Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ενδιαφέρον έξι εταιρειών για τη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας
Ενδιαφέρον έξι εταιρειών για τη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Ενδιαφέρον έξι εταιρειών για τη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Πολύ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον εργοληπτικών εταιρειών για το έργο ανέγερσης της νέας δημοτικής αγοράς Λάρνακας. Και τούτο, λόγω της αύξησης του προϋπολογισμού του έργου. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει πρόσφατα ολοκληρωθεί με την υποβολή προσφορών από έξι εταιρείες.

Η αύξηση της υπολογιζόμενης δαπάνης κατά ένα εκατομμύριο ευρώ σε ευθυγράμμιση με τα νέα κόστα που ισχύουν πλέον στον τομέα των κατασκευών, προκάλεσε το αυξημένο ενδιαφέρον εργοληπτικών εταιρειών, οι οποίες διεκδικούν το μεγαλύτερο έργο υποδομής που προγραμματίζεται να γίνει τα προσεχή χρόνια στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, μετά την παραλαβή των προσφορών ξεκίνησε η αξιολόγησή τους, ώστε η προσφορά να κατακυρωθεί το συντομότερο και να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες. Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι όπως τα έργα ξεκινήσουν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρώτος διαγωνισμός για το έργο της νέας δημοτικής αγοράς είχε ακυρωθεί, διότι τα ποσά των μόλις δύο προσφορών που είχαν υποβληθεί υπερέβαιναν κατά πολύ την αρχική προϋπολογιζόμενη δαπάνη. Ωστόσο, με την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, τον περασμένο Μάρτιο, ο Δήμος Λάρνακας υποχρεώθηκε ν’ αυξήσει τον προϋπολογισμό κατά ένα εκατομμύριο, λαμβάνοντας υπόψη τις αντικειμενικές αυξήσεις στα κόστα.

Η επικαιροποιημένη προϋπολογιζόμενη δαπάνη ανέρχεται στα 5.95 εκατ. σε σύγκριση με 4.9 εκατ. που ήταν ο προϋπολογισμός στον πρώτο διαγωνισμό που ακυρώθηκε. Η νέα δημοτική αγορά της Λάρνακας προγραμματίζεται να ανεγερθεί στο χώρο όπου πριν από 22 χρόνια λειτουργούσε η παλιά αγορά, στο τέρμα της οδού Ερμού. Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως δημοτικός χώρος στάθμευσης. Το έργο αυτό θ’ αντλήσει το μεγαλύτερο μερίδιο από τα 18 εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν στη Λάρνακα.

Τέμενος Ζουχούρι

Ακόμα μεγαλύτερο είναι, όπως πληροφορούμαστε, το ενδιαφέρον αρχιτεκτόνων που διεκδικούν τον σχεδιασμό του τεμένους Ζουχούρι (έχει κηρυχθεί αρχαίο μνημείο), στο πλαίσιο της ανάπλασης του χώρου. Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό έργο υποδομής που προγραμματίζεται στο κέντρο της Λάρνακας. Βρίσκεται ανάμεσα στις οδού Κλεάνθη Καλογερά, Παύλου Βαλσαμάκη, και Νικολάου Ρώσου. Συνολικά 12 αρχιτεκτονικοί οίκοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Δήμου Λάρνακας και υπέβαλαν αρχιτεκτονικά σχέδια και ολοκληρωμένες μελέτες για την ανάπλαση του τεμένους. Η αξιολόγηση των προτάσεων βρίσκεται ήδη σ’ εξέλιξη από την κριτική επιτροπή που καταρτίστηκε στο Δήμο Λάρνακας υπό την προεδρία του αρχιτέκτονα του δήμου Γιώργου Θεοκλή. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στις 13 Ιουνίου, οπότε το έργο θα είναι πλέον ώριμο για προκήρυξη προσφορών για τις κατασκευαστικές εργασίες.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend