Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα.

Στη δεύτερη φάση της περνάει σήμερα η πολυεθνική Πολιτικοστρατιωτική Άσκηση Αργοναύτης 2018, με εκπαιδευτική εφαρμογή του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», που προνοεί υποδοχή αμάχων. Η άσκηση αρχίζει στις 5:30μμ στο Λιμάνι Λάρνακας όπου είχαν καταπλεύσει το 2006, 70 χιλ άμαχοι από το Λίβανο. Το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτελεί ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών, και στοχεύει στην προετοιμασία των κυπριακών Αρχών και Υπηρεσιών, για διαχείριση πιθανής επιχείρησης εκκένωσης αμάχων, λόγω ανθρωπογενούς κρίσης ή φυσικής καταστροφής σε γειτονική χώρα, κατά την οποία χρησιμοποιείται η Κύπρος ως ασφαλές ενδιάμεσο καταφύγιο. Την άσκηση θα παρακολουθήσουν ξένοι προσκεκλημένοι και παρατηρητές, 250 τον αριθμό από 25 χώρες. Μετά το πέρας της Εκπαιδευτικής Εφαρμογής του Ειδικού Εθνικού Σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα παραθέσει δεξίωση σε όλους τους συμμετέχοντες, αλλά και στους εκπροσώπους ξένων διπλωματικών αποστολών, στον χώρο του Λιμανιού Λάρνακας. Κατά τη χθεσινή ημέρα η άσκηση διεξήχθη επί χάρτου με επίκεντρο το Συντονιστικό Κέντρο Ζήνων, στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Σάββα Αγγελίδη. Αύριο είναι η τελική φάση της άσκησης, και θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Μαρί, παρουσία της πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας και ξένων διπλωματών και παρατηρητών, οι οποίοι θα βρίσκονται σε πολεμικό πλοίο ή στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ».

Οι κινητοποιήσεις παραμένουν απ’ ότι φαίνεται Ως ο μόνος τρόπος για να ασκηθεί πίεση προς το κράτος και τις εταιρείες, για να προωθηθούν οι ενέργειες που απαιτούνται για την σύντομη απομάκρυνση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, η Κίνηση πολιτών LarnacaRights, θεωρεί τις κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ζητεί την άμεση μετακίνηση του επικίνδυνου περιεχομένου των εγκαταστάσεων των υγρών καυσίμων στις εγκαταστάσεις εταιρείας που έχουν ανεγερθεί στο Βασιλικό και μετακίνηση του υγραερίου στις εγκαταστάσεις άλλης εταιρείας, που σύμφωνα με πληροφορίες της Λάρνακα Ακτ, σύντομα θα ανεγερθούν στο Βασιλικό. Στην ανακοίνωση η Κίνηση Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε περίπτωση ατυχήματος, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές, αν εμπλακεί και το υγραέριο καμιά πυροσβεστική και κανένας πυροσβέστης δεν θα μπορεί να σώσει τον κόσμο από επιπτώσεις όπως θάνατο ή εγκαύματα τρίτου βαθμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η κίνηση ζητεί επίσης την αποξήλωση των άλλων 70 πετρελαιοδεξαμενών και καθαρισμό μετά από αυτό, του εδάφους. Η Κίνηση Λάρνακα Ακτ, καταλήγει η ανακοίνωση, τάσσεται κάθετα εναντίον τυχόν αποδοχής από τον Δήμο, με οποιονδήποτε τρόπο, παράτασης στην παραμονή ή παραχώρηση άλλης πίστωσης χρόνου στις πετρελαιοδεξαμενές και στο υγραέριο.

Το κυπριακό κολοκάσι παρουσιάστηκε από το Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας – Πρεσβευτή Γαστρονομίας στο μεγαλύτερο γαστρονομικό γεγονός, το Φεστιβάλ Mount Athos Area KOUZINA, που πραγματοποιείται στην Ανατολική Χαλκιδική. Οι γυναίκες μέλη του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας παρουσίασαν δύο συνταγές για το κυπριακό κολοκάσι, που αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Κύπρου. Παρουσιάστηκε κολοκάσι γιαχνί με σέλινο και κολοκάσι τηγανιτό τύπου τσιπς γαρνιρισμένο με ρίγανη. Στα τραπέζια για γευσιγνωσία τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων λευκαρίτικα λουκούμια, ζιβανία, κουμανταρία, τριαντάφυλλο, πουρέκια, καττιμέρια, πισίες, κουλούρια, σουτζιούκκο, δάκτυλα, και χαλλούμι.

Υπογράφεται στις 8:30πμ, στα Γραφεία του ΣΑΛ το Συμβόλαιο C15για κατασκευή μέρους του Αποχετευτικού Συστήματος Αραδίππου. Στις 10πμ θα πραγματοποιηθεί συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας».

Ρεσιτάλ πιανου με τη Maria Raducanu και τον Sorin Terinte διοργανώνει στις 8μμ στο θέατρο Σκάλα η Ρουμανική Πρεσβεία, με τίτλο, 1918-2018 100 χρόνια Ρουμανία celebrating together

Send this to a friend