Home ΛΑΡΝΑΚΑ «Όχι σε συνένωση συγκοινωνιών Αμμοχώστου-Λάρνακας»
«Όχι σε συνένωση συγκοινωνιών Αμμοχώστου-Λάρνακας»

«Όχι σε συνένωση συγκοινωνιών Αμμοχώστου-Λάρνακας»

Εντονα αντίθετοι είναι οι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου σε πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών που προνοεί συνένωση του Οργανισμού Συγκοινωνιών Αμμοχώστου με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Λάρνακας.

Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Παραλιμνίου αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 16 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο, δημόσια διαβούλευση για τις βιώσιμες μεταφορές εκ μέρους του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στην παρουσία της Υπουργού, του Γενικού Διευθυντή και εκπροσώπων των Δημοσίων Έργων.

Στην ομιλία της η Υπουργός ανέφερε ότι «στόχος του Υπουργείου είναι η έμπρακτη προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας για εκσυγχρονισμό των δημόσιων μεταφορών, ο σχεδιασμός και υλοποίηση υποδομών για πεζούς και ποδηλάτες, η ανάπτυξη και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στα πλαίσια ανάπτυξης ενός Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Κύπρο».

Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές η Υπουργός, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «ανέφερε την εισαγωγή συστημάτων τηλεματικής για την έκδοση και ακύρωση εισιτηρίων με τη χρήση έξυπνων καρτών, τη διαχείριση του στόλου και την πληροφόρηση επιβατών σε πραγματικό χρόνο με την εφαρμογή του συστήματος τηλεματικής. Παράλληλα προωθούνται τα εναλλακτικά προς το αυτοκίνητο μέσα μετακίνησης όπως το ποδήλατο και το περπάτημα με την κατασκευή ποδηλατικού δικτύου και δικτύων πεζοδρομίων».

Ακολούθησαν δύο παρουσιάσεις για τη Βιώσιμη Κινητικότητα από Εκτελεστικούς Μηχανικούς των Δημοσίων Έργων και παρατέθηκαν προτάσεις για τις δημόσιες μεταφορές.

Προστίθεται ότι «οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Αγίας Νάπας και Σωτήρας, ο αντιδήμαρχος Δερύνειας και οι Κοινοτάρχες Φρενάρους, Αυγόρου και Αχερίτου εξέφρασαν έντονα την αντίθεση τους με την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών η οποία προνοεί συνένωση του Οργανισμού Συγκοινωνιών Αμμοχώστου με τον Οργανισμό Συγκοινωνιών Λάρνακας».

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε πως είναι καιρός, η κρατική μηχανή να αντιμετωπίσει την επαρχία Αμμοχώστου σαν μια ανεξάρτητη επαρχία και να προωθήσει τα έργα της επαρχίας. Ακόμα πρότεινε να αλλάξουν τα υφιστάμενα δρομολόγια και να επεκταθούν και εντός των Δήμων – Κοινοτήτων, ώστε να εξυπηρετείται μεγαλύτερος αριθμός πολιτών, είτε είναι τουρίστες είτε είναι κάτοικοι της επαρχίας, αυξάνοντας τις διαδρομές μεταξύ Δήμων και Κοινοτήτων».

Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος, ανέφερε ότι «για την επαρχία μας, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 50% του τουρισμού της Κύπρου, οι αρχές θα πρέπει να καταλήξουν σε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες του τουρισμού. Εισηγήθηκε όπως στις «έξυπνες στάσεις» που προωθούνται, να αναγράφονται οι διαδρομές, τόσο στα αγγλικά όσο και στα ρωσικά, ώστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς να είναι εύχρηστα και από τους τουρίστες».

Στο δελτίο Τύπου σημειώνεται επίσης ότι ο κ. Καρούσος είπε πως «οι αρχές πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο μεταφορών, διασφαλίζοντας τη συνύπαρξη διαφορετικών τρόπων μεταφοράς, γιατί» όπως εξήγησε «δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι μόνο τα λεωφορεία».

Η Υπουργός Μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου, αφού άκουσε τις εισηγήσεις των παρευρισκομένων «τους διαβεβαίωσε πως οι προτάσεις τους θα εισακουστούν».

Πηγή: ikypros.com

Send this to a friend