Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λακκοτρύπης και Πετρίδης παραδέχθηκαν ευθύνες για τις πετρελαιοδεξαμενές
Λακκοτρύπης και Πετρίδης παραδέχθηκαν ευθύνες για τις πετρελαιοδεξαμενές

Λακκοτρύπης και Πετρίδης παραδέχθηκαν ευθύνες για τις πετρελαιοδεξαμενές

Mea Culpa από το κράτος

Το δικό τους Mea Culpa είπαν χθες στον δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα οι υπουργοί Ενέργειας και Εσωτερικών Γιώργος Λακκοτρύπης και Κωνσταντίνος Πετρίδης αντίστοιχα, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τα παράλια της πόλης.

Ο Α. Βύρας, συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των δημοτικών ομάδων, επισκέφθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και συζήτησε με τους δύο αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες, αρνητικές για τη Λάρνακα, εξελίξεις γύρω από την μετακίνηση των οχληρών εγκαταστάσεων. Υπενθυμίζουμε, ότι αύριο Πέμπτη, 1η Μαρτίου, εκπνέει το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης για τις εταιρείες πετρελαιοειδών, αλλά οι εταιρείες δεν το κουνούν από τη Λάρνακα και ουδείς γνωρίζει με βεβαιότητα πότε επιτέλους θα εγκατασταθούν στο Βασιλικό.

Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες υγραερίου, των οποίων το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης λήγει τον Μάρτιο του 2019. Όπως πληροφορούμαστε, οι δύο αρμόδιοι υπουργοί παραδέχθηκαν το δίκαιο των διαμαρτυριών της Λάρνακας για την καθυστέρηση που παρατηρείται εκ μέρους του κράτους όσον αφορά την ανέγερση των νέων υποδομών στο Βασιλικό, υποδομές που θεωρούνται αναγκαίες για την μεταστέγαση των εταιρειών. Κατά τη συνάντηση έγινε αναφορά και για τις (σοβαρές) ευθύνες των εταιρειών, κυρίως για το γεγονός ότι δεν επιδεικνύουν ζωηρό ενδιαφέρον για την ενδιάμεση λύση που τους έχει προταθεί από το κράτος, δηλαδή να ενοικιάσουν αποθηκευτικούς χώρους από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις στο Βασιλικό μέχρι την δημιουργία των ιδιόκτητών τους εγκαταστάσεων στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βύρας επέμενε στη δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης μ’ επικεφαλής κάποιον αρμόδιο υπουργό, που θα ελέγχει την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων όσον αφορά την μετακίνηση των εγκαταστάσεων από τη Λάρνακα. Όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μαρτίου, θα συγκληθεί ευρεία σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπουργείων και κυβερνητικών τμημάτων, προκειμένου να συζητηθεί ο οδικός χάρτης που απαιτεί ο Δήμος Λάρνακας, ώστε να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες μετακίνησης.

Αντίο Μάριου

Στο μεταξύ, ο υπουργός Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης αποχαιρέτησε χθες το μεσημέρι τον δήμαρχο Α. Βύρα και το δημοτικό συμβούλιο, δηλώνοντας ότι περί τα τέλη Απριλίου αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές από τις δύο εναπομείναντες ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες (αρχικά ήταν τρεις) για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Η ημερομηνία υποβολής των προσφορών ήταν η 16η Μαρτίου, αλλά οι κοινοπραξίες από το Ισραήλ και την Κίνα ζήτησαν παράταση. Ο αποχωρών υπουργός είπε ότι παρόλο που το έργο είναι σε κρίσιμη φάση, εντούτοις βρίσκεται σε καλό δρόμο και συνέστησε (ξανά) υπομονή στους Λαρνακείς.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend