Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μοναδική στην Ευρώπη η Λάρνακα – Βρίθει από αρχαιότητες, αλλά το αποχετευτικό έμεινε στάσιμο
Μοναδική στην Ευρώπη η Λάρνακα – Βρίθει από αρχαιότητες, αλλά το αποχετευτικό έμεινε στάσιμο

Μοναδική στην Ευρώπη η Λάρνακα – Βρίθει από αρχαιότητες, αλλά το αποχετευτικό έμεινε στάσιμο

Μοναδικό παράδειγμα όχι μόνο για τα κυπριακά δεδομένα, αλλά και στην Ευρώπη, αποτελεί η Λάρνακα, αφού συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πόλεις που έχει αδιάλειπτη κατοίκηση από την εποχή του χαλκού μέχρι και σήμερα. Μια πόλη που βρίθει από αρχαιότητες.

Εξού και οι ανασκαφές για τις εργασίες του αποχετευτικού φέρνουν συνεχώς στην επιφάνεια σπάνιας αρχαιολογικής αξίας ευρήματα, η ανακάλυψη των οποίων υποχρεωτικά φρενάρουν τα έργα του ΣΑΛ. Είναι ενδεικτικό ότι το μεγάλο συμβόλαιο του ΣΑΛ C12, το οποίο καλύπτει τις ιστορικές συνοικίες του Αι Γιάννη, της Χρυσοπολίτισσας και της Μητρόπολης, δηλαδή τις περιοχές όπου ήταν το αρχαίο Κίτιον, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά μέχρι σήμερα, δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά, ουδείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πότε θα υλοποιηθεί, αν τελικά υλοποιηθεί… Και να σκεφτεί κανείς ότι οι εργασίες για το αποχετευτικό ακόμα δεν έφθασαν στις γειτονιές γύρω από την εκκλησία της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας, όπου ήταν ο αστικός ιστός της ελληνορωμαϊκής πόλης (το αρχαίο Κίτιον).

Έγκυρη πηγή από το Τμήμα Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι είναι δεδομένο ότι στην συγκεκριμένη ενορία θ’ ανακαλυφθούν σπουδαία ευρήματα. Σημαντικός θεωρείται και ο ταφικός θάλαμος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον πυρήνα της νεκρόπολης του αρχαίου Κιτίου, δηλαδή στην οδό Αλί Τεντέ, στη συνοικία του Αι Γιάννη, έξω από το προσωρινό οίκημα του Δήμου Λύσης. Ευρήματα που αναμένεται να δώσουν περαιτέρω στοιχεία γύρω από την ιστορία του Κιτίου. Ο δρόμος παραμένει κλειστός μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις από το Τμ. Αρχαιοτήτων, αφού έχουν βρεθεί σκελετικά κατάλοιπα και χτερίσματα (δώρα προς νεκρούς). Στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν το μεγάλο νεκροταφείο στο αρχαίο Κίτιον.

Η ίδια πηγή μας ανέφερε πως όσο οι εργασίες του αποχετευτικού θα πλησιάζουν προς τον αστικό ιστό του αρχαίου Κιτίου, δηλαδή προς την ενορία της Χρυσοπολίτισσας, η Λάρνακα είναι προ του φάσματος σημαντικών αρχαιολογικών ανακαλύψεων, πιθανότατα πιο σημαντικών και από το ψηφιδωτό που απεικονίζει τους άθλους του Ηρακλή, στην οδό Αγ. Νεοφύτου. Κάτι που σημαίνει ότι τα έργα του ΣΑΛ θα προχωρούν με… ρυθμούς χελώνας. Είναι γι’ αυτό το λόγο που στο ΣΑΛ κάνουν σοβαρές σκέψεις για να ακυρωθεί το συγκεκριμένο συμβόλαιο και να γίνουν νέα, μικρότερα συμβόλαια, που θα καλύπτουν γειτονιά προς γειτονιά.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend