Και πάλι ενώπιον Κακουργιοδικείου η υπόθεση των τραπεζικών θυρίδων
Ξανά στο εδώλιο…
Καταχωρίσθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας νέο κατηγορητήριο αναφορικά με την υπόθεση κλοπής μεγάλων χρηματικών ποσών από τραπεζικές θυρίδες, με την υπόθεση να παραπέμπεται εκ νέου σε δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου.
Αυτή τη φορά, στο κατηγορητήριο αναγράφεται (ως κατηγορούμενος) τ’ όνομα μόνο του Μάριου Λοίζου, από τη Λάρνακα και όχι της συζύγου του Σωτήρας Γεωργίου, όπως ήταν στο κατηγορητήριο της πρώτης υπόθεσης που είχε καταχωρισθεί στο δικαστήριο. Διαφοροποίηση υπάρχει και ως προς τις κατηγορίες (τέσσερις στο σύνολο) που αντιμετωπίζει ο Μ. Λοίζου. Πιο συγκεκριμένα, αυτή τη φορά κατηγορείται για κλοπή από κλειδωμένο κιβώτιο ή άλλο δοχείο.
Δηλαδή, μεταξύ Μαρτίου 2015 και Ιανουαρίου 2016 έκλεψε από τραπεζικές θυρίδες πελατών της ΣΠΕ Αλληλεγγύης το ποσό των 128 χιλιάδων ευρώ και χρυσαφικά αξίας 2000 ευρώ και από θυρίδες πελατών της Τράπεζας Κύπρου το ποσό των 361 χιλιάδων ευρώ και χρυσαφικά αξίας 9500 ευρώ. Περαιτέρω, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ότι δηλαδή απέκτησε τα πιο πάνω χρηματικά ποσά γνωρίζοντας ότι ήταν έσοδο από την διάπραξη του γενεσιουργού αδικήματος της κλοπής.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε δίκη ενώπιον του κακουργιοδικείου που θα συνεδριάσει στις 14 Σεπτεμβρίου, οπόταν ο Λοίζου θα κληθεί ν’ απαντήσει κατά πόσο παραδέχεται ή όχι τις κατηγορίες. Μέχρι τότε αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Θυμίζουμε, ότι το Κακουργιοδικείο Λάρνακας με απόφασή του, ημερομηνίας 12 Ιουνίου 2018, είχε απαλλάξει, έπειτα από ακροαματική διαδικασία, τον Μάριο Λοίζου και τη σύζυγό του Σωτήρα Γεωργίου από τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τονίζοντας στην απόφασή του πως για να μπορεί να έχει υπόσταση η κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων, θα πρέπει απαραίτητα, ως επιβεβλημένη νομοθετική προϋπόθεση, να υπάρχει η διάπραξη γενεσιουργού αδικήματος, κατά τα οριζόμενα στο Άρθρο 5 του νόμου.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε, τότε, ότι η μη καταγραφή και αναφορά του γενεσιουργού αδικήματος στις λεπτομέρειες της κατηγορίας δημιουργούσε ανυπέρβλητο κενό ως προς το κατά πόσο το γενεσιουργό αδίκημα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέραν του ενός έτους και ότι η κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων όπως ήταν διαμορφωμένη στο πρώτο κατηγορητήριο δεν αποκάλυπτε, ούτε στοιχειοθετούσε αδίκημα που θα μπορούσε το κακουργιοδικείο να εκδικάσει.
Βάσος Βάσου