Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ 6% φθηνότερο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου
6% φθηνότερο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου

6% φθηνότερο ρεύμα από 1η Σεπτεμβρίου

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Ενέργειας για τις νέες διατιμήσεις της ΑΗΚ, οι οποίες θα ισχύσουν από την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και από τις οποίες προκύπτει κατά μέσο όρο 6% φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Η Επιτροπή εμφανίστηκε επίσης ικανοποιημένη και για το γεγονός ότι για πέντε κατηγορίες καταναλωτών (μεγάλης και μεσαίας τάσης, θερμοσυσσωρευτές, υδραντλίες) η αύξηση που θα προκύψει με τις νέες διατιμήσεις της τάξης των €5,2 εκατ. το χρόνο θα απορροφηθεί πλήρως από την ΑΗΚ και δεν θα μετακυλισθεί στους καταναλωτές για τα επόμενα 4 χρόνια ή μέχρι το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού (1η Ιουλίου 2019).
Για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ ενημερώθηκε σήμερα Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή τόσο από εκπροσώπους της ΡΑΕΚ όσο και από το ΔΣ και τη Διεύθυνση της ΑΗΚ.
Όπως αναφέρθηκε, το ύψος του επιτρεπόμενου κέρδους της ΑΗΚ, με τη νέα τιμολογιακή πολιτική, μειώνεται από το 8% στο 4,6% ενώ επιβάλλεται ποσοστό 1,5% στην Αρχή για μείωση των λειτουργικών της δαπανών το χρόνο.
Ένα άλλο στοιχείο που κατατέθηκε, αφορά τις νέες κατηγορίες καταναλωτών οι οποίες από 30 μειώνονται σε 11.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του Υπουργείου για τις νέες διατιμήσεις επανέλαβε την θέση για τερματισμό της διατίμησης που ισχύει για τους θερμοσυσσωρευτές. Πρόσθεσε ωστόσο ότι επειδή πολλοί καταναλωτές (περίπου 21.000) έσπευσαν να ενταχθούν σ’ αυτό το σύστημα χωρίς να γνωρίζουν ότι με τις νέες διατιμήσεις το κόστος της ενέργειας που καταναλώνουν θα αυξηθεί, να τους δοθεί χρονικό περιθώριο 15 χρόνων για να βρουν εναλλακτικές λύσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Αντρέας Μαραγκός ανέφερε στην Επιτροπή ότι με τις νέες τιμές ο Οργανισμός θα έχει μείωση εσόδων της τάξης των €30 εκατ. Τόνισε επίσης την απόφαση της ΑΗΚ να απορροφήσει τις αυξήσεις που προκύπτουν με τις νέες τιμές για κάποιες κατηγορίες για τα επόμενα 4 χρόνια ή μέχρι το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρισμού.
Αναφερόμενος στην υποχρέωση πλέον της ΑΗΚ για μείωση 1,5% (δηλ. €20 εκατ.) των λειτουργικών της δαπανών κατ’ έτος, τόνισε ότι η Αρχή το αντιμετωπίζει ως πρόκληση.
Ικανοποίηση για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ εξέφρασε και ο Εκπρόσωπος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου σημειώνοντας ότι επιτέλους γίνονται διορθώσεις στο όλο σύστημα. Πρότεινε επίσης περισσότερη διαφάνεια στους λογαριασμούς των καταναλωτών, κάτι για το οποίο οι εκπρόσωποι της ΑΗΚ ανέφεραν ότι θα προωθήσουν νέο τιμολόγιο στους καναταλωτές ώστε να γνωρίζουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την κατανάλωση των υποστατικών τους.
Ικανοποίηση εξέφρασαν και εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την κατάργηση του max demand.
Εκπρόσωπος της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού ανέφερε ότι η βιομηχανία ανέμενε μείωση της τιμής της κατηγορίας στην οποία εμπίπτει κάτι που θα συνέβαλε θετικά στην εξαγωγική της δραστηριότητα.
Οι εκπρόσωποι του ΚΕΒΕ αναμένεται εντός 15 ημερών να καταθέσουν προτάσεις στην Επιτροπή, αναφορικά με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες της ΕΕ, μεταξύ άλλων, για παροχή κινήτρων, διευκολύνσεων κ.α. για θέματα ενέργειας. Για παράδειγμα, ζητούν όπως τους επιτραπεί η δημιουργία φωτοβολταϊκών με το σύστημα net metering για κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.
Εκπρόσωπος της ΟΕΒ ήγειρε θέμα καθορισμού των περιόδων στις οποίες χωρίζεται η τιμολόγηση τόσο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όσο και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Εκπρόσωπος της ΠΕΟ έθεσε θέμα αναφορικά με τους πολύ «μικρούς» καταναλωτές (κάτω των 500 κιλοβατώρων) για τους οποίους φαίνεται να προκύπτει μια αύξηση της τάξης των €5 το χρόνο. Εκπρόσωποι της ΑΗΚ δεσμεύτηκαν να μελετήσουν το θέμα και να εξετάσουν κατά πόσο μπορεί η Αρχή να απορροφήσει και αυτό το κόστος δεδομένου ότι είναι πολύ μικρό.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο πρόεδρος της Άγγελος Βότσης, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους εξέφρασαν ικανοποίηση για την νέα τιμολογιακή πολιτική της ΑΗΚ τονίζοντας ότι αναδεικνύει το ρόλο της Αρχής, ως οργανισμού δημοσίου δικαίου. Επίσης εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ΑΗΚ, ως εύρωστος οργανισμός θα συνεχίσει να είναι «δυνατός παίκτης» στην επερχόμενη ελευθεροποιημένη αγορά ενέργειας.
Αναφερόμενος στις πέντε κατηγορίες που θα παρουσιάσουν αύξηση, την οποία θα απορροφήσει η ΑΗΚ ο κ. Βότσης είπε ότι οι πέντε αυτές κατηγορίες είναι οι θερμοσυσσωρευτές οι οποία θα είχε αύξηση 49%, οι αντήλιες νερού που θα είχαν αύξηση 13%, ο οδικός φωτισμός που θα είχε αύξηση 13%, η υψηλή τάση που θα είχε αύξηση 2%, και οι μεγάλες βιομηχανίες που θα είχαν αύξηση 4%. Όλες αυτές οι αυξήσεις, πρόσθεσε, συμποσούνται  σε 5,2 εκ το χρόνο θα απορροφηθούν από την ΑΗΚ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ή μέχρι το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, εφόσον  αυτό επέλθει νωρίτερα των τεσσάρων ετών.

