Home ΛΑΡΝΑΚΑ Άρχισε η αντισεισμική αναβάθμιση Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγ. Λαζάρου
Άρχισε η αντισεισμική αναβάθμιση Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγ. Λαζάρου

Άρχισε η αντισεισμική αναβάθμιση Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγ. Λαζάρου

Τρία χρόνια αναμονής…

Έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια αναμονής και καθυστερήσεων, επιτέλους μπήκε το νερό στ’ αυλάκι για τις εργασίες αντισεισμικής αναβάθμισης και γενικής συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Α΄ Δημοτικού Σχολείου Αγίου Λαζάρου, στη Λάρνακα. Ένα θέμα που εκκρεμούσε από… το 2015. Ο διαγωνισμός για την αντισεισμική αναβάθμιση του εν λόγω σχολείου είχε προκηρυχθεί τον Οκτώβριο του 2015. Λόγω, όμως, προσφυγής από προσφοροδότη στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών (ένα αιώνιο πρόβλημα για τη Λάρνακα όσον αφορά έργα υποδομής), προσφυγής από άλλο προσφοροδότη στο Διοικητικό Δικαστήριο και ακολούθως έφεσης από τον Γενικό Εισαγγελέα, η έναρξη των εργασιών δεν κατέστη, τότε, δυνατή.

Και αφού το έργο συνέχιζε να καθυστερεί αδικαιολόγητα, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης μ’ επιστολή του προς το Υπουργείο Παιδείας, ημερομηνίας 4 Ιουλίου 2017 (δηλαδή πριν από ένα χρόνο), τόνιζε τα σοβαρά προβλήματα που προέκυπταν στο σχολείο ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης καθυστέρησης που παρατηρείτο στην έναρξη των βελτιωτικών έργων. Πιο συγκεκριμένα, προέκυπταν θέματα ασφάλειας για τους μαθητές, αφού οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν ήταν οι κατάλληλες. Επιπλέον, δεν υπήρχε επαρκής περίφραξη στις όψεις του σχολείου (μπροστά και πίσω), ενώ οι εξωσχολικοί μπορούσαν ανενόχλητοι να εισέρχονται εντός του σχολείου και να προκαλούν ζημιές στις εγκαταστάσεις.

Ο κίνδυνος για τα μικρά παιδιά ήταν μεγάλος, καθότι από την μπροστινή όψη του σχολείου περνά πολυσύχναστος δρόμος, ενώ στην πίσω όψη υπήρχαν μαζεμένες ακαθαρσίες που αποτελούσαν εστίες μικροβίων. Ευτυχώς, όλα τα εμπόδια και τα κωλύματα που είχαν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια έχουν πλέον ξεπεραστεί, έστω και καθυστερημένα. Σύμφωνα με επιστολή που στάλθηκε στον βουλευτή Χρ. Ορφανίδη από τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέα Μαραγκό, ημερομηνίας 19 Ιουνίου 2018, οι εργασίες αντικατάστασης – αντισεισμικής αναβάθμισης και γενικής συντήρησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του Δημοτικού Σχολείου Αγ. Λαζάρου Α΄ έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend