Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Πόσα θα είχατε κερδίσει αν επενδύατε στην Apple 10 χρόνια πριν
Πόσα θα είχατε κερδίσει αν επενδύατε στην Apple 10 χρόνια πριν

Πόσα θα είχατε κερδίσει αν επενδύατε στην Apple 10 χρόνια πριν

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα η τεχνολογική κοινότητα και οι απανταχού επενδυτές υποδέχτηκαν με δέος την είδηση πως οι μετοχές της Apple χτύπησαν ιστορικό υψηλό εκτινάσσοντας την αξία της εταιρείας στο 1 τρισ. δολάρια. Έκτοτε το «τέκνο» του Στηβ Τζομπς μετατράπηκε στην πρώτη εταιρεία που κατάφερε να αγγίξει το συγκεκριμένο ορόσημο στην επιχειρηματική ιστορία των ΗΠΑ και η μετοχή της έπιασε την προηγούμενη Πέμπτη την τιμή των 207,05 δολαρίων πριν αρχίσει να υποχορεί και πάλι.

Πέρα βέβαια από τις εντυπώσεις που προκαλούν οι παραπάνω αριθμοί για το ποιόν της Apple, επενδυτικό σεβασμό κέρδισαν και όλοι εκείνοι που πίστεψαν εξ αρχής στην Apple και επένδυσαν στο «χαρτί» της πριν από μια δεκαετία. Χρησιμοποιώντας απόλυτους αριθμούς ας δούμε πόσο τυχεροί υπήρξαν.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC, μια επένδυση 1.000 δολαρίων που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Αυγούστου 2008 σήμερα θα ανέρχονταν σε 9.222,50 δολάρια, θα είχε δηλαδή μετά τις 2 Αυγούστου της τρέχουσας χρονιάς καταφέρει να εννεαπλασιάσει την αξία της, συμπεριλαμβανομένης της ανατίμησης των τιμών και των μερισμάτων.

Ο κολοσσός του Κουπερτίνο κατάφερε εντέλει να νικήσει τον γίγαντα του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου Amazon η οποία κινείτο με ταχύτατους ρυθμούς προς την κορυφή δίνοντας τον τελευταίο καιρό τον δικό της αγώνα για να κερδίσει τον τρίτλο της πρώτης αμερικανικής εταιρείας με αξία 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Βέβαια η Apple, κατάφερε να τερματίσει πρώτη έχοντας και την υποστήριξη περίφημων επενδυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι η μετοχή της κατέγραψε μεγάλη άνοδο τον Μάιο, όταν ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ αποκάλυψε ότι η εταιρεία του αγόρασε 75 εκατομμύρια μετοχές της Apple, προσθέτοντας τα στο απόθεμα των 165,3 εκατομμυρίων μετοχών που διέθετε ήδη.

Κι όλα αυτά παρά τους φόβους που εξέφραζαν ανοιχτά ορισμένοι αναλυτές για ενδεχόμενη επιβράδυνση των πωλήσεων των iPhone, μετά και την τριμηνιαία έκθεση κερδών της εταιρείας που έδειξε ότι πούλησε λιγότερα iPhones από ό, τι αναμενόταν.

Σε αυτές τις ανησυχίες ο Μπάφετ ήταν απόλυτος δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο «Squawk Box» ότι οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν θα πρέπει να ανησυχούν και τόσο για τις πωλήσεις των iPhone στο εγγύς μέλλον. «Αν περάσετε πολύ χρόνο προσπαθώντας να μαντέψετε πόσα iPhone X … πρόκειται να πωληθούν σε μια περίοδο τριών μηνών χάνετε το νόημα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αν μετά τα παραπάνω σκέφτεστε κι εσείς να επενδύσετε στην επόμενη Apple θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έμπειροι επενδυτές όπως ο Μπάφετ, ο Μαρκ Κιούμπαν, κι ο Τόνι Ρόμπινς προτείνουν να ξεκινήσετε προσεκτικά, γιατί το κερδίσετε εννιά φορές περισσότερα από όσα βάλατε εξ αρχής δεν είναι σύνηθες φαινόμενο…

Πηγή: impossible.works

Send this to a friend