Home ΛΑΡΝΑΚΑ SOS από νεφροπαθείς Λάρνακας
SOS από νεφροπαθείς Λάρνακας

SOS από νεφροπαθείς Λάρνακας

Σε απόγνωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Λάρνακας, αφού η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μεταφέρει με το σύστημα της εκ περιτροπής έναν νεφρολόγο, τέσσερις φορές την εβδομάδα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για εξέταση ασθενών, έχει αποδυναμώσει περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες του συγκεκριμένου τμήματος στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρνακας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, το Νεφρολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακας υπολειτουργεί σε μεγάλο βαθμό, αφού οι δύο νεφρολόγοι που έχουν απομείνει κάνουν αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξετάσουν κατά μέσο όρο 30 ασθενείς ημερησίως (στα εξωτερικά ιατρεία)! Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, δύο από τους πέντε συνολικά νεφρολόγους που εργοδοτούνται τη δεδομένη στιγμή στη Λάρνακα βρίσκονται με άδεια τον τελευταίο μήνα (ο ένας με αναρρωτική και ο άλλος με κανονική άδεια). Από τους τρεις νεφρολόγους που έχουν απομείνει, ο ένας μεταβαίνει, μετά από απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, τέσσερις φορές την εβδομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου για επάνδρωση του τμήματος Αιμοκάθαρσης και για εξέταση των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Και τούτο, διότι και στην ελεύθερη Αμμόχωστο οι ανάγκες είναι δεδομένες και οι πλείστοι νεφροπαθείς της επαρχίας αδυνατούν να μεταβούν στη Λάρνακα για θεραπεία. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η τροποποίηση της απόφασης για κάλυψη νεφρολόγου από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στην Αμμόχωστο τέσσερις φορές την εβδομάδα (προηγουμένως ήταν δύο φορές την εβδομάδα) έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Νεφρολογικού Τμήματος και του Τμήματος Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας. Οι εφημερίες του τμήματος δυσκολεύονται πια να αντεπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες, ενώ τα εξωτερικά ιατρεία είναι υποχρεωμένα να εξετάζουν ημερησίως περίπου 30 ασθενείς…

Υπερδιπλασιάστηκαν οι ανάγκες

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι με βάση επίσημα στοιχεία από το δημόσιο νοσηλευτήριο της Λάρνακας, στο συγκεκριμένο τμήμα ο κύκλος εργασίας τόσο στα εξωτερικά ιατρεία, όσο και στην νεφρολογική κλινική και στο Τμήμα Αιμοκάθαρσης έχει υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, η απόφαση του υπουργείου για μετάβαση νεφρολόγου στο Παραλίμνι τέσσερις φορές την εβδομάδα, δεν έχει επιφέρει σημαντικές τροποποιήσεις στην νεφρολογική φροντίδα των ασθενών της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι νεφρολόγοι του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας έχουν ήδη προβεί πρόσφατα σε διαβήματα προς το Υπουργείο Υγείας, ζητώντας την άρση της απόφασης για κάλυψη, τέσσερις φορές την εβδομάδα, των αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου με νεφρολόγο από τη Λάρνακα.

Βάσος Βάσου

Send this to a friend