Home ΛΑΡΝΑΚΑ Είναι έτοιμη η Λάρνακα για τις πλημμύρες;
Είναι έτοιμη η Λάρνακα για τις πλημμύρες;

Είναι έτοιμη η Λάρνακα για τις πλημμύρες;

Είναι έτοιμη η Λάρνακα ν’ «απορροφήσει» τις καταιγίδες του επερχόμενου χειμώνα; Ιδού το βασανιστικό ερώτημα των κατοίκων της και ειδικότερα των ανθρώπων που ζουν στις «υψηλού κινδύνου» περιοχές όσον αφορά τις πλημμύρες.

Πάντως, η νεροποντή, διάρκειας περίπου 15 λεπτών, που έπληξε την πόλη το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, κάθε άλλο παρά έτοιμη έδειξε πως είναι η Λάρνακα. Ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα της φύσης προς την πόλη και τις αρμόδιες υπηρεσίες της, πως εάν δεν παρθούν άμεσα κάποια ουσιαστικά μέτρα (αποτελεσματικός καθαρισμός σχαρών στους δρόμους κτλ), τότε ενδεχομένως να έχουμε επανάληψη των όσων τραγικών στιγμών βίωσαν οι κάτοικοι στις Καμάρες, τη Βεργίνα και την Αραδίππου τον Δεκέμβριο του 2014.

Τη Δευτέρα, λίγο μετά τις 3μ.μ., χρειάστηκαν μερικά μόλις λεπτά έντονης βροχόπτωσης για να μετατραπεί σε «ποτάμι» ο κύριος δρόμος στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίων Αναργύρων (φωτό), ενώ προβλήματα με την στάθμη του νερού παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Μητρόπολης. Πολλοί Λαρνακείς χαρακτήρισαν την προχθεσινή βροχή ως ένα… πρώτο καμπανάκι κινδύνου για το τι θα επακολουθήσει τους προσεχείς μήνες, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και τ’ αντιπλημμυρικά έργα (κυρίως στην περιοχή Καμάρες), τα οποία οι τοπικές αρχές ήδη έχουν ανακοινώσει. Θυμίζουμε, ότι πρόσφατα ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξήγγειλε την κατασκευή του αντλιοστασίου Τ1, το οποίο αναμένεται ν’ επιλύσει το πρόβλημα πλημμυρών στις περιοχές Μητρόπολης, Προδρόμου, Καθαρής. Οι προσφορές για την κατασκευή του θα προκηρυχθούν μέχρι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη.

Η μελέτη Χάσικου

Οι κάτοικοι στις Καμάρες και την Βεργίνα βάζουν τον σταυρό τους όποτε πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τις περιοχές τους. Η μελέτη των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος αμέσως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ώστε να παραδοθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας για να προωθηθούν τα έργα. Είναι γεγονός, πάντως, πως φέτος έχει γίνει αρκετή δουλειά στις ευπαθείς αυτές περιοχές, αφού το χωμάτινο κανάλι πίσω από το μνημείο των Καμάρων έχει διαπλατυνθεί και καθαριστεί. Είναι, όμως, μόνο αυτό ικανοποιητικό για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα πλημμυρών; Οι κάτοικοι εκφράζουν ανησυχίες και υποστηρίζουν ότι η στάθμη του συγκεκριμένου καναλιού θα έπρεπε να εκβαθυνθεί περισσότερο για ν’ απορροφά έγκαιρα τις έντονες βροχοπτώσεις.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend