Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Απαλλαγή ακινήτων από τέσσερις φόρους
Απαλλαγή ακινήτων από τέσσερις φόρους

Απαλλαγή ακινήτων από τέσσερις φόρους

Διευκρινίσεις για τις φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα και το προϊόν πώλησης διατίθεται για τη μείωση ή εξόφληση δανείων δίνει το Τμήμα Φορολογίας. Όπως αναφέρει σε διευκρινιστική εγκύκλιο, η βασική τροποποίηση στη νομοθεσία, αφορά την πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας σε τρίτο μη συνδεδεμένο πρόσωπο, με στόχο την αποπληρωμή των χορηγιών/δανείων, τα οποία έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα κατά ή πριν την 31η Δεκεμβρίου 2015.

Οι ελαφρύνσεις αφορούν συγκεκριμένα την περίπτωση πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από τον δανειολήπτη στην ελεύθερη αγορά με σκοπό τη μείωση ή την εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης. Ουσιαστικά, οι τέσσερις προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν σε νομοθεσία επεκτείνουν την εφαρμογή φοροελαφρύνσεων και αφορούν συγκεκριμένα τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, την έκτακτη εισφορά για την άμυνα και τα χαρτόσημα.

Το Τμήμα Φορολογίας διευκρινίζει ότι «Μη εξυπηρετούμενες χορηγίες/δάνεια» θεωρούνται οι σημαντικές χορηγήσεις που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ή χορηγήσεις χρεωστών οι οποίες δεν παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 90 ημερών, αλλά υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι οι δανειολήπτες δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους (unlikely to pay) χωρίς την εκποίηση εξασφαλίσεων.

Το Τμήμα Φορολογίας σημειώνει ότι τέτοιες ενδείξεις περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις χορηγήσεων όπου η τράπεζα έχει κινηθεί νομικά εναντίον δανειοληπτών, χορηγήσεις για τις οποίες η τράπεζα έχει προβεί σε ειδική πρόβλεψη ή διαγραφή, χορηγήσεις οι οποίες όντας μη εξυπηρετούμενες έχουν τύχει ρύθμισης δύο φορές σε περίοδο δύο χρονών, χορηγήσεις οι οποίες έχουν τύχει ρύθμισης και κατά τη διάρκεια της περιόδου επιτήρησης (ελάχιστο διάστημα δύο χρονών) παρουσιάζουν καθυστερήσεις πέραν των 30 ημερών.

Επίσης, το τμήμα Φορολογίας διευκρινίζει ότι μια εταιρεία είναι συνδεδεμένη με άλλη εταιρεία αν,

α) το ίδιο πρόσωπο έχει τον έλεγχο και των δύο, ή αν ένα πρόσωπο έχει τον έλεγχο της μιας και πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί του, ή ο ίδιος και πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί του, έχουν τον έλεγχο της άλλης, ή

β) αν μια ομάδα δύο ή περισσότερων προσώπων έχει τον έλεγχο της καθεμιάς εταιρείας, και οι ομάδες είτε αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα είτε θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα θεωρώντας (σε μια ή περισσότερες περιπτώσεις) ένα μέλος είτε της μιας είτε της άλλης ομάδας ότι αντικαθίσταται από άλλο πρόσωπο με το οποίο είναι συνδεδεμένο.

Τέλος, το Τμήμα Φορολογίας ανακοίνωσε τα νέα αναθεωρημένα έντυπα που θα πρέπει να συμπληρώνονται, προσθέτοντας ότι έχει προβεί σε αναθεώρηση του Εντύπου ΤΦ 415 (Δήλωση Διάθεσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας λόγω αναδιάρθρωσης δανείων) και παράλληλα έχει εκδώσει το νέο Εντυπο με αριθμό ΤΦ 415Β (Δήλωση Διάθεσης Ακίνητης Ιδιοκτησίας λόγω αναδιάρθρωσης δανείων – Συμπληρωματική Βεβαίωση).

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend