Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Άλλα δύο χρόνια ταλαιπωρία
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Άλλα δύο χρόνια ταλαιπωρία

ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΛΑΡΝΑΚΑΣ: Άλλα δύο χρόνια ταλαιπωρία

Με περισσότερους εργάτες το Τμ. Αρχαιοτήτων στα εργοτάξια του ΣΑΛ

Επιπρόσθετο εργατικό προσωπικό επιστράτευσε το Τμήμα Αρχαιοτήτων και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ταχύτερους ρυθμούς τα εργοτάξια του ΣΑΛ όπου εντοπίζονται αρχαιότητες στο υπέδαφος.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εξαιτίας των αρχαίων που ανακαλύπτονται κάτω από τους δρόμους σχετίζονται με το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Β΄ φάσης του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, το C12, το οποίο καλύπτει μια μεγάλη οικιστική περιοχή, από τη Χρυσοπολίτισσα, τον Αη Γιάννη, την Μητρόπολη, την περιοχή Ακαδημίας, το Σταυροδρόμι κ.α. Ήδη το συγκεκριμένο συμβόλαιο έχει καθυστερήσει εδώ κι ενάμισι χρόνο, καθότι στις περιοχές αυτές (όπου ήταν το αρχαίο Κίτιον) εντοπίστηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, για τα οποία χρειάστηκε η παρέμβαση του Τμήματος Αρχαιοτήτων, προκειμένου ν’ αναδειχθούν και να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Μάλιστα, λόγω της υπερβολικά μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρήθηκε στην εκτέλεση των έργων του αποχετευτικού σε ορισμένες τοποθεσίες, υπήρξε πρόταση για ακύρωση του συμβολαίου C12 και προκήρυξης νέων μικρότερων συμβολαίων που θα κάλυπταν τις προαναφερόμενες περιοχές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΣΑΛ Αντρέα Καρακατσάνη, η πρόταση για ακύρωση του C12 διαπιστώθηκε ότι πρακτικά και οικονομικά δεν ήταν η ορθότερη, γι’ αυτό και το συμβόλαιο θα συνεχίσει να ισχύει. «Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων για το θέμα.

Ήδη έχουν εργοδοτήσει επιπρόσθετο προσωπικό στα σημεία όπου ανακαλύφθηκαν αρχαία, ενώ και το ΣΑΛ έχει προσλάβει εργάτες για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους του Τμ. Αρχαιοτήτων. Έχει καλυτερεύσει η κατάσταση ως προς τον χρόνο που απαιτείται για την μεταφορά των αρχαιοτήτων και είμαστε σ’ επαφές ώστε οι διαδικασίες να επισπευτούν κι άλλο. Προς τούτο έχουμε υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση προς το Τμ. Αρχαιοτήτων, η οποία θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα έχουμε μαζί τους την ερχόμενη εβδομάδα», σημείωσε ο κ.Καρακατσάνης, ο οποίος τόνισε ότι το συμβόλαιο C12 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα συμβόλαια του ΣΑΛ που είναι σ’ εξέλιξη, αυτά ολοκληρώνονται άμεσα, ενώ για τις περιοχές του Δήμου Αραδίππου υπολείπονται δύο συμβόλαια (το C15 και το C21), που είναι διάρκειας 12-14 μηνών. Το ένα ήδη έχει προκηρυχθεί, ενώ σύντομα προκηρύσσεται και το δεύτερο. Ο κ.Καρακατσάνης είπε ότι το μεγάλο αντλιοστάσιο Τ1, που θα μεταφέρει τα όμβρια ύδατα των περιοχών Προδρόμου, Μητρόπολης στο μεγάλο κανάλι της λεωφόρου Σπ. Κυπριανού (πρώην Τιμάγια), θα προκηρυχθεί μέσα Φεβρουαρίου.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend