Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πάλι αβεβαιότητα για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας
Πάλι αβεβαιότητα για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας

Πάλι αβεβαιότητα για την ανάπτυξη του λιμανιού Λάρνακας

Αγωνία, σύγχυση και αβεβαιότητα επικρατούν στη Λάρνακα αναφορικά με το θέμα της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας.

Οι πληροφορίες γύρω από το ενδιαφέρον των δύο εναπομείναντων κοινοπραξιών, κινεζικών και ισραηλινών συμφερόντων, για ανάληψη του μεγαλόπνοου έργου είναι συγκεχυμένες. Από τη μια λέγεται ότι η επιβολή πλαφόν στο εμπόριο, από πλευράς κράτους, αποτελεί σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα για τις δύο κοινοπραξίες και ως εκ τούτου φαίνεται ν’ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους για το έργο.

Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο, ο κίνδυνος κατάρρευσης (και) της νέας προσπάθειας για ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας είναι υπαρκτός όσο ποτέ άλλοτε. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και πληροφορίες που αναφέρουν ότι οι τελευταίοι ψίθυροι που διέρρευσαν δεν είναι παρά μόνο… «παιχνίδια» των κοινοπραξιών προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερα πλαφόν και πιο συμφέρουσες συμφωνίες. Ο χρόνος θα δείξει εάν πράγματι θ’ αποσύρουν το ενδιαφέρον τους οι κοινοπραξίες ή πρόκειται απλά για… τερτίπια των επενδυτών.

Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, καταλυτικής σημασίας θεωρείται η παρέμβαση που προτίθεται να κάνει, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρνακα υποσχέθηκε να δει προσωπικά το θέμα. Παρόλο που στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εμφανίζονται επιφυλακτικοί και προβληματισμένοι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, επισήμως δεν έχουν καμία ενημέρωση απόσυρσης ενδιαφέροντος από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, τουλάχιστον μέχρι χθες. «Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι οι κοινοπραξίες επιδιώκουν να πετύχουν την όσο το δυνατό καλύτερη συμφωνία.

Κάνουν… παιχνίδια για να εξασφαλίσουν καλύτερα πλαφόν. Δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο απόσυρσης ενδιαφέροντος και κατάρρευσης της νέας διαδικασίας», δήλωσε στην ιστοσελίδα μας αρμόδια πηγή. Στο Υπουργείο Μεταφορών αναμένουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα υποβληθούν οι επίσημες προσφορές από τις κοινοπραξίες για την κατασκευή του έργου. Το μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, βουλευτής ΔΗΣΥ Λάρνακας Ζαχαρίας Ζαχαρίου, δήλωσε ότι η τελευταία δέσμευση του ΠτΔ, ότι θα δει το θέμα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα, δίνει ελπίδες για επίλυση του ζητήματος.

«Θεωρώ ότι είναι λάθος η επιβολή πλαφόν στο εμπόριο στο λιμάνι Λάρνακας, ζήτημα που σχετίστηκε και με την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού. Και τούτο, διότι η ύπαρξη πλαφόν δημιουργεί αντικίνητρα όσον αφορά τους υποψήφιους επενδυτές για το λιμάνι, ενώ παράλληλα δυσκολεύει και τις εταιρείες που έχουν έδρα τους τις επαρχίες Λ/κας και Αμ/στου κι εξυπηρετούνται από το λιμάνι Λάρνακας», συμπλήρωσε.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend