Home ΛΑΡΝΑΚΑ Διάλεξη της Δρος Νάσας Παταπίου στην Αθηένου
Διάλεξη της Δρος Νάσας Παταπίου στην Αθηένου

Διάλεξη της Δρος Νάσας Παταπίου στην Αθηένου

Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 7: 30 μ.μ., ο Δήμος Αθηένου διοργανώνει διάλεξη στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο με ομιλήτρια την Δρα Νάσα Παταπίου, ιστορικό-ερευνήτρια, με θέμα: «Νέα στοιχεία για τους φεουδάρχες της Αθηένου και τα οικόσημά τους στο ναό της Παναγίας της Χρυσελεούσας και στην εικόνα του ίδιου ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου».

Στη διάλεξη θα παρουσιαστεί η γοητευτική διαδρομή μέσα από τις αρχειακές πηγές και μαρτυρίες, οι οποίες στο τέλος μας οδηγούν σε τεκμηριωμένα και αδιαμφισβήτητα πορίσματα, που ρίχνουν άπλετο φως στην ιστορία μας και στην προκειμένη περίπτωση στην ιστορία της Αθηένου.

Η Δρ Νάσα Παταπίου με πολύτιμο αρχειακό υλικό που αποκάλυψε με τις έρευνές της στο Κρατικό Αρχείο Βενετίας έφερε στο φως νέα και σημαντικά στοιχεία για την Αθηένου και τους φεουδάρχες της. Τα στοιχεία αυτά στη συνέχεια βοήθησαν στην ταύτιση των οικοσήμων που βρίσκονται σε εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που ανήκει στην εκκλησία της Παναγίας της Χρυσελεούσας καθώς επίσης και στην ταύτιση των οικοσήμων που είναι χαραγμένα πάνω από το παράθυρο του ίδιου ναού.

Με έγγραφο του 1518 η Ισαβέλλα Verny, σύζυγος του Tutio Costanzo, κληροδοτούσε το φέουδό της την Αθηένου στους τρεις γιους της Mutio, Ιωάννη και Θωμά. Το φέουδο τής είχε δοθεί ως προίκα από τον πατέρα της Θωμά Verny, όταν παντρεύτηκε τον Tutio Costanzo. Άρα, αρχικά φεουδάρχες της Αθηένου ήταν η οικογένεια Verny. Άλλα ανέκδοτα έγγραφα μας γνωστοποίησαν ότι ο γιος της Ισαβέλλας Verny, Ιωάννης Costanzo, είχε νυμφευθεί την βενετή πατρικία Camilla Malipiero.

Σε ένα άλλο έγγραφο του 1564 μας αποκαλύπτεται ότι η Αθηένου έγινε ιδιοκτησία του στρατιωτικού Σκιπίωνα Costanzo, εγγονού της Ισαβέλλας Verny. Με το εν λόγω έγγραφο ο Σκιπίωνας ζητούσε με αίτημά του άδεια από τον δόγη να υποθηκεύσει ή να πωλήσει το φέουδό του, για να καταβάλει προίκα ύψους δεκαεπτάμιση χιλιάδων δουκάτων στις τρεις θυγατέρες του, που ήταν μνηστευμένες με Ιταλούς τιτλούχους.

Στη διάλεξη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηένου κύριος Κυριάκος Καρεκλάς και θα προλογίσει ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Ιωαννίδης.

Send this to a friend