Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Μια φορά και έναν καιρό στη Βερόνα…
Μια φορά και έναν καιρό στη Βερόνα…

Μια φορά και έναν καιρό στη Βερόνα…

Κείμενο-φωτογραφίες: Μιχάλης Χριστοδούλου 

Με τελικό προορισμό τη Βερόνα, γνωρίσαμε ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ιταλίας, τη λίμνη Γκάρντα, τις πόλεις Σιρμιόνε, την περιοχή του Τρεντίνο, τη Ρίβα και την παραμυθένια ‘μυστική’ λίμνη Τέννο.

Αν πεις σε κάποιον: «Δεν έχω ταξιδέψει ποτέ μέχρι σήμερα στην Ιταλία», σε κοιτάει με έκπληξη, γνωρίζοντας πως είσαι ένας άνθρωπος που αγαπάει να ταξιδεύει. Εκεί, όμως, που νόμιζες πως είχες μία εικόνα στο μυαλό σου για κάποια χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση την Ιταλία, έρχεται ένα ταξίδι για να σου ανατρέψει τα πάντα προς το καλύτερο.

Η Ιταλία λοιπόν, δεν είναι μόνο η Ρώμη, το Κολοσσαίο, η Βενετία, η λίμνη του Κόμο, το Αμάλφι, οι πίτσες, το παγωτό και τα μακαρόνια αλλά πολλά περισσότερα που θα σου αποκαλύψω παρακάτω.

Αυτό το ταξίδι δεν έγινε ούτε στη Ρώμη ούτε στη Βενετία αλλά σε μία άλλη πόλη της Βόρειας Ιταλίας τη Βερόνα, με αφορμή τις νέες απευθείας πτήσεις της Cyprus Airways από Λάρνακα κάθε Τετάρτη και Κυριακή.

Η Βερόνα ήταν καταγεγραμμένη στο μυαλό μου-όπως και σε εκατομμύρια άλλων ανθρώπων- ως η πόλη του μεγαλύτερου έρωτα όλων των εποχών, εκεί όπου ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ επέλεξε για να στήσει το σκηνικό της διασημότερης τραγωδίας του, εκείνης του ‘Ρωμαίου και της Ιουλιέτας’.


Η Βερόνα από ψηλά 

Το ταξίδι μας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στην ρομαντική πόλη της Βερόνας, με ημέρα άφιξης την Τετάρτη. Μέχρι και την Κυριακή που αποχαιρετούσα τη Βερόνα είχα μία άλλη εικόνα στο μυαλό μου, μία γλυκιά ανάμνηση μέσα μου γι’ αυτό το υπέροχο κομμάτι της Βόρειας Ιταλίας που ανεπιφύλακτα σου το προτείνω και σύντομα θα επισκεφτώ ξανά.

Η Βερόνα λοιπόν δεν είναι μόνο Ρωμαίος και Ιουλιέτα, γραφικά στενά, ρομαντική ατμόσφαιρα και πανέμορφη αρχιτεκτονική. Ένα ταξίδι στη Βερόνα με την Cyprus Airways, ανοίγει διάπλατα μπροστά σου νέους προορισμούς, αφού η πόλη βρίσκεται ανάμεσα στο Μιλάνο και τη Βενετία, τις οποίες μπορείς σε λιγότερο από μία ώρα οδικώς να τις επισκεφτείς για μονοήμερη, ίσως, εκδρομή.

Στην μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας


H πόλη Σιρμιόνε 

Η πτήση μας από Λάρνακα για Βερόνα διαρκεί περίπου τρεις ώρες και τριάντα λεπτά. Φτάνοντας στο μικρό αεροδρόμιο της πόλης, αφήνεις πίσω σου τη Βερόνα, που απέχει λιγότερο από δεκαπέντε λεπτά από το αεροδρόμιο και σε λιγότερο από μισή ώρα βρίσκεσαι σε ένα επίγειο παράδεισο, την πόλη Σιρμιόνε η οποία ουσιαστικά είναι μία στενή χερσόνησος μέσα στη λίμνη. Μία πόλη με μεγάλη ιστορία, την οποία μας διηγήθηκε διεξοδικά η παθιασμένη ξεναγός μας, ένα πανέμορφο τουριστικό θέρετρο από όπου ξεκινά το νότιο άκρο της μεγαλύτερης σε έκταση λίμνης της Ιταλίας-για την οποία δεν είχα ιδέα-η Γκάρντα και φτάνει μέχρι βόρεια, κοντά στα σύνορα της Ιταλίας με την Αυστρία, στο Τρεντίνο και την πόλη Ρίβα, πολύ κοντά στις Άλπεις.

Ένα από τα highlight της επίσκεψης στη Σιρμιόνε ήταν και η νοερή ‘παρουσία’ της Μαρίας Κάλλας η οποία διατηρούσε στην πόλη ένα πανέμορφο εξοχικό. Μάλιστα, συνήθιζε να τρώει στο μικρό εστιατόριο που φάγαμε και εμείς-το οποίο έχει το όνομά της, την ‘Tavernetta Maria Callas’ την οποία και σου προτείνω.

Εδώ, θα φας θεσπέσιες homemade ταλιατέλες με τρούφα και άλλα εξαιρετικά πιάτα. Νοικιάζοντας αυτοκίνητο είτε με το λεωφορείο μπορείς να περιηγηθείς στη Σιρμιόνε και να δεις κόσμο να κάνει ηλιοθεραπεία στις αποβάθρες και στα σκάφη, να περπατήσεις μέχρι το σημείο θέας της λίμνης και οδικώς να φτάσεις μέχρι το βόρειο σημείο της λίμνη Γκάρντα.


Τασκολάνο Μαντέρνο

Φεύγοντας από τη Σιρμιόνε θα μαγευτείς από τη διαδρομή, τους καταπράσινους λόφους, το καθρέφτισμα της λίμνης και φυσικά την ξεχωριστή, ρετρό αρχιτεκτονική της περιοχής με τα χρωματιστά κτίσματα. Η σχεδόν κινηματογραφική διαδρομή σε φέρνει περίπου μία ώρα μετά τη Σιρμιόνε στο Τασκολάνο Μαντέρνο μία ακόμη γραφική περιοχή της λίμνης Γκάρντα. Μόνο και μόνο γι’ αυτή τη διαδρομή, από τη Σιρμιόνε, στο Τασκολάνο Μαντέρνο και στην πόλη Ρίβα το ταξίδι αξίζει 100%.

Φτάνοντας στη Ρίβα ντελ Γκάρντα θα θαυμάσεις ξανά τα πανέμορφα κτήρια, τα στενά, γραφικά σοκάκια αλλά θα εντυπωσιαστείς από τις απόκρημνές, βραχώδεις βουνοπλαγιές και τη θέα των Άλπεων που σου κόβουν την ανάσα. Την Ρίβα πρέπει να την περπατήσεις, να περιηγηθείς στις πλατείες, την παραλίμνια περιοχή της, τα πολύβουα δρομάκια μα κι’ αυτά που δεν γνωρίζουν οι τουρίστες τα οποία περπατήσαμε με την Laura, τη ξεναγό μας.

Θα βρεις πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ, παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής, τυριά, αλλαντικά και φυσικά κρασιά. Αν νομίζεις ότι το διασημότερο προϊόν της Ρίβα είναι κάποιο κρασί ή τυρί κάνει λάθος, όπως έκανα και εγώ. Πέραν λοιπόν των αμπελιών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των κρασιών και του ελαιόλαδου η περιοχή παράγει μεγάλες ποσότητες σε δαμάσκηνα και μπρόκολα τα οποία θα εντοπίσεις στα διάφορα εστιατόρια της περιοχής. Εκείνο όμως το εστιατόριο που πρέπει να βάλεις στη λίστα σου είναι το Leon d’Oro όπου γεύτηκα το αρτιότερα μαγειρεμένο ριζότο. Ένας χώρος βγαλμένος από την αναγέννηση, με εξαιρετική λίστα κρασιών και ένα πολύ ξεχωριστό signature Aperol Spritz.

Σου προτείνω να μείνεις μερικές ημέρες στην περιοχή για να την απολαύσεις, να την ανακαλύψεις, να κάνεις κάποιες εκδρομές πιο βόρεια και γιατί όχι και μερικές βουτιές στη λίμνη. Αυτό όμως που πρέπει οπωσδήποτε να δεις είναι η μικρή, παραμυθένια λίμνη του Τέννο. Ένα από τα πιο όμορφα φυσικά σημεία που έχω δει στη ζωή μου. Βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρίβα και αφού κατέβεις μερικά σκαλιά αντικρύζεις μία μαγευτική γαλαζοπράσινη, σχεδόν εξωτική θα έλεγα λίμνη στην οποία μπορείς να κολυμπήσεις. Πρόκειται για αυτές τις στιγμές που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη σου.

Στην περιοχή της λίμνης του Τέννο θα δεις καταπράσινες βουνοπλαγιές, αμπελώνες και θα συναντήσεις μεσαιωνικά χωριουδάκια, που μοιάζουν με σκηνικό ταινίας. Σε ένα τέτοιο χωριό, το Borgo di Canale βρεθήκαμε και εμείς. Εδώ θα συναντήσεις ελάχιστους κατοίκους, απίστευτα πετρόκτιστα σπίτια, ένα σκηνικό βγαλμένο από το Μεσαίωνα, ένα και μοναδικό μαγαζί με πανέμορφα χειροποίητα αντικείμενα και μία μπιραρία.

