Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μπράβο στον Δήμο Λιβαδιών! Πρώτος στην ανακύκλωση για το 2017!
Μπράβο στον Δήμο Λιβαδιών! Πρώτος στην ανακύκλωση για το 2017!

Μπράβο στον Δήμο Λιβαδιών! Πρώτος στην ανακύκλωση για το 2017!

Πρώτος στην ανακύκλωση συσκευασιών στην Επαρχία Λάρνακας κατατάχθηκε το 2017, όπως έγινε και το 2016, ο Δήμος Λιβαδιών.

Σε σύντομη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών Μάριος Αρμένης ανέφερε ότι «βάσει των αποτελεσμάτων του 2017, ο Δήμος συγκέντρωσε συνολικά 319 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή 135 τόνους PMD, 169 τόνους χαρτί και 15 τόνους γυαλί».

Το 2016 συλλέχθηκαν συνολικά 264 τόνοι και πιο συγκεκριμένα 118 τόνοι PMD, 133 τόνοι χαρτί και 13 τόνοι γυαλί, όπως σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Λιβαδιών συμμετέχει με 38 κιλά/κάτοικο το χρόνο στην ανακύκλωση συσκευασιών, ενώ ο μέσος όρος της Επαρχίας Λάρνακας είναι 34 κιλά/κάτοικο το χρόνο».

Ανά κατηγορία υλικών, ο Δήμος Λειβαδιών συμμετέχει στην κατηγορία PMD με 17 κιλά/κάτοικο, τη στιγμή που ο μέσος όρος της Επαρχίας Λάρνακας είναι 12 κιλά ανά κάτοικο, στην κατηγορία χαρτιού 19 κιλά/κάτοικο (μέσος όρος Επαρχίας 17 κιλά/κάτοικο) και στην κατηγορία γυαλιού με 2 κιλά/κάτοικο (μέσος όρος στην Επαρχία 4 κιλά/κάτοικο).

Ο κ. Αρμένης, αφού ανέφερε ότι «είναι γεγονός πως ο Δήμος Λιβαδιών πάει πάρα πολύ καλά στην ανακύκλωση PMD και χαρτιού», σημείωσε πως «υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης ιδιαίτερα στην ανακύκλωση του γυαλιού, για το οποίο υπάρχουν συνολικά πέντε σημεία συλλογής, ενώ αναμένεται να προστεθούν σύντομα και άλλα».

Ερωτηθείς κατά πόσον έχουν μελετηθεί άλλα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνης, ο Δήμαρχος Λειβαδιών δήλωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο επεξεργάζεται τρόπους βελτίωσης στη συγκεκριμένη κατηγορία και σημείωσε ότι γενικά στόχος τους, «είναι να αυξάνεται συνεχώς η συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αρμένης είπε ότι «ο Δήμος Λιβαδιών ξεκίνησε εδώ και 15 περίπου χρόνια την ανακύκλωση, ενώ τα τελευταία έτη η συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, δηλαδή πλαστικά και χαρτί, γίνεται από πόρτα σε πόρτα κάθε Παρασκευή».

Αξιοσημείωτο είναι το αυξανόμενο ενδιαφέρον των κατοίκων για τα θέματα της ανακύκλωσης που αποδεικνύεται, όπως είπε, από το γεγονός ότι «πάρα πολλές φορές το Δημαρχείο κατακλύζεται από τηλεφωνήματα δημοτών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για το θέμα της ανακύκλωσης».

Ανέφερε ακόμα ότι «και τη φετινή χρονιά 2018/2019 θα διανείμουμε, όπως έγινε και το σχολικό έτος 2017/2018, σακούλες ανακύκλωσης σε κάθε παιδί των δύο Δημοτικών Σχολείων για να τις χρησιμοποιήσουν στο σπίτι τους».

Ο λόγος που ο Δήμος Λειβαδιών προβαίνει στη διανομή σακουλιών ανακύκλωσης στους μικρούς μαθητές είναι γιατί, όπως δήλωσε ο κ. Αρμένης, «έχουμε αντιληφθεί ότι τα παιδιά μπορούν να επηρεάσουν πιο εύκολα τους γονείς και συγγενικά τους πρόσωπα να συμμετέχουν στα προγράμματα ανακύκλωσης, έχοντας αποκτήσει πλέον ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα».

Ανέφερε ακόμα ότι «μετά από παράκληση των μαθητών των δύο Δημοτικών Σχολείων προστέθηκαν από την περασμένη εβδομάδα και άλλοι κάλαθοι στα εκπαιδευτήρια για ανακύκλωση πλαστικού και χαρτιού, αφού η κατανάλωση των δύο αυτών υλικών είναι αρκετά μεγάλη».

Τα ίδια τα παιδιά, όπως σημείωσε, «είχαν ενδιαφερθεί για να προστεθούν και άλλοι κάλαθοι αφού δεν είχαν πού να βάλουν τα υλικά αυτά όταν γέμιζαν οι κάλαθοι ανακύκλωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Αρμένη, ο Δήμος Λιβαδιών συμμετέχει κάθε χρόνο στο πρόγραμμα «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα» και εκφράζει ικανοποίηση από την ανταπόκριση των κατοίκων του τόσο στην έκκληση για συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό, αλλά και γενικότερα στα ζητήματα ανακύκλωσης.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των δημοτών μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης και δύο φορές το χρόνο στέλνονται στα σπίτια ενημερωτικά φυλλάδια», εξήγησε.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Λειβαδιών, κάθε μήνα τοποθετούνται SKIP σε διάφορα σημεία εντός των δημοτικών ορίων Λιβαδιών προκειμένου οι δημότες να πετάνε διάφορα άχρηστα αντικείμενα, όπως έπιπλα και ογκώδη αντικείμενα και κλαδέματα προκειμένου να αποφεύγεται η ρύπανση του περιβάλλοντος.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend