Home ΛΑΡΝΑΚΑ Θέλουν διακαώς τη μαρίνα και το δείχνουν έμπρακτα οι Ισραηλινοί
Θέλουν διακαώς τη μαρίνα και το δείχνουν έμπρακτα οι Ισραηλινοί

Θέλουν διακαώς τη μαρίνα και το δείχνουν έμπρακτα οι Ισραηλινοί

Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον Ισραηλινών για ν’ αναλάβουν το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας και παράλληλα να επενδύσουν στον τουρισμό της Κύπρου γενικότερα. Ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι την περασμένη Τρίτη υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Τελ Αβίβ, δηλαδή παράγοντες που κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην ισραηλινή πρωτεύουσα (στο δημοτικό συμβούλιο, στην τοπική αστυνομία και αλλού) και η άποψή τους μετρά στη λήψη αποφάσεων, επισκέφθηκαν την μαρίνα Λάρνακας, ξεναγήθηκαν στους χώρους, ζητώντας πληροφορίες γύρω από τη λειτουργία της, τις πληρότητες της ολόχρονα και γενικά πληροφορίες για τον τουρισμό της Κύπρου.

Η επίσκεψη των Ισραηλινών παραγόντων μεταφράζεται ως έντονο ενδιαφέρον κι επιθυμία ν’ αναλάβουν το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας, σε συνάρτηση με τις τελευταίες επενδύσεις που έχουν κάνει στην Κύπρο με την αγορά ξενοδοχείων. Υπενθυμίζουμε, ότι η κοινοπραξία ισραηλινών συμφερόντων με την ονομασία AMTA Ltd Israel Shipyards Ltd είναι μία από τις τρεις υποψήφιες κοινοπραξίες που είναι επικρατέστερες για ν’ αναλάβουν το μεγαλεπήβολο έργο της Λάρνακας. Οι άλλες δύο κοινοπραξίες που πέρασαν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού είναι κινέζικων και γερμανικών συμφερόντων. Η τελευταία, μάλιστα, είναι θυγατρική της κοινοπραξίας που διαχειρίζεται το λιμάνι Λεμεσού.

Έγκυρη πηγή δήλωσε πως δεν είναι η πρώτη φορά, το τελευταίο διάστημα, που Ισραηλινοί αξιωματούχοι επισκέπτονται τη μαρίνα της Λάρνακας κι εκδηλώνουν ουσιαστικό ενδιαφέρον για ν’ αναλάβουν την διαχείρισή της. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι με τις νέες επενδύσεις Ισραηλινών στην τουριστική βιομηχανία του νησιού μας, σε συνδυασμό με την προοπτική ν’ αναλάβουν και την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, φαίνεται πως ανοίγει μία νέα τουριστική οδός μεταξύ της Κύπρου και της γειτονικής χώρας. Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι Ισραηλινοί επιχειρηματίες για τη μαρίνα είναι το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή υπάρχουν ελλιμενισμένα 8-10 μεγάλα σκάφη αναψυχής ιδιοκτησίας Ισραηλινών, ενώ η ο ροή σκαφών από την γειτονική χώρα προς τη Λάρνακα είναι συνεχής καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και τούτο, λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης που κατέχει η μαρίνα Λάρνακας έναντι του Ισραήλ, αλλά κι εξαιτίας της καλής φιλοξενίας που τυγχάνουν στη Λάρνακα και την Κύπρο γενικότερα. Σε μια άλλη εξέλιξη, οι όροι των προσφορών για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας ετοιμάζονται και όπως εγκύρως πληροφορούμαστε τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να δοθούν στις τρεις κοινοπραξίες για μελέτη, προκειμένου να ετοιμάσουν τις προσφορές τους. Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα γίνει γνωστός ο επενδυτής που θ’ αναλάβει το έργο.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend