Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Συνεργατική: €142 χιλ. η μέση αποζημίωση
Συνεργατική: €142 χιλ. η μέση αποζημίωση

Συνεργατική: €142 χιλ. η μέση αποζημίωση

Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζει η Κυβέρνηση για τις αποζημιώσεις των 900 εργαζομένων που θα φύγουν από την υπό εκκαθάριση Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Η Κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των συνδικαλιστών και ήδη ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΠΑΣΥΔΥ αποδέχθηκαν το σχέδιο. Αντίθετα η ΕΤΥΚ χαρακτηρίζει το σχέδιο μη ελκυστικό.

Το μέγιστο ποσό αποζημίωσης για εργαζόμενους μπορεί να φθάνει τις €180 χιλ. και το συνολικό κόστος φτάνει πλέον τα €128 εκατ. Η μέση αποζημίωση ανέρχεται σε €142 χιλ. Η Κυβέρνηση προσφέρει €120 εκατ. σε μισθούς και €8 εκατ. σε παρεμφερή ωφελήματα. Μέχρι 1.100 εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα. Στην εναπομένουσα οντότητα θα παραμείνουν 650 εργαζόμενοι και σε αυτούς περιλαμβάνεται και το προσωπικό που έχει μεταφερθεί στην Altamira (Cyprus).

Το Σχέδιο θα είναι σε ισχύ για περίοδο 2 εβδομάδων από την ημερομηνία ανακοίνωσής του. Το ποσό αποζημίωσης υπολογίζεται ως το ελάχιστο μεταξύ των ακόλουθων δύο:

● Χρόνια Υπηρεσίας x Ετήσιο Ακαθάριστο Μισθό x 26% με μέγιστο ποσό αποζημίωσης τις €180.000
● Σύνολο υπολειπόμενων μισθών μέχρι την ημέρα αφυπηρέτησης του εργαζομένου με βάση το όριο αφυπηρέτησής του και με βάση τον τελευταίο μηνιαίο ακαθάριστο μισθό του. Σε περίπτωση που το σύνολο των υπολειπόμενων μισθών μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης είναι μικρότερο από το ποσό όπως υπολογίζεται στο σημείο 1 πιο πάνω, τότε το ποσό που θα καταβληθεί δεν μπορεί να υπερβαίνει το 75% του συνόλου των υπολειπόμενων ακαθάριστων μισθών μέχρι την ημερομηνία αφυπηρέτησης του. Το ποσό που θα καταβληθεί είναι απαλλαγμένο από οποιαδήποτε φορολογία.

Στα μέλη του προσωπικού που θα επιλέξουν να αποχωρήσουν, θα παραχωρηθούν επίσης τα ακόλουθα ωφελήματα από την ημερομηνία αποχώρησής τους:

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Η ΣΚΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά της στο Σχέδιο

Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης με βάση τους όρους εργοδότησης που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο (ήτοι Ταμείο Υγείας ΕΤΥΚ / Παγκύπριο Συνεργατικό Ταμείο Υγείας / Universal Life κλπ).Σε περίπτωση που πριν την πάροδο των 3 ετών τεθεί σε εφαρμογή το ΓΕΣΥ, το ωφέλημα θα διαφοροποιηθεί με βάση το τι θα ισχύει για το προσωπικό που θα παραμείνει στη ΣΚΤ ή / και τον Κεντρικό Φορέα.

Ασφάλεια ζωής: Η ΣΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει κάλυψη θανάτου από οποιαδήποτε αιτία όπως απορρέει από το αντίστοιχο ομαδικό συμβόλαιο ασφάλισης ζωής που είναι ενταγμένος ο εργαζόμενος.

Ταμείο Ευημερίας: Η ΣΚΤ θα συνεχίσει να καταβάλλει την εισφορά της στο Ταμείο Ευημερίας με βάση τους όρους εργοδότησης που ισχύουν για κάθε εργαζόμενο. Τα ωφελήματα θα παραχωρηθούν για περίοδο 3 ετών από την ημερομηνία αποχωρήσεως του προσωπικού ή μέχρι την κανονική ημερομηνία αφυπηρέτησής του, όποιον από τα δύο επέλθει πιο νωρίς.

