Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αντρέας Ματσάγγος : Ένας άνθρωπος γεμάτος όρεξη και αγάπη για τη Λάρνακα!
Αντρέας Ματσάγγος : Ένας άνθρωπος γεμάτος όρεξη και αγάπη για τη Λάρνακα!

Αντρέας Ματσάγγος : Ένας άνθρωπος γεμάτος όρεξη και αγάπη για τη Λάρνακα!

Ο Αντρέας Ματσάγγος είναι ο νέος πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας- Κίτιον. Ένας όμιλος ο οποίος προσφέρει έμπρακτα σε πολλά θέματα που αφορούν την πόλη μας αλλά και που προβαίνει σε πρωτοποριακές ενέργειες , όπως η ίδρυση του πάρκου «Ίσων ευκαιριών» και άλλα πολλά.

Το larnakaonline μίλησε με τον Αντρέα Ματσάγγο σε μια πολύ όμορφη συζήτηση με τους στόχους και τα σχέδια του Ροταριανού Ομίλου και όχι μόνο.

Τι είναι Ρόταρυ;

Το Ρόταρυ είναι παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Είναι ένα ποικιλόμορφο διεθνές δίκτυο εθελοντών από ηγέτες της κοινότητας και των επιχειρήσεων με σκοπό την λήψη δράσης σε κοινωνικά θέματα, την προαγωγή υψηλών ηθικών αξιών σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους και την οικοδόμηση καλής θέλησης και ειρήνης τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Έχοντας ως πρώτιστο μέλημα την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως, το Ρόταρυ το οποίο κατέχει μόνιμη έδρα Συμβούλου στον ΟΗΕ, συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη UNICEF, τα Κέντρα των ΗΠΑ για τον Έλεγχο των Ασθενειών και Πρόληψης και το Bill & Melinda Gates Foundation προς αυτό τον στόχο.

Επίσης το Ρόταρυ επικεντρώνεται και σε ενέργειες για έργα που αφορούν τα θέματα:

· Ειρήνη και πρόληψη/επίλυση συγκρούσεων

· Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

· Νερό και υγιεινή

· Υγεία της μητέρας και του παιδιού

· Βασική εκπαίδευση και αναλφαβητισμός

· Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη

Ποιος μπορεί να μπει /κριτήρια εισδοχής;

Η συμμετοχή σε ένα Ροταριανό Όμιλο γίνεται μόνο με πρόσκληση. Συνήθως, ένα άτομο το οποίο έχει προταθεί από μέλος του του Ομίλου για πιθανή ένταξη, καλείται να παρευρεθεί σε μία ή περισσότερες συναντήσεις για να μάθει περισσότερα για το Ρόταρυ.

· Να κατέχει/κατείχε σεβαστή επαγγελματική θέση

· Να διακατέχεται από υψηλές ηθικές αξίες

· Έχουν επιδείξει δέσμευση στο να προσφέρει μέσω της προσωπικής συμμετοχής

· Να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συμμετοχής στο συλλόγου

· Ζει ή εργάζονται στην κοινότητα

Πότε ιδρύθηκε ο όμιλος εδώ στη Λάρνακα;

Ο Ροταριανός Όμιλος Λάρνακας – Κιτίον ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1991 και επίσημα

έγινε μέλος του Rotary International στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου έτους.

Ποιες οι δράσεις του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακα – Κίτιον για τη Λάρνακα;

Από την ίδρυσή του ο Όμιλος έχει μια πολύ πλούσια σειρά δραστηριοτήτων η οποία περιλαμβάνει αφενός, μια ιστορική αποστολή και αφετέρου μια εγγύηση για ένα καλύτερο αύριο. Στο βήμα του Ομίλου μας έχουν βρεθεί διακεκριμένοι ομιλητές, Ροταριανοί ή όχι, παρουσιάζοντας ομιλίες με επιστημονικό, επαγγελματικό, κοινωνικό, ιστορικό και εθνικό περιεχόμενο.

Ο Όμιλος έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενθάρρυνση και ενίσχυση της προσφοράς, στη βάση κάθε επαγγέλματος με την απονομή βραβείων στους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες και τους όλους τους εργαζομένου που έχουν διακριθεί για την αφοσίωση στο επάγγελμά τους.

