Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο Σκαλιώτης επιστρέφει: Παράγκες και «παλάτια» στην περιοχή Μακένζι
Ο Σκαλιώτης επιστρέφει: Παράγκες και «παλάτια» στην περιοχή Μακένζι

Ο Σκαλιώτης επιστρέφει: Παράγκες και «παλάτια» στην περιοχή Μακένζι

Αλλοπρόσαλλες εικόνες στην τουριστική περιοχή Μακένζι

Την απόλυτη αντίθεση συναντά κανείς στην τουριστική περιοχή Μακένζι, στη Λάρνακα. Σε μια από τις πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες περιοχές όχι μόνο της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου γενικότερα, βλέπει κανείς αλλοπρόσαλλες εικόνες με τα ξενοδοχεία και τα πανύψηλα κτήρια των πολυτελών διαμερισμάτων να «ξεφυτρώνουν» δίπλα από τις τσίγκινες παράγκες που χρονολογούνται για δεκαετίες ολόκληρες. Από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, όταν οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην τουρκοκυπριακή συνοικία και δημιούργησαν τις πρώτες τους επιχειρήσεις.

Κάποια υποστατικά, δυστυχώς, παρέμειναν όπως ήταν πριν από 30-40 χρόνια. Μάρτυρας ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας, ο οποίος αποθανάτισε την απόλυτη αντίθεση μεταξύ χλιδής και…  παραγκούπολης στην παραλιακή λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου, που είναι η επέκταση της Πιαλέ Πασά. Εκεί, σε απόσταση αναπνοής από τον καινούργιο «πύργο» που ανεγέρθηκε με πολυτελή διαμερίσματα για ξένους επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους, βρίσκεται η τσίγκινη πεπαλαιωμένη παράγκα, η οποία για χρόνια τώρα «κοσμεί» τον παραλιακό δρόμο και αποτελεί άθλιο θέαμα για τους χιλιάδες περαστικούς επί καθημερινής βάσης.

Το συγκεκριμένο ζήτημα (και είναι όντως πολύ σοβαρό το θέμα που θίγει η ιστοσελίδα μας) αποτελεί στοίχημα για το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, το οποίο καλείται να βρει τους κατάλληλους μηχανισμούς και να ξεπεράσει τα όποια προβλήματα προβάλλονται (πρόκειται για τουρκοκυπριακή γη), έτσι ώστε το «έκτρωμα» αυτό επιτέλους να κατεδαφιστεί για να καθαρίσει η περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, τα τελευταία 2-3 χρόνια, μετά και την ανακατασκευή της παραλιακής οδού Πιαλέ Πασά, έχουν επενδυθεί πάμπολλα εκατομμύρια ευρώ από ντόπιους και ξένους επενδυτές στην περιοχή Μακένζι για ανέγερση ξενοδοχείων, πολυτελών διαμερισμάτων, εστιατορίων, καφετεριών και άλλων επιχειρήσεων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία.

Νέα, σύγχρονα κτίρια έχουν κτιστεί στην περιοχή Μακένζι. Κτήρια με θέα το απέραντο της θάλασσας κι επιχειρήσεις πολύ κοντά στην φημισμένη και πολυσύχναστη ακτή Μακένζι. Οι τσίγκινες παράγκες κάθε άλλο παρά συνάδουν με την τρομερή ανάπτυξη που έχει πάρει η περιοχή τα τελευταία χρόνια. Και όπως πληροφορούμαστε, η ζήτηση για περισσότερες επενδύσεις και αναπτύξεις είναι μεγάλη. Ειδικά στην οδό Τάσου Μητσόπουλου, η εικόνα που αντικρίζουν καθημερινά οι ξένοι τουρίστες περπατώντας κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου και κατευθυνόμενοι προς τις παραλίες Καστέλλα ή Μακένζι είναι άκρως αλγεινή. Είναι, λοιπόν, καιρός ο Δήμος Λάρνακας ν’ ασχοληθεί πολύ σοβαρά με το θέμα και να βρει τις κατάλληλες λύσεις, ξεπερνώντας τα γρανάζια της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να έχει την ανάπτυξη που της αξίζει.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend