Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 2.200 καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο…(pics-video)
2.200 καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο…(pics-video)

2.200 καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο…(pics-video)

Κάτω από τα πόδια μας στα υπόγεια ορισμένων πολυκατοικιών και κατοικιών υπάρχουν καταφύγια προστασίας του άμαχου πληθυσμού σε περίπτωση πολέμου – Που θα τα βρείτε και τι πρέπει να κάνετε – Η προσπάθεια της Πολιτικής Άμυνας – H έκκληση στο κοινό για επέκταση τους σε όλη την Κύπρο και το λάθος της πολιτείας

Της Χριστιάνας Τσαγγάρη

Κι’ όταν, ο μη γένοιτο, ηχήσουν οι σειρήνες του πολέμου στην Κύπρο -ο ανατριχιαστικός ήχος που ακούμε συμβολικά στις 15 και 20 Ιουλίου κάθε χρόνο από το 1974- υπάρχουν καταφύγια στα οποία θα πρέπει να προσφύγει ο άμαχος πληθυσμός για την προστασία του.

Η Cyprus Times υπό την καθοδήγηση του Διοικητή της Πολιτικής Άμυνας, Αντρέα Φραντζή μπήκε σε ένα καταφύγιο και σας δείχνει πως είναι και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση πολέμου.

Τα καταφύγια είναι ιδιωτικά, κοινά και δημόσια και διαθέτουν ελάχιστες απαιτήσεις διαφυγής, εξαερισμού και ασφάλειας. Πρόκειται για υπόγεια πολυκατοικιών και κατοικιών. Διατίθενται για την προσωρινή ασφαλή παραμονή των γυναικών και των παιδιών σε περίπτωση εχθροπραξιών και μόνο. Δεν χρειάζεται να πάρετε κάτι μαζί σας. Στα μεγάλα καταφύγια υπάχουν τουαλέτες και πόσιμο νερό. Και σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται εκεί που δε μπορεί να πάει ο νους σας. Όπως αυτό που επισκέφθηκε η Cyprus Times που βρίσκεται σε υπόγειο χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας στη Λευκωσία.

Μας προστατεύουν αλλά… μόνο σε περίπτωση πολέμου

Προστατεύουν από θραύσματα βλημάτων συμβατικών όπλων. Δεν χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση για σεισμούς και πλημμύρες.

Ανήκουν στους ιδιοκτήτες τους και μετά από δική τους επιθυμία εντάσσονται στο πρόγραμμα της Πολιτικής Άμυνας, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από το 1999. Αργοπορημένα αφού θα έπρεπε να γινόταν ενωρίτερα.

Ο κύριος Φραντζής τόνισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία από τον καιρό που είχαμε τους μεγάλους κινδύνους έπρεπε να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων σε νεοανεγειρόμενες κατασκευές με προδιαγραφές».

Δεν φτάνουν για όλους!

Σήμερα τα καταφύγια ανέρχονται παγκύπρια στις δυο χιλιάδες διακόσια και καλύπτουν μόνον το 35% του άμαχου πληθυσμού, δηλαδή 250 χιλιάδες άτομα.

Που να αποταθείτε εάν σας ενδιαφέρει να παραχωρήσετε κάποιο χώρο

Ο Διοικητής της Πολιτικής Άμυνας ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές που δεν διαθέτουν υπόγειους χώρους, με αποτέλεσμα να έχουμε περιοχές που υπερκαλύπτονται, όπως τα αστικά κέντρα και σε κοινότητες και στα προάστια να μην υπάρχουν».

Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται να διαθέσουν τους χώρους τους για τον σκοπό αυτό καλούνται να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα, η οποία τονίζει  ότι ο χώρος ανήκει στον ιδιοκτήτη, ο οποίος μπορεί να τον χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί και δεν γίνεται καμία παρέμβαση. Μέχρι το 2014 δινόταν επιχορήγηση για να κατασκευαστούν πόρτες ασφαλείας και μεταλλικοί φεγγίτες.

Εφόσον χαρτογραφηθεί ο χώρος στις βάσεις δεδομένων της Πολιτικής Άμυνας σε περίπτωση πολέμου θα είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν οι άνθρωποι που είναι κρυμμένοι σε αυτά τα υπόγεια. Τα σωστικά συνεργεία ένα χρειαστεί θα μπορέσουν πιο γρήγορα να φθάσουν κοντά τους. Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν που υπάρχουν κοντά τους καταφύγια μπορούν να επικοινωνήσουν με την Πολιτική Άμυνα στα τηλέφωνα 22403400, 22 403450, 22403451, 22403452.

Πηγή: cyprustimes.com

Send this to a friend