Δάνεια: Για το προσωπικό που αποχωρεί και διατηρεί εξυπηρετούμενες πιστωτικές διευκολύνσεις με συμβατικά επιτόκια, αυτά θα μετατρέπονται σε επιτόκια αγοράς. Η εναπομένουσα οντότητα θα επιδοτεί αυτά τα επιτόκια, με τη διαφορά που προκύπτει, μέχρι τη λήξη τους. Στην περίπτωση όπου το προσωπικό διατηρεί πιστωτικές διευκολύνσεις στη ΣΚΤ και είναι μη εξυπηρετούμενες ή με καθυστερήσεις, τότε θα δεσμεύεται το 30% (15% από την πρώτη δόση και 15% από τη δεύτερη δόση) μέχρι το άτομο να προβεί σε ενέργειες ρύθμισής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν μέχρι το τέλος Ιουλίου 2019 το άτομο δεν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, τότε το 30% θα καταβάλλεται στις αναφερόμενες πιστωτικές διευκολύνσεις κατά την απόλυτη κρίση της τράπεζας.

Με δόσεις: Η αποζημίωση θα παραχωρηθεί σε τρεις ισόποσες δόσεις: 30 Σεπτεμβρίου 2018, 1η Ιουνίου 2019και 31η Δεκεμβρίου 2019. Στις 31 Αυγούστου 2018 θα πληρωθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας.

Τρία «ναι» και ένα «όχι» στο σχέδιο εξόδου

Οι τρεις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισαν ομόφωνα να εγκρίνουν το σχέδιο εθελούσιας αφυπηρέτησης των 900 υπαλλήλων της ΣΚΤ στο πλαίσιο της μεταφοράς των καλών εργασιών της στην Ελληνική Τράπεζα. Αντίθετα, η ΕΤΥΚ χαρακτηρίζει το σχέδιο μη ελκυστικό. Οι πρώτες τρεις συντεχνίες προτρέπουν τα μέλη τους, αφού σταθμίσουν τα δικά τους δεδομένα, να επιλέξουν το σχέδιο το οποίο προνοεί χαριστικές αποζημιώσεις μέχρι €180.000. Το σχέδιο θα τεθεί προς έγκριση σε γενική συνέλευση των μετόχων της ΣΚΤ την ερχόμενη Τρίτη και μετά, αφού πάρει το πράσινο φως, θα κοινοποιηθεί στο προσωπικό, το οποίο θα έχει διορία να το επιλέξει μέχρι τις 17 Αυγούστου.

«Έχουν εξηγηθεί όλα τα σημεία λεπτομερειακώς και ομόφωνα η συνέλευση έχει αποφασίσει να προκρίνει το σχέδιο και να το εγκρίνει ούτως ώστε να απευθυνθεί στο προσωπικό», ανέφερε ο γ.γ. της ΠΑΣΕΫ ΠΕΟ, Σάββας Τούλουπος, μετά από χθεσινή κοινή συνδιάσκεψη εκπροσώπων των τριών συντεχνιών. Ο γ.γ. της ΟΪΥΚ ΣΕΚ, Ελισσαίος Μιχαήλ, στις δικές του δηλώσεις ανέφερε πως η διαφοροποιημένη πρόταση της ΣΚΤ «δίδει αποτελέσματα τέτοιας μορφής που συγκρίνεται ευνοϊκά με τα σχέδια που έχουν κυκλοφορήσει σε άλλες τράπεζες το προηγούμενο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα και η κατανομή γίνεται πιο δίκαια εντός των κατηγοριών του προσωπικού». «Μετά τη σημερινή εξέλιξη, πρόσθεσε, ξεκινά μία τεράστια άλλη προσπάθειά μας που είναι να προστατεύουμε άλλους συναδέλφους οι οποίοι θα μεταφερθούν στην Ελληνική Τράπεζα, αλλά και αυτούς που θα παραμείνουν στον Φορέα», κατέληξε. Ο ανώτερος μόνιμος γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ, Ανδρέας Λουκά, είπε πως είναι ένα σαφώς βελτιωμένο σχέδιο το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες όσων αποφασίσουν να το επιλέξουν.

Τόνισε ωστόσο πως πρόκειται για ένα εθελοντικό σχέδιο και ως εκ τούτου δεν είναι θέμα των συντεχνιακών.

Πηγή : Philenews

Send this to a friend