Σε αυτό το σημείο να σου αποκαλύψω όχι έχω υψοφοβία. Αποφεύγω τα πολύ ψηλά κτήρια, τις άκρες των μπαλκονιών και φυσικά τα τελεφερίκ. Έλα, όμως, που σε αυτό το ταξίδι πήρα την τολμηρή απόφαση, να καταπιέσω τις φοβίες μου και να τολμήσω μία βόλτα με τελεφερίκ. Αν είσαι και εσύ σαν και μένα, άσε τους φόβους και ανέβα. Δεν θα το μετανιώσεις. Ανεβήκαμε λοιπόν στο Malcesine, σε ύψος δύο χιλιάδων περίπου μέτρων. Υπάρχει το πρώτο βαγόνι, χωρητικότητας περίπου 48 ατόμων, το οποίο σε ανεβάζει μέχρι ενός σημείου, κατεβαίνεις και επιβιβάζεσαι στο επόμενο που είναι και περιστρεφόμενο. Αν φοβάσαι κοιτά κάτω, αλλιώς βλέπεις τη θέα από τις φωτογραφίες της παρέας σου. Στα δύο χιλιάδες μέτρα πάνω από τη θάλασσα η θερμοκρασία πέφτει απότομα γι’ αυτό κράτα μαζί σου ένα φούτερ.

Η θέα αξίζει κάθε κακή σου σκέψη, κάθε φόβο. Ξεπέρασέ τον και απόλαυσε αυτή την ομορφιά.

Τελευταίος μας σταθμός η γοητευτική Βερόνα. Εδώ ζεις το παραμύθι. Του έρωτα, το δικό σου, του Ρωμαίου, της Ιουλιέτας. Στα must visit σημεία της Βερόνα είναι φυσικά το σπίτι της αδικοχαμένης Ιουλιέτας. Θα σταθείς κάτω από το μπαλκόνι της, θα ανέβεις και πάνω αν επιθυμείς, θα γράψεις και ένα ερωτικό σημείωμα και θα το αφήσεις μαζί με τις υπόλοιπες χιλιάδες άλλων τουριστών. Μάθε ακόμη πως άμα θες, για καλή τύχη, θα πιάσεις και το στήθος της Ιουλιέτας στο άγαλμα της που υπάρχει στο εξωτερικό της αυλής του σπιτιού. Υπάρχει βέβαια και το σπίτι του Ρωμαίου, το οποίο δεν είναι μουσείο, κατοικείται και βρίσκεται μερικά στενά πιο πέρα από της αγαπημένης του.

Η Βερόνα είναι πανέμορφη. Μία πόλη περίπου 250.000 ανθρώπων που αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο. Αναγεννησιακά κτήρια, μεσαιωνικά τείχη, εντυπωσιακές εκκλησίες απόλυτα εναρμονισμένες με το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης. Πέραν του ότι σου δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψεις περιμετρικά της και να βρεθείς σε άλλα σημεία και περιοχές της Βόρειας Ιταλίας μπορείς να παραμείνεις αποκλειστικά εδώ και να την ανακαλύψεις.

Οι πλατείες, τα αξιοθέατα, τα εστιατόρια με εξαιρετικό φαγητό, οι καφετέριες, τα καταστήματα θα σε κρατήσουν σε συνεχή εγρήγορση. Σίγουρα όμως πρέπει να απολαύσεις την μαγευτική θέα της πόλης από ψηλά, από το Castel San Pietro και να επισκεφτείς τη μεγαλύτερη ανοικτή όπερα του κόσμου, την Αρένα της Βερόνας. Πρόκειται για μία ρωμαϊκή αρένα του 1ου π.Χ αιώνα που σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30.000 ανθρώπους για να παρακολουθήσουν μερικές από τις πιο ξακουστές όπερες.

Για να επισκεφθείς σε προνομιακή τιμή τα περισσότερα αξιοθέατα και τις εκκλησίες της Βερόνα μπορείς να αγοράσεις την Verona Card, η οποία για τρεις ημέρες κοστίζει 15 ευρώ.

Τα ομορφότερα όμως ταξίδια της ζωής μας δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον προορισμό αλλά και την παρέα. Και σε αυτό το ταξίδι είχα την καλύτερη.

Κική, Κωστή, Εύη, Κώστα και Γιάννη καλή αντάμωση.

Μπορείς να πετάξεις για Βερόνα με απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα κάθε Τετάρτη και Κυριακή με την Cyprus Airways. Για τον Σεπτέμβριο οι πτήσεις ξεκινούν από €69.

Ρίξε μία ματιά εδώ

Πηγή: timeoutcyprus.com

Send this to a friend