Στον τομέα της εκπαίδευσης ο Όμιλος έχει δωρίσει βιβλία στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Λάρνακας, στην Κοινοτική Βιβλιοθήκη Λιβαδιών, αλλά και βιβλία, ράφια βιβλίων και υπολογιστές χωριό Τρούλλοι. Ο Όμιλος έχει επίσης καθιερώσει την ετήσια απονομή βραβείων χρηματικών βραβείων σε μαθητές που διακρίθηκαν ακαδημαϊκά στα Λύκεια της Λάρνακας, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας,

Έχει επίσης χορηγήσει αριθμό υποτροφιών φοιτητές από την πόλη ή την περιφέρεια της Λάρνακας οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Στον τομέα της υγείας διοργανώνει αιμοδοσίες για τις ανάγκες της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, καθώς και τη δωρεά ιατρικού και άλλου είδους εξοπλισμού όπως κρεβάτια που χρησιμοποιούνται από τις μητέρες που χρειάζονται να περάσουν τη νύχτα δίπλα στα παιδιά τους.

Στον τομέα του περιβάλλοντος, ο Όμιλος έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα αρκετές δενδροφυτεύσει δέντρων τοποθεσίες που ορίζονται από το Τμήμα Δασών και έχει δημιουργήσει σε συνεργασία με το Ροταριανό Όμιλο Λάρνακας, το Ροταριανό Δάσος Ειρήνης και Φιλίας στην περιοχή Ριζοελιάς. Επίσης, πολλές φορές έχει οργανώσει εκστρατείες καθαρισμού στις οποίες τα μέλη και οι φίλοι του Ομίλου καθαρίζουν την ακτή της Λάρνακας την περιοχή της Αλυκής και Παττίχειο Πάρκο.

Ο Όμιλος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δώσει βοήθεια στους συνανθρώπους μας και πρέπει να το τονίσουμε αυτό δεν γίνεται μόνο τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Κάθε χρόνο μέσω διαφόρων εκδηλώσεων γίνεται προσφορά προϊόντων και οικονομική βοήθεια σε διάφορα Ιδρύματα της Λάρνακα.

Ποιοι όμιλοι υπάρχουν;

Στην Λάρνακα είμαστε δύο Όμιλοι. Ο Ροταριανός Όμιλος Λάρνακας – Κίτιον και ο Ροταριανός Όμιλος Λάρνακας.

Παγκύπρια έχουμε 19 Ροταριανούς Ομίλους με πέραν των 600 εθελοντών Ροταριανών.

Παγκόσμια υπάρχουν περί των 34.000 Ομίλων και περισσότεροι από 1.2 εκατομμύρια Ροταριανοί.

Τι μαθαίνεις, τι είναι αυτό που αποκομίζεις από το Rotary;

Τι μαθαίνεις:

Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης και καλής θέλησης, την επιδίωξη της ειρηνικής συμβίωσης, τη δημιουργία και διατήρηση εγκάρδιων σχέσεων σ’ ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ ατόμων διαφόρων επαγγελμάτων ενωμένων με το ιδανικό της προσφοράς υπηρεσιών προς τον συνάνθρωπο. Στο Ρόταρυ ως εθελοντής σου δίνεται η ευκαιρία να προσφέρεις πίσω στην κοινότητα σου μέσω των ικανοτήτων σου.

Τι αποκομίζεις:

Επαγγελματικό Δίκτυο: Η ιδρυτική αρχή του Ρόταρυ ήταν να δώσει ένα βήμα για τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες. Προσφέρει την ευκαιρία να συναντήσεις ανθρώπους υψηλού επιπέδου και να συνεργασθείς μαζί τους, προσφέροντας σε άλλους.

Προσωπική Βελτίωση και Ανάπτυξη: Η συμμετοχή στο Ρόταρυ εξασφαλίζει την συνεχή προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Οι Ροταριανοί έχουν αμέτρητες ευκαιρίες για να προωθήσουν τις ηγετικές τους ικανότητες, καθώς κερδίζουν εμπειρίες από δημόσιες ομιλίες, επικοινωνία, οργάνωση και σχεδιασμό, ομαδική εργασία, συλλογή χρημάτων και εκπαίδευση.

