Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Σταυροβούνι, εκεί όπου σε κοιτάζει το μάτι του Θεού
Σταυροβούνι, εκεί όπου σε κοιτάζει το μάτι του Θεού

Σταυροβούνι, εκεί όπου σε κοιτάζει το μάτι του Θεού

Ότι είναι δίπλα μας περνά απαρατήρητο ότι αφορά άλλους και είναι μακριά τρέχουμε να το δούμε και να το θαυμάσουμε.
Ε λοιπόν, το Σταυροβούνι είναι δίπλα μας και είναι κατάδικό μας. Γνωρίστε το, θαυμάστε το, ανακαλύψτε τα μυστικά και την ιστορία του.

Μια γυναίκα έκτισε το μοναστήρι αυτό η Αγία Ελένη, να αμέσως μια σύνδεση με μας τις γυναίκες κι ας είναι άβατο για μας τόσα χρόνια. Τις Κυριακές μπορούμε και μείς να περάσουμε τις πόρτες όχι της Κύριας Μονής αλλά μπορούμε να κάνουμε την προσευχή μας και να έχουμε την ιδιαίτερη συνομιλία μας με τον Κύριο στο μετόχι της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου.

Μπορούμε να αφουγκραστούμε την αύρα όλων των σπουδαίων ανθρώπων που πέρασαν από αυτό το μοναστήρι και το έκαναν αυτό που είναι σήμερα.
Εκεί που ο ουρανός σμίγει με τα γήινα εκεί ψηλά πάνω στην αγριάδα του βράχου και την ηρεμία του βουνού, έχει κτιστεί ένας άλλος κόσμος που όμως μας κάνει καλύτερους και μας συμπληρώνει.


Σε αυτό το κατ’ εξοχήν αντρικό μοναστήρι έχει φυλαχθεί κομμάτι του Τίμιου Σταυρού εξου και το όνομα του αλλά και άλλα κειμήλια όπως έγγραφα, σκεύη, άμφια και εικόνες.

Το αρχικό κτίσμα συντηρείται ακόμα, τουλάχιστο στο μεγαλύτερο μέρος του.
Παρόλο που πέρασε πολλά δεινά επι Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας το μοναστήρι επέζησε και άνθισε στη σύνχρονη ιστορία μας (του εικοστού αιώνα) γιατί επανδρώθηκε με αξιόλογους Πατέρες και Ηγουμένους , Διονύσιος, Βαρνάβας, Γερμανός, Αθανάσιος. Ολοι αυτοί οι εξαίρετοι γέροντες και πολλοί άλλοι ανέπτυξαν ένα σωρό δραστηριότητες στο μαγευτικό περιβάλλον της μονής, αγιογραφία, συγγραφή βιβλίων και γεωργία.

Το πανηγύρι της Μονής είναι στις 14 Σεπτεμβρίου που η εκκλησία μας γιορτάζει την ύψωση του Τίμιου Σταυρού. Τότε γίνεται και η σημαντικότερη αγρυπνία.  Δεν είναι ανάγκη όμως να περιμένετε τότε για να ανεβείτε τον ασφαλτωμένο δρόμο που οδηγεί στο ψηλότερο σημείο… εκεί που πριν ακόμα γονατίσεις και προσευχηθείς νοιώθεις πως σε κοιτάζει το μάτι του Θεού.

Πηγή: cyprusalive.com

Send this to a friend