Home ΛΑΡΝΑΚΑ Οι «ράμπες» της συμφοράς και της απελπισίας
Οι «ράμπες» της συμφοράς και της απελπισίας

Οι «ράμπες» της συμφοράς και της απελπισίας

Ενώ ο Δήμος Λεμεσού παρουσίασε πρόσφατα στην ακτή Ολυμπίων τη δεύτερη ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα, με ειδικό τάπητα, για την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικά προβλήματα, στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στην παραλία των Φοινικούδων (από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες παγκυπρίως) δεν υπάρχει ούτε μια παρόμοια ράμπα πρόσβασης στη θάλασσα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των συναδέλφων, ο Δήμος Λεμεσού προχώρησε στη βελτίωση της πρώτης ράμπας πρόσβασης και στην τοποθέτηση ειδικού τάπητα που κατευθύνεται προς τη θάλασσα και προορίζεται για χρήση από ειδικά αμαξάκια. Παράλληλα, ο δήμος προμηθεύτηκε δύο ειδικά αμφίβια αμαξίδια, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν άτομα με κινητικά προβλήματα και που θα ελέγχονται από τους ναυαγοσώστες.

Και τα ΑμεΑ στη Λάρνακα εύλογα διερωτώνται, τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στην πόλη τους για την άνετη πρόσβασή τους στην παραλία; Εάν επισκεφθεί κανείς τις Φοινικούδες, θα αντικρίσει ένα πρόχειρο τσιμεντένιο πεζοδρόμιο – διάδρομο (ο Θεός να το κάνει πεζοδρόμιο), απέναντι από το ξενοδοχείο Sun  Hall, το οποίο βέβαια δεν ξεκινά (όπως θα έπρεπε) από τον παραλιακό πεζόδρομο. Δηλαδή, ένα ΑμεΑ θα πρέπει να σύρει το καροτσάκι του αρκετά μέτρα στην άμμο μέχρι να φθάσει στο υποτιθέμενο πεζοδρόμιο, το οποίο καταλήγει αρκετά μέτρα μακριά από τη θάλασσα.

Με λίγα λόγια, απαιτείται κόπος και μόχθος από ένα άτομο καθηλωμένο σε καροτσάκι μέχρι να κάνει το θαλάσσιο μπάνιο του. Στο μέσο της παραλίας των Φοινικούδων υπάρχει ένας ξύλινος διάδρομος που καταλήγει στο παραλιακό μπαράκι, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο άτομο με αναπηρία.

Θα πρέπει, όμως, να διασχίσει το μπαράκι για να κατευθυνθεί προς τη θάλασσα. Πάντως, ούτε ο συγκεκριμένος διάδρομος πλησιάζει τη θάλασσα, ούτε οι ξύλινοι διάδρομοι που κατασκευάστηκαν λίγα μέτρα παρακάτω, οι οποίοι καταλήγουν… σε τσιμεντένια σκαλιά (πώς θα έχουν πρόσβαση τα ΑμεΑ από τα σκαλιά;). Γενικά, οι διάδρομοι που διαθέτουν σήμερα οι Φοινικούδες δεν είναι ικανοποιητικά προσβάσιμοι για τα ΑμεΑ, αφού δεν υπάρχουν ειδικοί τάπητες στην άμμο που να κατευθύνουν με ευκολία τα άτομα αυτά προς τη θάλασσα. Και τούτο, είναι ένα (σοβαρό) θέμα, το οποίο θα πρέπει να εξετάσει ο Δήμος Λάρνακας.

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend