Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πρώτο κουδούνι στο σχολείο του Αλεθρικού χωρίς τον Σταύρο
Πρώτο κουδούνι στο σχολείο του Αλεθρικού χωρίς τον Σταύρο

Πρώτο κουδούνι στο σχολείο του Αλεθρικού χωρίς τον Σταύρο

Σήμερα το πρώτο κουδούνι στο σχολείο του Αλεθρικού χωρίς τον Σταύρο. Οι μαθητές επιστρέφουν σχολείο για πρώτη φορά μετά τον θάνατο του συμμαθητή τους.Εκεί μεταβαίνουν και λειτουργοί του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιων υπηρεσιών με στόχο την στήριξη των μαθητών αλλά και των δασκάλων.

Νέα ιατροδικαστική έκθεση ετοιμάζει ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός σχετικά με τα αίτια θανάτου του δεκάχρονου Σταύρου Γιωργαλλή.

Ο δικηγόρος του ενός εκ των δύο γιατρών που έχουν συλληφθεί ζήτησε να γίνει και δεύτερη νεκροτομή, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν κάτι που ο ίδιος ο κύριος Σταυριανός απέρριψε ως αχρείαστο, ωστόσο ανέλαβε να μελετήσει όλα τα ευρήματα και να καταθέσει την δική του επιστημονική άποψη.

Την ίδια ώρα η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και λαμβάνει καταθέσεις. Την Πέμπτη ολοκληρώνεται το διάταγμα κράτησης των υπόπτων και οι ανακριτές καλούνται να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους στο πλαίσιο της διερεύνησης.

Αναμένεται ότι θα ληφθούν καταθέσεις από το σχολείο του 10χρονου και το οικογενειακό του περιβάλλον ενώ καταθέσεις λαμβάνονται και από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας.

Από την πλευρά του υπουργός Παιδείας αναμένει την έκθεση του ερευνώντα λειτουργού ο οποίος μετέβει χθες στο δημοτικό του Αλεθρικού μαζί με δύο λειτουργούς του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας του Υπουργείου Παιδείας για να ερευνήσουν τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Τις συνθήκες του δυστυχήματος εάν τα παιδιά στο γήπεδο ήταν μαζί με τον εκπαιδευτικό, πως αντέδρασε ο εκπαιδευτικός στο συμβάν, ποια στήριξη είχε, ποιες Πρώτες Βοήθειες παρασχέθηκαν, γιατί δεν κλήθηκε ασθενοφόρο και τι ώρα ειδοποιήθηκε η μητέρα. Ταυτόχρονα αύριο στο σχολείο θα σταλούν ψυχολόγοι ώστε να στηρίξουν μαθητές και εκπαιδευτικούς.

ΠΑΣΥΚΙ: Δεν είναι η ώρα λαϊκών δικαστηρίων

Την ίδια ωρα η παγκυπρια συντεχνια των κυβερνητικών ιατρών δηλώνει πως τα ιατρικά σφάλματα και λάθη πρέπει να τιμωρούνται, αλλά ο ιατρός πρέπει να τυγχάνει από τα ΜΜΕ και από την κοινωνία μιας ευπρεπούς συμπεριφοράς,  προσθέτοντας ότι δεν είναι η ώρα στησίματος λαϊκών δικαστηρίων.

«Ο ιατρικός  κόσμος γνωρίζοντας ότι η κάθε ιατρική πράξη ενέχει και τον κίνδυνο του θανάτου δεν μπορεί να αποδεχτεί τον απαράδεκτο και τον ωμό εργασιακό εκφοβισμό αλλά και την ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης που επιχειρείται σήμερα» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Η συντεχνία διερωτάται ακόμη εάν οι ιατροί του ιδιωτικού και του κρατικού τομέα υγείας θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς υπό την επιτήρηση της αστυνομίας ή αν θα πρέπει να υπάρχει πλέον αστυνομικός σταθμός έξω από κάθε νοσηλευτήριο και κλινική της Κύπρου.

