Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιστροφή παραλιακού μετώπου ζητούν τα Λιβάδια από τον Δήμο Λάρνακας
Επιστροφή παραλιακού μετώπου ζητούν τα Λιβάδια από τον Δήμο Λάρνακας

Επιστροφή παραλιακού μετώπου ζητούν τα Λιβάδια από τον Δήμο Λάρνακας

 

 

Επιστροφή παραλιακού μετώπου μήκους τριών χιλιομέτρων ζητούν τα Λιβάδια από τον Δήμο Λάρνακας, και έχουν ξεκινήσει εκστρατεία προς επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Λιβαδιών, Μάριος Αρμένης, «έχουμε εντοπίσει ιστορικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέχρι το 1948 η συγκεκριμένη παραλία ανήκε στα Λιβάδια αλλά, για άγνωστους λόγους, είχε μεταβιβαστεί από την τότε βρετανική αποικιακή κυβέρνηση, στον Δήμο Λάρνακας. ‘Εχοντας στα χέρια τα στοιχεία αυτά έχουμε στείλει στις αρχές Ιανουαρίου επιστολή στον Δήμο Λάρνακας με την οποία διεκδικούμε τη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται στο δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας, μπροστά από τα Λιβάδια», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «αποτέλεσμα αυτής της απόφασης των Βρετανών ήταν ο Δήμος Λάρνακας να συνορεύει απευθείας με την κοινότητα Ορόκλινης, παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο περιοχές. Η παραλία είναι μήκους τριών χιλιομέτρων και όπως αποτυπώνεται στον χάρτη των Δήμων και Κοινοτήτων της Κύπρου, ο Δήμος Λάρνακας επεκτείνεται προς ανατολάς με μία στενή λωρίδα γης, η οποία αποκλείει τον Δήμο Λιβαδιών από τη θάλασσα».

 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αρμένης είπε πως «τα Λιβάδια, έπειτα από συνεχείς προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, κατάφερε να εντοπίσει τα συγκεκριμένα στοιχεία στο Κτηματολόγιο και θεωρούμε ότι η μεταβίβαση του παραλιακού μας μετώπου στον Δήμο Λάρνακας, έγινε από την τότε βρετανική κυβέρνηση, χωρίς κανένα σοβαρό λόγο. Την συγκεκριμένη απόφαση για τη μεταβίβαση την έχουμε εντοπίσει δημοσιευμένη σε εφημερίδα του 1948».

Ανέφερε επίσης πως «εδώ και έξι χρόνια που έχουμε εντοπίσει την αδικία αυτή, ο Δήμος Λιβαδιών προσπαθεί να την εξαλείψει, ζητώντας επιτατικά επιστροφή της παραλίας, που δικαιωματικά ανήκει σε μας. Είναι αδιανόητο οι κοινότητες Πύλας και Ορόκλινης να διαθέτουν μαζί με τον Δήμο Λάρνακας παραλιακό μέτωπο, με τη Λάρνακα να βρίσκεται ξαφνικά με θάλασσα μπροστά από τα Λιβάδια».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αρμένης απάντησε ότι «είμαστε ο μόνος παραλιακός Δήμος στην επαρχία Λάρνακας που δεν έχουμε παραλία. Η συγκεκριμένη παραλία, βρίσκεται μεταξύ δύο ποταμών και ξεκινά από το κανάλι που βρίσκεται δίπλα από τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο των Λιβαδιών και φτάνει μέχρι το κανάλι που χωρίζει τα Λιβάδια με την Ορόκλινη».

Χαρακτήρισε επίσης «μεγάλη αδικία τα Λιβάδια να μην έχουν θάλασσα, ζητούμε αποκατάσταση αυτής της παραδοξότητας, ενώ ευχόμαστε και ελπίζουμε η διαφορά μεταξύ των δύο Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών να επιλυθεί χωρίς να χρειαστεί η παρέμβαση τρίτων. Η επιστολή που στείλαμε στον Δήμο Λάρνακας κοινοποιήθηκε επίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο λόγω των Προεδρικών εκλογών θα δώσουμε λίγο χρόνο αναμένοντας απαντήσεις», ανέφερε.

ΚΥΠΕ

Send this to a friend