Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Τα Λεύκαρα από ψηλά (1943)
Τα Λεύκαρα από ψηλά (1943)

Τα Λεύκαρα από ψηλά (1943)

 Τα Λεύκαρα είναι κωμόπολη της επαρχίας Λάρνακας και ανεξάρτητος δήμος της Κύπρου, γνωστό για τα λευκαρίτικα κεντήματά του και για την αργυροχοΐα του.

Το όνομά του προέρχεται από το λευκό χρώμα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων των γύρω βουνών. Το χωριό χωρίζεται διοικητικά σε δύο μέρη, τα Πάνω Λεύκαρα και τα Κάτω Λεύκαρα. Αναφορά στα Λεύκαρα γίνεται στο έργο του χρονογράφου Λεοντίου Μαχαιρά ως τόπος γέννησης του αγίου Νεοφύτου (1134 – 1219). Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας τα Λεύκαρα αποτελούσαν φέουδο, περιλαμβανόμενο μάλιστα στα βασιλικά κτήματα.

Σύμφωνα με το θρύλο, το χωριό επισκέφτηκε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι το 1481, αγοράζοντας ένα κέντημα για την αγία τράπεζα του καθεδρικού ναού του Μιλάνο. Μετά την αγγλική κυριαρχία στο νησί (1878) τα Λεύκαρα αποτελούν δήμο. Η ευημερία του χωριού στις αρχές του 20ού αιώνα οφείλεται στο εμπόριο των τοπικών κεντημάτων, τα οποία πωλούνταν σε όλη την Ευρώπη από λευκαρίτες κεντηματέμπορους.

Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου ξεκινάει η ανάπτυξη του τουρισμού στο χωριό, βασισμένη τόσο στα τοπικά κεντήματα αλλά και στο μοναδικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του χωριού, με τα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια, χτισμένα πάνω στο δρόμο με την αυλή εσωτερικά. Η χρήση της χαρακτηριστικής τοπικής πέτρας διατηρείται και στα περισσότερα νεότερα κτίρια. Στο χωριό παλαιότερα υπήρχε σημαντική Τουρκοκυπριακή παρουσία, η οποία ελαττώθηκε και εξαφανίστηκε μετά την Τουρκοκυπριακή ανταρσία και την Τουρκική εισβολή.

Τα παλιά τζαμιά υπάρχουν μέχρι σήμερα. Στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, σύμφωνα με την παράδοση, στο κέντρο ενός μεταγενέστερου σταυρού φυλάσσεται κομμάτι Τίμιου Ξύλου. Από τα Λεύκαρα κατάγεται και η πρώτη Κυπρία επιστήμονας, η Άννα Τιγγιρίδου. Σπούδασε οδοντιατρική στην Οδοντιατρική Σχολή στο Παρίσι και άσκησε το επάγγελμα της οδοντιάτρου αρχικά στην Λάρνακα και μετά στα Λεύκαρα.

Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της μ.Nuvart Panayiotidou Kassouni. Ο σύζυγός της Ηρακλής εργαζόταν στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και είχε την ευκαιρία να φωτογραφίσει τα Λεύκαρα από αέρος το 1943. Μοναδικές φωτογραφίες. Να σημειώσω ότι την περίοδο του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας λειτούργησε στα Λεύκαρα (1941-43) για λόγους ασφάλειας. ( Πληροφορίες Βικιπαίδεια)

 

Λούης Περεντός

( Αναδημμοσίευση απο την εφημερίδα L.A.Voice, τεύχος αρ.63)

Send this to a friend