Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ενδείξεις για ύπαρξη αστικής κοινότητας που επεξεργαζόταν το χαλκό, κατά την Υστερκυπριακή εποχή μέχρι το 12ο αιώνα πΧ, έχει εντοπίσει η σουηδική αρχαιολογική αποστολή Fischer του Πανεπιστημίου Gothenburg, που έχει ολοκληρώσει για φέτος τις ανασκαφές στη θέση της αρχαίας πόλης στη Δρομολαξιά-Βυζακιά κοντά στο Χαλά Σουλτάν Τεκκέ και έχει εκδώσει ανακοίνωση για τα ευρήματα της. Η μαγνητικής επισκόπηση με έδειξε πολλούς λάκκους προσφορών πηγάδια και λιθόκτιστες κατασκευές. Έχουν εντοπιστεί 4 συνοικίες με ενδείξεις ότι εκεί γινόταν παραγωγή χαλκού. Έχουν εντοπιστεί τρεις εστίες, ακροφύσια, χωνευτήρια και σχεδόν μισός τόνος σκουριάς ανάμεικτης με μετάλλευμα χαλκού. Βρέθηκαν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εκεί, παράγονταν υφάσματα βαμμένα με πορφύρα. Οι αρχαιολόγοι είναι βέβαιοι ότι στηνπεριοχή γύρω από την Αλυκή Λάρνακας οι πρόγονοι μας ασχολούνταν με τη βιοτεχνία, διότι κατά τις ανασκαφές ήρθαν στο φως αγγεία και άλλα ευρήματα εξαιρετικής ποιότητας και λεπτότεχνης κεραμεικής, καταδεικνύοντας την υψηλή κατάρτιση των τεχνιτών του μετάλλου και των υφασμάτων. Ανάμεσα στα ευρήματα σε μία από τις συνοικίες, είναι και η κεφαλή της λαβής ενός εγχειριδίου, από ελεφαντόδοντο. Εντυπωσιακή είναι επίσης και η ρυμοτομία και η πολεοδομία της αρχαίας πόλης, καθώς η επισκόπηση με το μαγνητόμετρο έδειξε λιθόκτιστες κατασκευές μεγάλων διαστάσεων σε παράλληλη διάταξη, που τέμνονται από δρόμους, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, θυμίζει πολύ την αρχαία Έγκωμη. Τα κτήρια είναι κτισμένα από ισοδομικούς λίθους και έχουν ενδείξεις κατασκευής προηγμένης υδραυλικής. Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και ένας τάφος σε σχήμα 8, με 13 σκελετούς και ως κτερίσματα, αγγεία τοπικής παραγωγής, καθώς και εισαγωγές από το Αιγαίο, τη Συροπαλαιστίνη και την Αίγυπτο. Την αποστολή αποτελούσαν 27 φοιτητές και ειδικοί επιστήμονες.

 

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας για τον άτυχο Γιώργο Γεωργίου 42χρόνων, που έχασε τη ζωή του προχθές, εν ώρα εργασίας, αφήνοντας πίσω τη σύζυγο και τα τρία τους παιδιά, θα διαδραματιστεί στις 4:30μμ στο Ναό του Α΄γίου Παντελεήμονα στο Μενεού. Η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων να γίνονται εισφορές για τα παιδιά.

 

Επικεφαλής Εμπειρογνώμονας του Δικτύου Μεταφοράς «Re-growCity», του προγράμαμτος URBACT, θα επισκεφθεί τον Δήμο Αθηένου στο πλαίσιο ετοιμασίας μελέτης για τη μεταφορά της Καλής Πρακτικής του Δήμου της Αλτένα της Γερμανίας στις άλλες πόλεις του Δικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου της Αθηένου.

 

Εμψυχωτικό σεμινάριο με τίτλο Αυτοβελτίωση και Ευτυχία, διοργανώνει η κοινότητα Αγάπη και φως στη ζωή μας  και η διακικτυακή κοινότητα Net live web seminars στις 6:30μμ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Θα μιλήσει ο εκπαιδευτής και εισηγητής σεμιναρίων, Προκόπης Προκοπίου.

 

Η ζωγράφος Άντρη Χριστοφίδη παρουσιάζει στις 4μμ, Οικολογικό Εργαστήρι για παιδιά με Χειροποίητες Κατασκευές με τίτλο “Έχω μια ιδέα!”. κατασκευάζοντας «ιπτάμενα» γλυπτά από ανακυκλώσιμα υλικά και μαθαίνοτας για την κινητική τέχνη  και την έννοια της ισορροπίας

 

Συνεχίζει τις Βραδιές Πολιτισμού 2018 ο Δήμος Αραδίππου,  με το Θέατρο Σκάλα που θα ανεβάσει τη θεατρική παράσταση του Μολιέρου «Ο ανύπαρκτος σύζυγος», απόψε στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Λυκείου Αραδίππου «Τάσος Μητσόπουλος». Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου δίνουν την τελευταία συναυλία της σεζόν στις 9 απόψε στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο. Η συναυλία ονομάζεται «Ο Xορός των Mαγισσών» και θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα γεμάτο απεικονίσεις της αέναης διαμάχης μεταξύ καλού και κακού. Είσοδος: €12, €7  για άτομα 18-26 χρονών και  συνταξιούχους και €5 για άτομα κάτω των 18 χρονών.

Send this to a friend