωπικά πιστεύω ότι η αναρρίχηση προσφέρει πολλά πράγματα μαζί, σωματικά και πνευματικά. Είσαι στη φύση αρκετές ώρες και απολαμβάνεις τις ομορφιές της, γυμνάζεσαι με έναν ευχάριστο τρόπο χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις αγγαρεία. Η αναρρίχηση χρειάζεται δύο άτομα, έτσι είναι σημαντική η επικοινωνία και η εμπιστοσύνη που αποκτάς με το σχοινοσύντροφό σου. Αποκτάς ακόμη αυτοπεποίθηση, ταυτόχρονα όμως ταπεινότητα γιατί αντιλαμβάνεσαι τις δυσκολίες και ποσό μικροί είμαστε, ειδικά σε αποστολές δύσκολων επιπέδων.

 

Με τον συνορειβάτη του Θοδωρή Φάτση στον Μύτικα, την ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου στην Ελλάδα. Μαζί θα αναρριχηθούν τον Οκτώβρη στα Ιμαλάια.

 

 

Το γεγονός ότι θα ανεβείς στην κορυφή για φιλανθρωπικό σκοπό πώς αναμένεις να επηρεάσει την ψυχολογία σου κατά την αναρρίχηση;

Ο φιλανθρωπικός σκοπός μού δίνει ακόμα ένα κίνητρο να τα καταφέρω. Δεν θέλω όμως να με επηρεάσει αυτό, γιατί ίσως σε κάποιο σημείο να μην γίνεται να συνεχίσω άλλο, και αν προχωρήσω μόνο για να μην αποτύχω, θα φέρω σε κίνδυνο τον εαυτό μου και τον σχοινοσύντροφό μου. Καλύτερα θα ήταν να υποχωρήσω και να ξαναπροσπαθήσω στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, ίσως και να μην υπήρχε αυτή η αποστολή αν το έκανα μόνο για μένα και όχι για φιλανθρωπικό σκοπό.

 

 

 

Τέλος, θα ήθελες να στείλεις κάποιο μήνυμα στον κόσμο;

Η αναρρίχηση είναι κάτι δύσκολο που θέλει υπομονή, θέληση και αφοσίωση για να τα καταφέρεις. Η προσπάθειά μου είναι συμβολική, καθώς όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας περνάμε δύσκολες στιγμές που ορθώνονται σαν βουνό μπροστά μας και πρέπει να το ανεβούμε με όλες τις δυσκολίες για να μπορέσουμε να δούμε ξανά πόσο ωραία είναι η ζωή.

Σας ζητάω να με στηρίξετε στην προσπάθειά μου αυτή για να βοηθήσουμε το ίδρυμα «Περπατώντας με την Έλενα» που ιδρύθηκε στη μνήμη της Έλενας Μυτίδη, η οποία «έφυγε» τον Σεπτέμβριο του 2014 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Ήταν επιθυμία της Έλενας να βοηθά, μια επιθυμία που οι οικείοι της πραγματοποίησαν στη μνήμη της. Έχει δημιουργηθεί από την οικογένεια και τους φίλους της Έλενας ως φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Στόχο έχει την παροχή βοήθειας σε παιδιά που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες, ορφανά και άτομα με οικονομικές ανάγκες. Το ίδρυμα αγκαλιάζει με αγάπη την κατανομή των πόρων για φιλανθρωπικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Το πιο μικρό ποσό είναι σημαντικό για συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη.

Ο κόσμος μπορεί να στηρίξει την προσπάθειά μου με οποιοδήποτε χρηματικό ποσό μπορεί, όλα τα έσοδα θα γίνουν εισφορά στο ίδρυμα.

Μπορεί να καταθέσει απευθείας στον λογαριασμό του ιδρύματος IBAN: 30049- 4088050-6. Επίσης, στο: https://gogetfunding.com/kleitos-is-walking-with-elena-to-nepal/.

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend