Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πράσινο για φάρμακα – Από κατεχόμενα μόνο για προσωπική χρήση
Πράσινο για φάρμακα – Από κατεχόμενα μόνο για προσωπική χρήση

Πράσινο για φάρμακα – Από κατεχόμενα μόνο για προσωπική χρήση

Τη δυνατότητα μεταφοράς φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας επιτρέπει το τελευταίο διάστημα το Τμήμα Τελωνείων, μετά από σχετική τροποποίηση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή.

Όπως πληροφορείται ο «Π», από τις αρχές Αυγούστου έχουν δοθεί γραπτές οδηγίες προς τα σημεία τελωνειακού ελέγχου που είναι εγκατεστημένα στα οδοφράγματα της Λήδρας (μόνο για πεζούς), του Αγίου Δομετίου, του Αστρομερίτη-Ζώδιας και του Κάτω Πύργου, έτσι ώστε να επιτρέπουν τη μεταφορά φαρμάκων από τα κατεχόμενα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μικρές ποσότητες και ότι ο ενδιαφερόμενος υπογράφει –εάν του ζητηθεί– υπεύθυνη δήλωση. Η καινούργια τροποποίηση αναγράφεται και σε σχετικά έντυπα τα οποία είναι εδώ και μερικές εβδομάδες αναρτημένα στα σημεία τελωνειακού ελέγχου. Συγκεκριμένα στα είδη που απαγορεύεται να διακινηθούν εξακολουθούν να αναγράφονται τα φάρμακα πλην όμως εντός παρενθέσεως προστίθεται το εξής: μικρές ποσότητες επιτρέπονται, μετά από υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου.

Εξάλλου στην ιστοσελίδα του Τμ. Τελωνείων http://www.mof.gov.cy/ce στην παράγραφο «φαρμακευτικά προϊόντα» αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «απαγορεύεται η μεταφορά φαρμάκων για τα οποία δημιουργούνται αμφιβολίες κατά πόσο αυτά προορίζονται για προσωπική χρήση καθώς επίσης και για όσα δεν φέρουν σήμανση ή ένδειξη ή φέρουν παραπλανητική σήμανση», ενώ έχει προστεθεί ότι «επιτρέπεται ωστόσο η μεταφορά φαρμάκων που προορίζονται για προσωπική χρήση με μέγιστη ποσότητα ενός μηνός θεραπεία και το άτομο που τα μεταφέρει υπογράψει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση». Σημαντική είναι και η δέσμευση στην υπεύθυνη δήλωση που καλείται να υπογράψει εκείνος ο οποίος μεταφέρει φάρμακα «ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τυχόν επιπτώσεις στην υγεία του».

Όπως έχει γράψει και στο πρόσφατο παρελθόν ο «Π», κάποιοι Ε/Κ προμηθεύονται φάρμακα επώνυμων φαρμακοβιομηχανιών από τα κατεχόμενα αφού υπάρχει σημαντική διαφορά στην τιμή. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, λόγω και της συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας, οι τιμές αγοράς τέτοιων φαρμάκων έχουν μειωθεί περαιτέρω. Ωστόσο υπήρχε μέχρι πρότινος η πρόνοια της καθολικής απαγόρευσης μεταφοράς φαρμάκων από τα οδοφράγματα, η οποία τώρα διαφοροποιείται υπό την προϋπόθεση ότι είναι μικρές ποσότητες για προσωπική χρήση και για θεραπεία ενός μήνα.

Σημειώνεται ότι για τα φυτοφάρμακα εξακολουθεί να ισχύει η καθολική απαγόρευση.

Από τα κατεχόμενα
Και μέχρι τρία  κιλά φρούτα

Κατά την πρόσφατη τροποποίηση ή καλύτερα διευκρίνιση του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, περιλήφθηκε και πρόνοια ώστε να μπορεί κάποιος να μεταφέρει από τις κατεχόμενες προς τις ελεύθερες περιοχές μικρές ποσότητες γεωργικών προϊόντων (μέχρι τρία κιλά).

Όπως πληροφορείται ο «Π» και στο θέμα των γεωργικών προϊόντων είναι υπό την προϋπόθεση ότι είναι για προσωπική χρήση.
Εξακολουθεί να απαγορεύεται η μεταφορά ζώων και ζωικών προϊόντων (όπως κρέας, γάλα, γαλακτοκομικά, δέρματα, φτερά, ζωικό λίπασμα κ.λπ.) πλην των ψαριών που επιτρέπονται μόνο για εμπορική διακίνηση με συνοδευτικό έγγραφο από το Τ/Κ Επιμελητήριο).

Οι διευκρινίσεις στον κανονισμό επήλθαν κατά τη σύσκεψη που συγκάλεσε το Υπ. Εξωτερικών τον περασμένο Ιούλιο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την εγκύκλιο του διευθυντή του Τμ. Τελωνείων για την απαγόρευση της προμήθειας καυσίμων από τα κατεχόμενα. Θυμίζουμε ότι η εγκύκλιος Χατζηκωστή προέκυψε κατόπιν γνωμοδότησης που ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα, σε σχέση με τα καύσιμα.

Πηγή: Politis

Send this to a friend