Φιλία: Σήμερα με Ροταριανούς ομίλους σε περισσότερες από 165 χώρες, οι Ροταριανοί έχουν φίλους όπου κι αν πηγαίνουν. Το Ρόταρυ βοηθά στην οικοδόμηση διαρκών φιλιών στις κοινότητες.

Πολιτισμική Ποικιλία: Το Διεθνές Ρόταρυ είναι μία ένωση των τοπικών ομίλων σε πολλές χώρες. Οι όμιλοι είναι ανοικτοί σε μέλη κάθε εθνότητας, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων και γλώσσας.

Παγκόσμια Κατανόηση: Οι Ροταριανοί κερδίζουν την κατανόηση των ανθρωπιστικών θεμάτων και έχουν μία σημαντική συμμετοχή σ’ αυτά, μέσω των προγραμμάτων διεθνούς δράσης. Η προώθηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ένας από τους κύριους στόχους του Ρόταρυ.

Διασκέδαση: Κάθε Ροταριανός όμιλος και περιφέρεια διοργανώνει εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που προσφέρουν μία ποικιλία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των μελών. Συνέδρια, συνδιασκέψεις, συνελεύσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ηθικό Περιβάλλον: Οι Ροταριανοί εφαρμόζουν τον 4-Πλο Έλεγχο, που ορίζει λέξεις και ενέργειες για την αλήθεια, την τιμιότητα, την καλή θέληση και την ωφέλεια όλων των ανθρώπων. Ενθαρρύνοντας τις υψηλές ηθικές αξίες σε κάθε επάγγελμα και τον σεβασμό.

Πότε γίνονται όλα αυτά ;

Γίνονται εβδομαδιαίες συνεστιάσεις.

Ποιοι βοηθούνται από όλο το έργο που παράγει το Rotary;

Οι Ροταριανοί χορηγούν τις υπηρεσίες τους και σε κοινοτικό και σε διεθνές επίπεδο, διευθετώντας τις ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, της πείνας και της φτώχειας, ασθενειών, αποκατάστασης καταστροφών και περιβαλλοντικών θεμάτων. Αυτές είναι μερικά αντικείμενα της δραστηριότητας του Ροταριανού. Μέσω της συμμετοχής σ’ αυτά τα προγράμματα, ολοκληρώνεται η εμπειρία των μελών που προέρχεται από την προσφορά στην κοινότητα.

Τι έργα έγιναν στην Λάρνακα; Τι αναμένεται να γίνει στη Λάρνακα;

Ο Ροταριανός Όμιλος Λάρνακα Κίτιον, σε συνεργασία με την Τράπεζα Κύπρου, εγκαινίασαν το πρώτο Πάρκο για παιδιά με κινητικά προβλήματα στη Λάρνακα, αλλά και στην Κύπρο γενικότερα, το Πάρκο «Ίσων Ευκαιριών» πέρσι τον Νοέμβριο.

Το Πάρκο βρίσκεται στην Οδό Τζένης Καρέζη, έναντι εκκλησίας Φανερωμένης στη Λάρνακα και έχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για αναπηρικά τροχοκαθίσματα. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και πολυδάπανο έργο που όμοιό του δεν υπάρχει στην Κύπρου. Το «Πάρκο Ίσων Ευκαιριών» προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών με κινητικά/αναπηρικά προβλήματα και τους δίνει την ευκαιρία να παίξουν και να διασκεδάσουν με ασφάλεια με συνομηλίκους τους. Στο συγκεκριμένο πάρκο υπάρχουν παιχνίδια για παιδιά με ή χωρίς κινητικά προβλήματα

Στις 12 Νοεμβρίου ο Όμιλος διοργανώνει μια όμορφη εορταστική εκδήλωση με κεραστικά, μουσική, χορό και πολύ παιχνίδι για όλα τα παιδιά. Στόχος μας να περάσουν ένα υπέροχο πρωινό και να παίξουν μεταξύ τους.

Μαρία Πορφυρίου

Send this to a friend