Επίσης εξέφρασε ικανοποίηση επειδή, όπως είπε, η ΑΗΚ για άλλη μια φορά ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες που πρέπει να ικανοποιεί ένας ημικρατικός οργανισμός, χωρίς να γίνονται υπερβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού, ενώ διαπιστώνονται εξοικονομήσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού δήλωσε απόλυτη ικανοποίηση για την πορεία της ΑΗΚ, η οποία, όπως ανέφερε, ήταν στα όρια της κατάρρευσης το 2011 και σήμερα είναι μια δυνατή και δρώσα επιχείρηση που έχει καταφέρει να αποπληρώσει 300 εκ. δάνεια και να έχει αποθεματικό 400 εκ.
Επίσης καταφέρνει να μειώσει τις τιμές  προς τις πλείστες κατηγορίες καταναλωτών κατά 6% μέσο όρο και επιπρόσθετα  στις πέντε κατηγορίες που έγινε πολλή συζήτηση θα απορροφήσει 5 εκ. κόστος για να μην υπάρξει καμία αύξηση.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αφού εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ΑΗΚ  δεν θα επιβάλει τις αυξήσεις στις 5 κατηγορίες, οι οποίες θα προκαλούσαν προβλήματα στους χρήστες θερμοσυσσωρευτών.
Κάλεσε επίσης την ΑΗΚ να μην επιβάλει αυξήσεις στους καταναλωτές μέχρι 500 κιλοβατόρες που – όπως ανέφερε – θα είναι μεν μικρή αλλά αφορά κυρίως συνταξιούχους και μονήρη άτομα με πιθανά οικονομικά προβλήματα.
Την απόφαση της ΑΗΚ για μειώσεις χαιρέτισε και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός κατάφερε να διαχειριστεί με επιτυχία τα λειτουργικά της έξοδα και να καταστεί εύρωστη οικονομική μονάδα η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Κύπριου καταναλωτή και του ανταγωνισμού που αναμένεται να έρθει με το άνοιγμα της αγοράς.
Η ΑΗΚ μπορεί και έχει τις ικανότητες να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θέση ότι η ΑΗΚ πρέπει να μείνει στην ιδιοκτησία του κράτους και να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται.
Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Αντρέας Μαραγκός δήλωσε πως στην εφαρμογή των νέων διατιμήσεων προκύπτει γενική μείωση 6% προς τις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών. Είπε ακόμα πως η Αρχή Ηλεκτρισμού ως δρώσα επιχείρηση στις πέντε κατηγορίες, στις οποίες η κοστοστρέφεια θα οδηγούσε σε αυξήσεις, ανταποκρινόμενη στις εισηγήσεις και τα σχόλια ανέλαβε να καλύψει τη διαφορά που προκύπτει σε αυτές τις διατιμήσεις. Διαβεβαίωσε τέλος πως το κόστος δεν θα μετακυλιστεί στις άλλες κατηγορίες καταναλωτών.

Send this to a friend