Παράλληλα διατυπώνει το ερώτημα κατά πόσο είναι ευθύνη των ιατρών «η κατάντια των νοσοκομείων, οι περικοπές, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εκπαίδευσης, η κατάρρευση και η εξαθλίωση της Δημόσιας Υγείας» και λέει ότι οι ιατροί είχαν επανειλημμένα προειδοποιήσει δημόσια για τα θλιβερά τεκταινόμενα τα οποία θα οδηγούσαν σε απώλειες ζωών που θρηνούμε σήμερα.«Η ιατρική δεοντολογία είναι αδιαπραγμάτευτη αναφορικά με την προσήλωση των ιατρών στον άνθρωπο και την απάλυνση του πόνου και των προβλημάτων του» αναφέρει η ΠΑΣΥΚΙ.

Προστίθεται ότι η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος είναι προβλήματα διαχρονικά και αναπόφευκτα, τα οποία πρέπει να καταστέλλονται. «Εκεί όπου η ιατρική αμέλεια και το ιατρικό λάθος τεκμηριώνονται δικαστικά, τότε θα πρέπει να αποδίδεται η ευθύνη και να πληρώνει ο ένοχος» συμπληρώνει η ΠΑΣΥΚΙ.

Αναφέρεται εξάλλου ότι για το 90% των ιατρικών λαθών ευθύνεται το σύστημα και για το υπόλοιπο 10% το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό. «Υπάρχουν ευθύνες για το Υπουργείο Υγείας ή υπάρχει μόνο εξιλαστήριο θύμα – 2 ιατροί;» διερωτάται η συντεχνία των κυβερνητικών ιατρών.Καλεί παράλληλα άπαντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «για να μην βιώσουμε άλλη μια φορά τον εξευτελισμό της ανθρώπινης υπόστασης όπως ζήσαμε πρόσφατα με το  διπλό φονικό» ενώ διατυπώνει την ευχή, η Αστυνομία Κύπρου να επιδείξει «την ίδια αφοσίωση και σπουδή όταν πρόκειται και για άλλες έρευνες που αφορούν πραγματικούς εγκληματίες».


Υπ. Υγείας: Ατυχέστατη η διασύνδεση του θανάτου του 10χρονου με την  υποστελέχωση των νοσηλευτηρίων

Τη λύπη του για την ατυχέστατη, όπως λέει, διασύνδεση που επιχειρείται να γίνει από τη συντεχνία των ιατρών του δημοσίου, μεταξύ του τραγικού θανάτου του 10χρονου μαθητή και του θέματος της υποστελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, εκφράζει ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

«Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν είναι η ώρα να παρασυρόμαστε και να στήνουμε λαϊκά δικαστήρια. Η έρευνα έχει πάρει τον δρόμο της και θα πρέπει όλοι μας να αφήσουμε τη δικαιοσύνη της να επιτελέσει το έργο της αμερόληπτα» αναφέρει ο Υπουργός σε γραπτή απάντησή του, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχουν προβλήματα στη δημόσια υγείας. «Η διαδικασία εφαρμογής της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ έχει ήδη δρομολογηθεί. Μέχρι όμως να έχουμε απτά αποτελέσματα ιδιαίτερα από την αυτονόμηση, δεν θα δεχθώ σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν αυτά τα επιχειρήματα ως άλλοθι για ενδεχόμενα ιατρικά λάθη» σημειώνει.

Λέει ακόμη ότι οι χαρακτηρισμοί που προτάσσει η ΠΑΣΥΚΙ, όπως «η κατάρρευση των νοσοκομείων, η εξαθλίωση του τομέα της Υγείας, η έλλειψη υποδομών και η αποψίλωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων», δεν τον βρίσκουν καθόλου σύμφωνο και ισοπεδώνουν το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Υπενθυμίζει ότι εν αναμονή των απτών αποτελεσμάτων της αυτονόμησης, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων. Μεταξύ αυτών, σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται στο πιο ψηλό επίπεδο από το 2012, ενώ έχει αυξηθεί κατά 50 ο αριθμός των ιατρών που στελεχώνουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πηγή: ant1iwo.com

Send this to a friend